Cortana je virtuálna asistentka od Microsoftu. Mohla by sa objaviť aj v domácich spotrebičoch.

Umelá inteligencia a virtuálni asistenti postupne prichádzajú do domácností. Tento trend sa snaží stanoviť Amazon so svojim reproduktorom Echo, Google s riešením Home a najnovšie aj Microsoft v spolupráci s partnermi.

Prvým inteligentným reproduktorom, ktorý obsahuje virtuálnu asistentku Cortana, je Harman Kardon Invoke. Microsoft prezentoval využitie osobnej asistentky včera, počas konferencie Build 2017. Zároveň oznámil, že reproduktor od Harman Kardon nebude jediným riešením.

Svoj reproduktor pripravuje aj spoločnosť HP a Intel pracuje na referenčnom dizajne pre ďalšie zariadenia, ktoré by mohli obsahovať funkcionalitu Cortany. V praxi to znamená, že ak bude chcieť nejaký výrobca vyrobiť zariadenie s Cortanou, môže vychádzať práve z referenčného dizajnu od Intelu. Uľahčí to jej implementáciu.

Očakáva sa, že sa Cortana objaví aj v chladničkách, sendvičovačoch či termostatoch. Aktuálne je oficiálne oznámená integrácia virtuálnej asistentky do reproduktorov a automobilov.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Microsoft ukázal, ako funguje Cortana v reproduktoroch aj v automobiloch. Upozorní na pripomienku alebo zhrnie dôležité informácie

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit