Apple Intelligence je jednou z najväčších noviniek za posledné roky.

Apple si dal na čas, ako to v jeho prípade niekedy býva, avšak v júni konečne oznámil funkcie umelej inteligencie, ktoré budú od jesene dostupné v mnohých jeho produktoch prostredníctvom aktualizácie na operačné systémy iOS 18, iPadOS 18 a macOS Sequoia.

Od pôvodného oznámenia tzv. Apple Intelligence funkcií sa na internete postupne objavujú ďalšie informácie – AI funkcie budú prichádzať postupne a niektoré budú k dispozícii až v roku 2025. A poznáme už aj skutočný dôvod, prečo tieto funkcie dostanú z aktuálnych iPhonov iba modely iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max.

Portál Bloomberg najnovšie zverejnil informácie o tom, že Apple plánuje niektoré z AI funkcií v budúcnosti spoplatniť. Dlhodobá stratégia je taká, že vznikne služba Apple Intelligence+, ktorá by obsahovala extra funkcie umelej inteligencie za mesačný poplatok. Fungovať to bude podobne ako v prípade služby iCloud+.

Mark Gurman z Bloombergu tvrdí, že poplatky za používanie AI funkcií by mohli Applu pomôcť kompenzovať stratu z príjmov z predaja hardvéru, keďže používatelia vymieňajú svoje staré Apple zariadenia za nové menej často ako v minulosti.

Funkcie Apple IntelligenceZdroj: Apple
Funkcie Apple Intelligence

AI funkcie sa v EÚ možnože oneskoria

V súvislosti s Apple Intelligence funkciami sa objavila ešte jedna potenciálne dôležitá informácia – je možné, že tieto funkcie prídu do Európy najskôr až v roku 2025. Dôvodom je Akt o digitálnych trhoch (DMA).

Apple pre portál The Verge povedal, že sa kvôli regulačnej neistote, ktorá vyplýva z DMA, domnieva, že nebude schopný tento rok priniesť funkciu iPhone Mirroring, zlepšenia pre SharePlay Screen Sharing a AI funkcie používateľom v krajinách EÚ.

Apple sa konkrétne obáva toho, „že požiadavky DMA na interoperabilitu by ho mohli prinútiť ohroziť integritu produktov spôsobom, ktorý by ohrozil súkromie používateľov a bezpečnosť údajov“. Technologický gigant dodal, že je odhodlaný spolupracovať s Európskou komisiou v snahe nájsť riešenie, ktoré by umožnilo poskytovať tieto funkcie používateľov v EÚ bez ohrozenia ich bezpečnosti.

Funkcie Apple IntelligenceZdroj: Apple
Funkcie Apple Intelligence

Zdroj: Bloomberg, The Verge

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit