Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Úspešný projekt elektronicky vypísaných práceneschopností (ePN) dosiahol ďalší míľnik. V uplynulých dňoch prekročil počet doručených ePN do Sociálnej poisťovne úroveň 1,5 milióna. Ide o počet vypísaných ePN od spustenia tejto služby pre občanov a lekárov v júni 2022.

Sociálna poisťovňa tak do dnešného dňa prijala viac ako 1,5 milióna ePN (1 534 301), z ktorých bolo viac ako 1,45 milióna (1 454 430) určených pre výkon sociálneho poistenia, teda vznikol nárok na dávku nemocenské.

Elektronizácia potvrdenia o dočasnej pracovnej neschopnosti je spoločný projekt Sociálnej poisťovne a Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), do ktorého sa zapojili aj tzv. silové rezorty. Služba ePN nahrádza päťdielne papierové tlačivá dočasnej pracovnej neschopnosti a zjednodušuje proces od návštevy lekára až po vyplatenie náhrady príjmu zamestnávateľom a sociálnych dávok Sociálnou poisťovňou. „Občan si navyše stav svojej ePN si môže skontrolovať kedykoľvek, kdekoľvek, online vo svojom Elektronickom účte poistenca. Uvidí tam nielen výsledok procesu schvaľovania dávky a jej výšku, ale tiež si vie preveriť, či ošetrujúci lekár začal aj ukončil jeho ePN-ku k správnemu termínu. Rovnako si vie priamo v EUP zmeniť spôsob vyplácania dávky – teda či si želá dávku vyplatiť na účet, alebo hotovosti na pošte. Návšteva pobočky Sociálnej poisťovne tak nie je potrebná,“ priblížil Michal Tariška, generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne.

Elektronická PN uľahčuje život pacientom od júna 2022 a od 1. januára 2024 ju môžu vystavovať všetci ambulantní lekári, špecialisti, lekári v nemocniciach, kúpeľoch i zubári, podmienkou je atestácia. ePN je investíciou do budúcnosti a máme radosť, že slúži pacientom, aj lekárom. Elektronická PN-ka znamená úplné odstránenie kolobehu papierových potvrdení medzi lekárom, pacientom, poistiteľom a zamestnávateľom. Pacient sa môže liečiť a nie doručovať tlačivá, navyše pre lekára služba znamená zníženie byrokratickej  záťaže. To je hlavným poslaním ePN, uviedol riaditeľ NCZI Pavol Vršanský, podľa ktorého je služba ePN zároveň príkladom úspešnej spolupráce, vďaka ktorej sa darí vytvárať moderné a efektívne riešenia.

Elektronická práceneschopnosť – ePN slúži verejnosti od 1. júna 2022 a nahrádza tak pôvodné päťdielne tlačivo. Lekár vás tak môže uznať práceneschopným elektronicky.

Ak je váš lekár zapojený do systému ePN a po návšteve vás uzná dočasne práceneschopným elektronicky, už vám nevystavuje papierové potvrdenie. Vaša cesta od lekára vedie priamo domov, liečiť sa.

Ak vás lekár uznal práceneschopným cez ePN:

  • neprenášate a nedoručujete žiadne potvrdenia o vašej práceneschopnosti zamestnávateľovi ani Sociálnej poisťovni,
  • nežiadate o náhradu mzdy ani o dávku nemocenské,
  • nenahlasujete číslo účtu v banke, na ktorý vám bude poukazovaná dávka nemocenské,
  • neoznamujete ukončenie dočasnej pracovnej neschopnosti.

Pri ePN si lekár a inštitúcie všetky potrebné údaje vymieňajú elektronicky, s potvrdeniami nemáte nijaké povinnosti a starosti.

Viac informácií nájdete na www.elektronickapn.sk