MatePad 11,5″S je atraktívne spracovaný tablet.

Huawei je aktuálne na Slovensku aktívny najmä v segmente smart hodiniek a slúchadiel. Nedávno uviedol na trh sériu Huawei Watch GT 5, ktorá zaujme atraktívnym pomerom cena/dizajn a výbava. Totožnou silnou stránkou sa chvália aj slúchadla FreeBuds, najmä séria FreeBuds i.

Okrem týchto zariadení sa môžete stretnúť aj s tabletmi MatePad. Tie boli pred pár rokmi prvým zariadením, ktoré prišlo na náš trh s operačným systémom HarmonyOS 2.0. Aktuálna generácia, ktorá pozostáva z cenovo atraktívnejšieho modelu MatePad 11,5″S a prémiového MatePad Pro 12,2″ (jeho recenziu pripravujem), využíva operačný systém HarmonyOS 4.2.

Huawei MatePad 11,5" SZdroj: TOUCHIT
Huawei MatePad 11,5″ S

Unikátny matný displej

MatePad 11,5″S je zlepšenou verziou modelu MatePad 11,5″ z minulého roka. Tablet sa na Slovensku predáva vo verzii PaperMatte s „papierovým“ displejom. Je matný a zážitok z jeho používania má pripomínať papier. S podobnou technológiou už v minulosti prišlo aj TCL, podobný displej aktuálne nájdete aj v niektorých tabletoch od Lenova.

Výhodou „papierových“ displejov je najmä to, že sú matné. Zlepšuje to používanie displeja vonku a minimalizuje to odlesky. Druhou výhodou je používanie dotykového pera Huawei M-Pencil, s ktorým sa subjektívne pracuje lepšie v porovnaní s tradičnými lesklými displejmi.

Ak by som zážitok z písania či kreslenia porovnal so základným iPadom, ktorý z hľadiska ceny spadá do rovnakej kategórie ako MatePad 11,5″S, potom tablet od Huawei ponúka o niekoľko úrovní lepší pocit z používania dotykového pera. iPad sa mu vyrovná iba v prípade drahších modelov. Samozrejme, tablety od Applu majú iné silné stránky, avšak teraz porovnávam iba zážitok z dotykového pera.

11,5-palcový PaperMatte displej využíva IPS panel s rozlíšením 2800 × 1840 pixelov a frekvenciou 144 Hz. Huawei tvrdí, že v prípade PaperMatte displeja dokázal znížiť odrazivosť povrchu pod 2 % a eliminovať 99 % rušivých vplyvov svetla.

Huawei MatePad 11,5" SZdroj: TOUCHIT
Huawei MatePad 11,5″ S

Kvalitná konštrukcia a príjemná hmotnosť

Huawei MatePad 11,5″S pôsobí kvalitným dojmom. Konštrukcia je z hliníka, rámik okolo displeja je tenký. Nie je ultratenký ako v prípade dnešných vlajkových lodí medzi tabletmi, avšak z hľadiska bežného používania mu nemám čo vytknúť. Z určitého hľadiska je možnože praktickejší.

Tablet má hmotnosť iba 6,2 mm a hmotnosť 510 gramov. Opäť platí, že ide o príjemné parametre z hľadiska ergonómie aj komfortu.

MatePad 11,5″S som testoval v kompletnom balení s ochranným obalom s klávesnicou a dotykovým perom Huawei M-Pencil 3. generácie. Spracovanie príslušenstva pôsobí o úroveň až dve vyššie v porovnaní s tabletom Redmi Pad Pro, ktorý v kompletnej verzii s klávesnicou a perom patrí do približne totožnej cenovej kategórie.

Huawei MatePad 11,5" SZdroj: TOUCHIT
Huawei MatePad 11,5″ S

Kirin 9000 WL a HarmonyOS

Tablet od Huawei poháňa procesor Kirin 9000 WL. K dispozícii je vo verzii s 8 GB RAM a 256 GB úložiskom. V rámci testovania som v AnTuTu nameral 711 770 bodov. Je to o niečo viac bodov ako Redmi Pad Pro s procesorom Snapdragon 7s Gen 2. Tablet od Xiaomi má lepší grafický výkon. V Geekbench 6 získal MatePad 11,5″S 1175 bodov v teste jedného jadra a 3672 bodov v teste viacerých jadier.

Operačný systém HarmonyOS 4.2 je založený na jadre systému Android 12. Znamená to, že na tablete fungujú aplikácie pre Android a celkový používateľský zážitok je prakticky totožný v porovnaní s Android tabletmi.

MatePad síce nemá predinštalované Google služby, avšak Huawei už vymyslel spôsob, ako umožniť spúšťanie Google aplikácií na jeho zariadeniach. Znamená to, že keď si v obchode AppGallery vyhľadáte napríklad aplikáciu YouTube, spoločne s ňou sa nainštaluje aplikácia microG, ktorá vám umožní prihlásiť sa do Google účtu.

Cez aplikáciu Gbox už môžete takisto využívať obchod Google Play a inštalovať z neho aplikácie priamo do tabletu a nie do virtuálneho priestoru v rámci Gboxu. Na tablete funguje aj Netflix. Podporuje streamovanie obsahu vo Full HD rozlíšení. Podpora pre HDR však k dispozícii nie je.

Huawei MatePad 11,5" SZdroj: TOUCHIT
Huawei MatePad 11,5″ S

Aplikácia GoPaint a dotykové pero M-Pencil

Huawei sa snaží novými tabletmi MatePad osloviť používateľov, ktorí chcú tablet na kreslenie alebo na písanie poznámok. Vo výbave preto nájdete novú aplikáciu GoPaint, ktorá je určená amatérskym aj profesionálnym používateľom. Táto aplikácia sa snaží ponúknuť podobný používateľský zážitok ako Procreate v prípade iPadu. To, nakoľko sa to Huaweiu podarilo dosiahnuť, však neviem posúdiť.

Výrazného zlepšenia sa dočkala aj systémová aplikácia Poznámky. Je škoda, že tablet po novom obsahuje dve samostatné systémové aplikácie na písanie poznámok. Jedna aplikácia je totožná s tou, ktorú nájdete v Huawei smartfónoch. Druhá je navrhnutá na písanie poznámok rukou.

Zážitok z písania pomocou dotykového pera M-Pencil 3. generácie je skvelý. Odozva je minimálna, čo v tejto cenovej kategórii nebýva zvykom. Výhodou je tiež to, že pero môžete magneticky prichytiť k hrane tabletu. Zabezpečuje to jeho nabíjanie a uľahčuje to prenášanie tabletu aj s perom.

Huawei MatePad 11,5" SZdroj: TOUCHIT
Huawei MatePad 11,5″ S

Používateľský zážitok a výdrž

Huawei MatePad 11,5″S využíva 8800 mAh batériu a podporuje 22,5 W nabíjanie. Nabíjačka je súčasťou balenia. Výdrž sa bude odlišovať v závislosti od vášho spôsobu používania. V rámci kontinuálneho používania sa dá počítať s cca 9 hodinami bežnej práce.

Z hľadiska praktického používania chcem upozorniť na nabíjanie klávesnice. Tá sa nabíja, keď je magneticky pripojená k tabletu. Pokiaľ ju nebudete používať pravidelne, môže sa vybiť. Podobne ako väčšina Android tabletov, aj MatePad 11,5″S ponúka pre fyzickú klávesnicu iba QWERTY rozloženie pre slovenčinu. Ak chcete QWERTZ rozloženie, nainštalujte si aplikáciu Extra Physical Keyboard Layouts.

S tabletom sa mi pracovalo bez väčších problémov. V prípade tohto typu zariadení nemusí byť absencia Google služieb až tak veľkým problémom ako v prípade smartfónov. Na druhej strane, tablet je pomerne špecifické zariadenie a pokiaľ chce niekto displej iba na sledovanie videí, Redmi Pad Pro je cenovo výhodnejšie riešenie.

Ak niekto hľadá tablet aj na kreslenie či písanie rukou, MatePad 11,5″S môže byť zaujímavé riešenie. Pridanou hodnotou je aplikácia GoPaint.

Huawei MatePad 11,5" SZdroj: TOUCHIT
Huawei MatePad 11,5″ S

Verdikt

Huawei MatePad 11,5″S je tablet, ktorý zaujme displejom, aplikáciou GoPaint a dotykovým perom Huawei M-Pencil 3. generácie. Chýbajúce Google služby je možné jednoducho nahradiť pomocou dostupných nástrojov.

MatePad 11,5″S môže zaujať špecifický segment používateľov, ktorý hľadajú tablet s matným displejom a chcú naplno využívať dotykové pero. Používatelia, ktorí chcú tablet iba na sledovanie videí a surfovanie webom, nájdu na trhu aj cenovo atraktívnejšie zariadenia.

Cena: 449 eur

Zapožičal: Huawei

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit