Po napätých pokusoch o vyjednávanie je blokovanie siete LinkedIn v Rusku finálne.

Rozhodol tak o tom komunikačný regulátor Roskomnadzor, ktorý začal presadzovať blokovanie tejto sociálnej siete. Stalo sa tak po tom, čo LinkedIn nepreniesol dáta o ruských používateľoch na servery umiestnené fyzicky v ich krajine. Podľa ruských zákonov musia byť všetky servery s osobnými dátami používateľov umiestnené na území Ruskej federácie

linkedin-ban-russia_nowat

Príkaz proti LinkedIn bol vydaný v krátkom vyhlásení spomínaného komunikačného úradu, ktorý citoval rozhodnutie moskovského okresného súdu. Blokovanie však nie je na tejto strane hraníc nič nové. Okrem skutočných príkladov blokovania prístupu 10. novembra sa objavovali skutočné zablokovania prístupu aj v auguste tohto roku.

K záležitostiam sa vyjadrila aj sieť LinkedIn, ktorá hovorí o ich snahe hľadať riešenia pre obe strany. Je to veľká sieť, ktorá napomáha jej používateľom rásť v biznise a zlepšovať ich podnikanie. Majú záujem sa s predstaviteľmi Roskomnadzoru stretnúť a rokovať o prijateľnom riešení.

Riešením by bolo vytvoriť vlastné servery LinkedInu priamo v Rusku aj so svojou samostatnou stránkou a hosťovaná by bola priamo na ruských serveroch. Takéto niečo sa udialo aj v prípade Evernote v Číne.

Zdroj: TechCrunch

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.