Acer predstavil Mixed Reality okuliare pred polrokom v New Yorku.

Medzičasom podobné zariadenia ukázali aj ostatní výrobcovia. ASUS aj Lenovo prezentovali svoje okuliare pre zmiešanú realitu na výstave IFA v Berlíne.

Jednotlivé okuliare sa dostanú do predaja už čoskoro. Minimálne tie od Aceru budú dostupné od 17. októbra, resp. počas najbližších dní okolo daného termínu. Dôvod je ten, že Microsoft 17. októbra sprístupní aktualizáciu Fall Creators Update, ktorá so sebou prináša podporu pre platformu Windows Mixed Reality. A práve pre túto VR/AR platformu od Microsoftu sú okuliare od Aceru a ostatných výrobcov určené.

Okuliare je možné dotiahnuť a nastaviť pomocou kolieska v zadnej časti „čelenky“

Okuliare ponúkajú rozlíšenie 2880 × 1440 (1440 × 1440 pre každé oko), k počítaču sú pripojené cez USB 3.0HDMI, prepojovací kábel má 4 metre. Súčasťou okuliarov sú snímače priblíženia, akcelerometer, gyroskop a magnetometer.

Na prednej strane si môžete všimnúť aj dvojicu kamier, ktoré dokážu analyzovať okolie používateľa a sledovať jeho pohyb aj bez potreby použiť externé senzory. Vďaka tomu môžete okuliare využiť pre účely virtuálnej reality a taktiež aj pre rozšírenú realitu. To je aj dôvod, prečo Microsoft označuje toto riešenie ako Mixed Reality – zmiešaná realita.

K prepojeniu s notebookom vám postačí jeden USB 3.0 a jeden HDMI port

Počas nášho krátkeho vyskúšania sme sa pohybovali vo virtuálnej domácnosti, ktorá na stenách obsahovala jednotlivé Windows aplikácie. Namiesto tapety alebo obrazu sme mali vo virtuálnom domove internetový prehliadač a virtuálnu stenu tak pokrývala naša webová stránka touchit.sk, ktorú sme si v prehliadači zobrazili

Windows Mixed Reality tiež podporuje hranie VR hier zo služby Steam. Je kompatibilná s platformou SteamVR a okuliare využijete aj na hranie prémiových VR hier.

Aj okuliare od Aceru je možné vyklopiť až o 90°. Nemusíte si ich teda dávať dole z hlavy, aby ste skontrolovali, čo sa deje okolo vás v reálnom svete

Rozšírenú realitu v rámci Mixed Reality sme si zatiaľ nemali možnosť vyskúšať. Kompatibilné aplikácie budú sprístupnené postupne po spustení aktualizácie Fall Creators Update.

Okuliare Acer Windows Mixed Reality Headset prídu na trh 17. októbra (resp. počas najbližších dní po danom termíne) za predpokladanú cenu na úrovni 450 – 500 eur. Súčasťou balenia budú aj dva pohybové ovládače. O testovanie okuliarov sme požiadali, ich kvalitu zhodnotíme v našej recenzii.

Všimnite si kábel pre pripojenie slúchadiel a dve kamery – každú na jednej strane

Prečítajte si aj:

Herný priemysel sa mení, Acer je pripravený

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit