Nedostanú už žiadne aktualizácie.

Softvérová podpora je z pohľadu dlhodobého používania smartfónov a tabletov veľmi dôležitá. Určuje, ako dlho bude výrobca poskytovať aktualizácie pre konkrétne zariadenie, aby ho bolo možné bezpečne používať. Softvérová podpora pre Android smartfóny pokrýva dve hlavné oblasti. Dôležitý pritom je počet hlavných aktualizácií systému Android a počet rokov, počas ktorých budú dostupné bezpečnostné aktualizácie, tzv. záplaty. Pokým pre niekoho je softvérová podpora kľúčová, tak sú aj používatelia, ktorí jej neprikladajú až tak veľký význam. Všetko je samozrejme priamo závislé na tom, ako často menia svoje zariadenia. 

Dobrou správou je, že veľa výrobcov smartfónov vsádza na čoraz kvalitnejšiu a dlhšiu softvérovú podporu. V minulosti bolo zložité získať prehľad o prisľúbenej softvérovej podpore, avšak aj keď o nej výrobcovia informovali, tak nie vždy ju aj dodržali. Situácia sa však postupne zlepšuje vo všetkých cenových úrovniach. Horšie na tom sú však zariadenia, ktoré patria do vlajkového segmentu, čiže ponúkajú aj po rokoch postačujúci výkon a spracovanie, pričom tento rok im končí softvérová podpora. 

Samsung Galaxy Z Fold2Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Z Fold2

Samsung teraz oznámil, že softvérovú podporu ukončuje pre dve obľúbené zariadenia. Pokým prvým je skladateľný smartfón Galaxy Z Fold2, tak druhým je tablet Galaxy Tab A7. Tieto dve zariadenia  už nebudú dostávať žiadne bezpečnostné aktualizácie ani veľké aktualizácie systému Android.

Samsung si je našťastie vedomý, že vlajkové zariadenia nie je potrebné tak skoro odstaviť od softvérovej podpory, čomu prispôsobil aj svoju novú aktualizačnú politiku. Pre vlajkový segment aktuálne ponúka až 7 rokov aktualizácií, pričom prvou lastovičkou v strednej triede je model Galaxy A16, ktorý dostal až 6 ročnú softvérovú podporu.

Táto politika sa však netýka Galaxy Z Fold2 a Galaxy Tab A7, pretože tieto zariadenia dostali v čase ich uvedenia iba štyri roky softvérovej podpory. Hoci hardvér týchto zariadení bude funkčný ešte niekoľko rokov, tak bez aktualizácií môžu byť vystavené bezpečnostným rizikám.

Ak teda chcete tieto zariadenia aj naďalej používať, ako napríklad multimediálne centrum, tak odporúčame, aby ste do nich neinštalovali aplikácie pre internet banking a nenarábali s citlivými údajmi, ktoré môžu byť zneužité.

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.