Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Neverbálna komunikácia niekedy napovie oveľa viac ako slová. V našich končinách vydedukujeme mnoho už len z obyčajného podania rúk. Ide nielen o otázku bontónu, ale aj prvý dojem, ktorý si o ľuďoch vytvárame. Naše stretnutia, dohody a rozlúčky sú bežne sprevádzané týmto gestom. Aby bolo príjemné, dôležité je postarať sa o naše ruky. Hygiena je však dôležité aj mimo zaužívaných aktov slušnosti.

S Lidlom a jeho privátnou kozmetickou značkou Cien vám to pôjde ľahšie. Nájdete tu produkty na umývanie, osvieženie, ale aj hydratáciu. Výrobky sú vhodné na denné použitie. Rýchlo a efektívne splnia svoj účel a príjemným bonusom je, že sa zmestia takmer do každej tašky. Nemáte priestor umyť si ruky v umývadle? Prvú pomoc vám poskytne čistiaci gél či vlhčené obrúsky. Hydratované a zdravé ruky budete mať zase vďaka šikovnému baleniu krému.

Historická premisa platná od stredoveku

Vďaka odborníčke historičke a etnologičke Kataríne Nádaskej vieme, že už samotná história nám dáva odpoveď na dôležitosť telesnej hygieny. „Už stredoveký človek trápený morovými epidémiami vedel, že základom telesnej hygieny, je umývanie si rúk a denné umývanie celého tela. Táto historická premisa platí aj pre súčasného človeka. Aby sme predišli chorobám tzv „špinavých rúk“, malo by byť samozrejmé, že si ruky umývame mydlom vždy po príchode z exteriéru do interiéru a samozrejme, ruky si umývame aj pred konzumáciou každého jedla a po návšteve toalety. Rovnako platí, že ak pripravujeme jedlo pre rodinu, priateľov, či seba, základom je pred kontaktom s potravinami umyť si ruky,“ ozrejmuje Nádaská.

Vedeli ste, že umývanie rúk má svoj deň aj v kalendári? Patrí mu 15. október a zapisuje sa ako Svetový deň umývania rúk. Nie každej činnosti sa dostane tejto cti. Ruky sú ale naozaj dôležitou súčasťou života, pretože ich zapájame takmer pri každej aktivite, len je to pre väčšinu z nás úplná automatika. Zamysleli ste sa niekedy, pri čom všetkom ich zapájate? Obliekanie sa, cvičenie, šoférovanie, varenie, práca v záhradke, práca pri počítači, no a mobil má v ruke bez mála naozaj každý. Ako by sme ho „hladili“ bez rúk? Aj preto im venujme pozornosť a dbajme o ich starostlivosť.

Aktivita s prísnymi pravidlami

Hoci dnes už zriedkavo, ale predsa, niektorí z nás na jeseň tlačia kapustu do sudov, kde sa necháva kvasiť a neskôr sa použije ako chutná potravina počas chladných mesiacov. Základným pravidlom aj pri tejto tradícii bola prísna čistota rúk. „Ba čo viac, okrem toho, sa kontrolovala aj čistota nôh, pretože kapusta sa tlačila do sudov bosými nohami,“ potvrdzuje etnologička.

Napriek tomu, že v súčasnosti sú naše vedomosti o telesnej hygiene oveľa hlbšie a zodpovednejšie, vždy je dobré pripomenúť si, že základom ochrany pred nečistotami, vírusmi i baktériami, je pravidelná hygiena rúk, ako po návšteve toalety, tak aj pri príprave jedla a jeho konzumácii, pri návrate do domácnosti z vonkajšieho prostredia.

Bez výhovoriek, s vodou i bez

„Na väčšine územia Slovenska je dnes dostupná tečúca teplá i studená voda, takže ruky si umývame teplou vodou s mydlom, pričom dbáme, aby sme si mydlom vydrhli vnútornú aj vonkajšiu stranu ruky a teda, dlaň aj chrbát ruky, každý prst aj priestor medzi nimi. V prípade, že nemáte prístup k čistej vode, pretože ste na výlete, viete to vyriešiť variantom s vlhčenými hygienickými utierkami, ale aj dezinfekčným gélom. Zvládne to úplne každý. Nakvapkáte na dlaň a rozotriete po dlaňovej, prstovej časti ruky. Nakoniec môžete utrieť vlhčenou utierkou. Mimoriadne obozretní by sme mali byť pri hygiene rúk po návšteve verejných toaliet,“ uzavrela Nádaská. Po použití verejných toaliet sa predsa nikto nechce riadiť heslom, čo je doma, to sa počíta, a preto si ruky nezabudnime dôkladne vyčistiť.

Ako na čisté ruky v skratke

  • umývanie rúk s teplou vodou a s použitím mydla
  • mydlom vydrhnúť vnútornú aj vonkajšiu stranu ruky (dlaň aj chrbát ruky, každý prst a priestor medzi nimi)
  • ak nie je prístup k vode, riešením sú vlhčené utierky a čistiace dezinfekčné gély
  • na zvýšenú hygienu dbať pri využití verejných toaliet, ale samozrejme, aj doma
  • umývať ruky aj pri mnohých ďalších aktivitách:
  • príprava jedla
  • pred aj po konzumácii jedla
  • pri návrate do domácností z vonkajšieho prostredia
  • pri manipulácii s liekmi, či injekciami určenými k domácej aplikácii
  • po ceste s MHD

Značky: