Základný iPad bol veľkým ašpirantom na novú generáciu. Situácia sa však zmenila.

Počas posledných mesiacov sa objavili viaceré špekulácie, ktoré naznačovali, že Apple koncom roka predstaví novú generáciu svojho základného iPadu. Jeho 10. generácia prišla na trh koncom roka 2022, takže nová verzia po dvoch rokoch dávala zmysel.

O vynovenom lacnom iPade viackrát písal aj Mark Gurman z Bloombergu, ktorý patrí medzi najspoľahlivejšie zdroje, čo sa informácií z prostredia Applu týka. Gurman pôvodne informoval, že Apple predstaví nový iPad spoločne s iPadom mini 7. generácie a novými Macmi s procesormi M4 koncom tohto roka.

Situácia sa však pravdepodobne zmenila a zdá sa , že sa Apple rozhodol odložiť základný iPad na neskôr. Naznačujú to aj tieto 3 indície:

Gurman už o základnom iPade nehovorí

Gurman vo svojich newsletteroch Power On počas uplynulých mesiacov pravidelne spomínal pripravované jesenné novinky od Applu. Viackrát hovoril o pripravovaných Macoch a MacBookoch s procesormi M4 a o nových iPadoch – konkrétne o základnom iPade a modeli iPad mini.

V nedávnom vydaní newslettera Power On, v ktorom priniesol podrobnejšie detaily o zariadeniach, ktoré budú predstavené do konca tohto roka, však už o základnom iPade nehovoril.

Apple predstavil nový iPad mini

Apple pred dvoma dňami (15. októbra) v tichosti predstavil novú generáciu tabletu iPad mini. Oznámil ju prostredníctvom tlačovej správy. Ak by plánoval v októbri uviesť na trh aj nový základný iPad, určite by oba nové tablety predstavil spoločne. Nedáva zmysel, aby ich oznámenie rozdelil.

iPad 10. generácie sa odteraz predáva v EÚ bez nabíjačky

Apple spoločne s predstavením iPadu mini uviedol na európsky trh nové balenie iPadu 10. generácie. Toto balenie už neobsahuje nabíjačku, avšak jeho cena je o 30 eur nižšia. Oficiálna európska cena iPadu 10. generácie v balení bez nabíjačky tak začína od 399 eur.

Opäť platí, že ak by mal Apple v pláne predstaviť iPad 11. generácie ešte do konca tohto roka, pravdepodobne by jeho uvedenie spojil s novým iPadom mini a zmenami v balení iPadu z roku 2022.

Kedy príde iPad 11. generácie?

Apple obvykle predstavuje tablety na jar a na jeseň. Predpokladám, že iPad 11. generácie by mohol byť po novom predstavený na jar 2025 spoločne s očakávaným smartfónom iPhone SE 4. Hlavným dôvodom sú AI funkcie Apple Intelligence, ktoré budú na jar značne pokročilejšie a schopnejšie, ako tomu bude do konca tohto roka.

Je zrejmé, že Apple bude prezentovať funkcie umelej inteligencie ako hlavný dôvod, prečo prejsť na novú generáciu zariadení a urobí všetko pre to, aby tieto funkcie podporovalo celé portfólio jeho produktov. To je jeden z dôvodov, prečo do konca tohto roka a na jar budúceho roka vynoví celé portfólio počítačov Mac s procesormi M4, prečo konečne príde na trh iPhone SE 4 a prečo sa dočkáme aj novej generácie základného iPadu.

Zdroj: vlastné, Bloomberg, Apple

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit