Cenovo najdostupnejší iPhone by sa mal v blízkej budúcnosti dočkať novej generácie.

Apple sa chystá na predstavenie smartfónov iPhone 16 (Plus) a iPhone 16 Pro (Max), ktoré prebehne už 9. septembra 2024. V posledných týždňoch sa však čoraz viac spomína aj nová generácia cenovo najdostupnejšieho iPhonu. Model iPhone SE 4 by mal byť po rokoch špekulácií predstavený možnože už v prvom kvartáli roka 2025. V tomto článku zosumarizujeme všetky dostupné informácie.

iPhone SE 4 by mal priniesť výrazné zlepšenia v porovnaní s jeho treťou generáciou. Tá prišla na trh v roku 2022 a v niektorých ohľadoch pôsobila už zastarane. Nový model by mal však ponúknuť vynovený dizajn, OLED displej, výkonnejší procesor, väčšiu RAM a najmä AI funkcie s názvom Apple Intelligence.

Vďaka týmto zlepšeniam pôjde o moderne vybavený smartfón, ktorý bude bohato postačovať potrebám množstva používateľov, ktorí si chcú kúpiť iPhone, avšak nechcú zaň platiť takmer 1000 eur. Dokonca by som povedal, že ak sa špekulácie naplnia, iPhone SE 4 bude predstavovať doteraz najatraktívnejšiu alternatívu k štandardným a drahším iPhonom.

iPhone 14Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Nový iPhone SE 4 by mal vychádzať z dizajnu modelu iPhone 14

AI funkcie

Podobne ako séria iPhone 16, aj iPhone SE 4 bude zameraný na funkcie umelej inteligencie. Tie sú pre Apple kľúčové a neviem si predstaviť, že by prišiel v blízkej budúcnosti na trh produkt, ktorý by funkcie Apple Intelligence neponúkal.

Apple to potrebuje spraviť kvôli tomu, aby ukázal svetu aj konkurentom, že v umelej inteligencii nezaostáva. A aj kvôli tomu, že AI funkcie môžu z dlhodobého hľadiska predstavovať ďalší zdroj príjmov. Výrobcovia hardvéru totiž musia bojovať s poklesom z príjmov z predaja zariadení a práve predaj služieb môže tieto straty nahradiť.

Funkcie Apple Intelligence budú prichádzať do iPhonov postupne. Dá sa však predpokladať, že v dobe predstavenia iPhonu SE 4 bude už k dispozícii všetko podstatné, čo má v tomto smere priniesť operačný systém iOS 18.

Funkcie Apple IntelligenceZdroj: Apple
Funkcie Apple Intelligence

Znamená to, že používatelia budú môcť využívať vynovený dizajn asistentky Siri so schopnosťou lepšie porozumieť tomu, čo hovoríte. Príkazy budete môcť zadávať aj prostredníctvom klávesnice. K dispozícii bude aj automatická kategorizácia emailov vo vynovenej aplikácii Mail, integrácia služby ChatGPT do Siri, generovanie odpovedí na základe osobného kontextu a sémantické indexovanie, ktoré dokáže analyzovať dáta z vašich emailov, obrázkov, webových stránok, ktoré navštívite a aplikácií, ktoré používate.

Otázne je, či v dobe predstavenia iPhonu SE 4 budú AI funkcie od Applu dostupné už aj pre Slovákov a používateľov v krajinách EÚ. Apple tvrdí, že požiadavky Aktu o digitálnych trhoch (DMA), ktorý schválila Európska komisia, by mohli ohroziť integritu produktov spôsobom, ktorý by ohrozil súkromie používateľov a bezpečnosť údajov. Apple však hľadá riešenie, ako AI funkcie sprístupniť aj v EÚ.

Funkcie Apple IntelligenceZdroj: Apple
Funkcie Apple Intelligence

Displej

iPhone SE 4. generácie konečne prinesie žiadanú zmenu veľkosti aj dizajnu – v rámci série SE. Zastaraný dizajn 3. generácie, ktorý využíval 4,7-palcový IPS displej a bol postavený na konštrukcii iPhonu 8 z roku 2017, nahradia modernejšie komponenty.

iPhone SE 4 bude posledným iPhonom, ktorý prejde na OLED displeje. Konkrétne sa očakáva, že pôjde o 6,1-palcový OLED displej s rozlíšením 1170 × 2532 pixelov a obnovovacou frekvenciou 60 Hz.

Prechod na OLED displej potvrdilo viacero zdrojov. Najnovšie informácie, ktoré potvrdzujú zmenu typu displeja, sa objavili v týchto dňoch.

iPhone SE 4iPhone SE 3 (2022)
Veľkosť displeja6,1 palca4,7 palca
Typ displejaOLEDIPS
Rozlíšenie1179 × 2556 px750 × 1334 px
Obnovovacia frekvencia60 Hz60 Hz

iPhone 14Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iPhone SE 4 zavŕši prechod iPhonov na OLED displeje

Dizajn

Dizajn iPhonu SE 4. generácie by mal vychádzať zo základného modelu série iPhone 14. Ide o kompaktný, praktický a rokmi overený dizajn, ktorému z používateľského hľadiska ťažko niečo vytknúť.

Telefón ponúkne rovné bočné hliníkové hrany, tlačidlá na reguláciu hlasitosti, tlačidlo napájania a prepínač medzi tichým a normálnym režimom. Špekuluje sa aj o tom, že iPhone SE 4 dostane do výbavy aj akčné tlačidlo z iPhonu 15 Pro (Max).

So zmenou dizajnu bude súvisieť odstránenie domovského tlačidla s funkciou Touch ID. iPhone SE 4. generácie tak prinesie biometrické odomykanie tvárou pomocou technológie Face ID, s ktorou sa môžete stretnúť vo všetkých ostatných moderných iPhonoch. Pribudne aj výrez v displeji.

V neposlednom rade sa dočkáme prechodu na USB-C port.

iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
iPhone SE 4 dostane do výbavy aj USB-C port

Nový čip A18

iPhone SE 4 by mal dostať do výbavy totožný procesor ako smartfóny iPhone 16 a iPhone 16 Plus. Konkrétne má ísť o nový procesor Apple A18. Ten by mal ponúknuť šesť jadier (dve výkonné a štyri efektívne) a päťjadrový grafický čip.

Nárast výkonu v porovnaní s 3. generáciou iPhonu SE bude teda razantný.

Pamäť RAM

Apple takisto zvýši veľkosť operačnej pamäte na 8 GB RAM. Dôvodom sú funkcie Apple Intelligence, o ktorých som už písal v úvode článku.

Fotoaparáty

iPhone SE doteraz vždy ponúkal jeden zadný fotoaparát a v prípade 4. generácie by mal ostať tento zvyk zachovaný. Zmení sa však jeho rozlíšenie – z 12 Mpx sa zvýši na 48 Mpx.

iPhone SE (2022)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iPhone SE 4 by si mal zachovať jeden zadný fotoaparát

Batéria

Apple sa bude v prípade iPhonu SE 4 určite snažiť zabezpečiť celodňovú výdrž. Batéria by mala mať kapacitu 3279 mAh, rovnako ako v iPhone 14.

iPhone SE 4iPhone SE 3 (2022)
Kapacita batérie3279 mAh2018 mAh

Cena

iPhone SE 3 štartoval v roku 2022 na cene 519 eur. V prípade modelu iPhone SE 4 sa dá predpokladať určité zvyšovanie ceny. Predpokladám, že nový iPhone SE bude stáť od 629 eur vyššie.

Dátum predstavenia

iPhone SE 4 by mal byť predstavený začiatkom roka 2025. Historicky sa očakáva oznámenie v marci. V posledných dňoch sa však objavili aj špekulácie, ktoré tvrdia, že Apple by mohol prekvapiť a nový iPhone SE 4 predstaví spoločne so smartfónmi série iPhone 16 už 9. septembra.

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit