Microsoft zverejnil dátum vydania ďalšej veľkej aktualizácie pre systém Windows 10.

Takzvaná Fall Creators Update aktualizácia bola oznámená na tohtoročnej vývojárskej konferencii Microsoft Build. Jej vydanie bolo prisľúbené na jeseň a Microsoft tento plán splní. Spoločnosť oznámila, že aktualizácia bude dostupná na stiahnutie od 17. októbra 2017.

Fall Creators Update prináša viacero noviniek a vylepšení – prinesie napr. novú aplikáciu Windows Story Remix pre strih videa alebo uľahčí prácu na viacerých zariadeniach rôznych platforiem. Nie všetky oznámené funkcie sa však do finálnej verzie aktualizácie Fall Creators Update dostanú a Microsoft v novej verzii taktiež odstráni systémovú aplikáciu Skicár. Tá už nebude ďalej vyvíjaná, ale budete si ju môcť stiahnuť z Windows Obchodu ako univerzálnu aplikáciu.

V prípade práce s 3D objektmi v Skicári 3D môžeme nanášať novú textúru a tvary. Užitočným prepojením s Microsoft PowerPoint z Office 365. Tam sa bude dať z 3D Skicára tento objekt vložiť a prezerať v 3D. Špecialitou je možnosť využiť 3D katalóg a umiestňovanie našich grafických návrhov priamo do miestnosti, kde sme. Stačí namieriť tablet s Windows na miesto, kde má byť napríklad nový stôl a jednoducho ho dať do priestoru. Takto môžete výsledok odfotiť a klient dostane vizuál toho, ako bude stôl vyzerať v danom prostredí.

Aktualizácia taktiež prinesie podporu pre nové VR okuliare pre platformu Windows Mixed Reality. Niektoré z VR okuliarov pre túto platformu boli predstavené v týchto dňoch na výstave IFA v Berlíne. Videli sme okuliare od ASUSu a Lenova, Acer svoje riešenie predstavil už dávnejšie. Technológia by mala byť veľmi jednoducho použiteľná. Žiadne extra nastavovanie.

Windows 10 podľa vyjadrenia zástupcov Microsoftu používa 500 miliónov používateľov mesačne. Microsoft na konferencii potvrdil, že stále vylepšuje svoj antivírus Windows Defender.

Jesenná aktualizácia prinesie funkciu sledovania očí – Eye Control. Nielen to bude súčasťou ešte lepšieho balíka, ktorý pomáha ovládať počítač postihnutým používateľom. Posledné správy hovorili o fungovaní so špeciálnou kamerou Tobii Eye Tracker 4C. Teda v beta verzii tejto funkcie. Na tomto sa zrejme nič nemení, keďže na to bude treba špeciálnu kameru, nie takú, aká je v prenosných zariadeniach. O tejto funkcii sme už vás už informovali v našom článku.

Okrem vyššie spomínaných vlastností bude mať aktualizovaný Game Mode. To je režim, ktorý automaticky rozpozná, že hráte hru a prinesie optimalizáciu vášho počítača tak, aby dosiahol čo najväčší výkon.

Fall Creators Update si budú môcť prví záujemcovia stiahnuť 17. októbra. Očakávame však, že Microsoft bude distribuovať aktualizáciu postupne a v prípade niektorých počítačov budete na ňu čakať aj pár týždňov.

Na článku spolupracoval Michal Reiter.

Prečítajte si aj:

Fall Creators Update je ďalšia veľká aktualizácia pre Windows 10. Bude dostupná na jeseň

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit