Nokia práve predstavila šesť nových telefónov v z troch modelových radách. Dôraz je na rýchlych aktualizáciách a dlhej dobe softvérovej podpory.

Nokia X20, Nokia X10, Nokia G20, Nokia G10, Nokia C20 a Nokia C10 predstavujú novú kapitolu telefónov Nokia v troch odlišných cenových kategóriách. Kvalitne spracované telefóny s radom pokročilých funkcií ponúkne séria Nokia X. Telefóny s efektným dizajnom za dostupnú cenu nájdete v sérii G a základná séria C ponúkne zariadenia, ktoré sú vhodné ako vstup do sveta inteligentných telefónov.

  • Séria X: Nokia X20 a Nokia X10 – vysoká kvalita a pokročilé funkcie, trojročná záruka a 100% kompostovateľný kryt priamo v balení, ktorý poskytne dostatočne silnú ochranu proti pádom a bráni vykĺznutiu telefónu z ruky
  • Séria G: Nokia G20 a Nokia G10 – inovatívne funkcie v efektnom a odolnom dizajne s dlhou výdržou na jedno nabitie
  • Séria C: Nokia C20 a Nokia C10 – vstupné modely do sveta smartfónov vydržia aj dlhodobé používanie

Nové modely majú byť orientované na ekológiu a výrobcovi tejto značky záleží na tom, aby ľudia svoj telefón používali dlhšie a nemuseli ho neustále meniť za nový model. Predstavené novinky sú preto vyrobené s ohľadom na to, aby vydržali dlhšie tak konštrukčne ako aj zo stránky výkonu. Práve k tomu majú viesť sľubované pravidelné aktualizácie a zvýšená kvalita spracovania naprieč celým portfóliom. Rad X umožňuje tiež ponúkať výhody, ktoré vyplývajú z partnerstva s výrobcami ako Qualcomm a ZEISS Optics. U rady G nájdeme rovnováhu medzi špecifikáciami a cenovou dostupnosťou. Séria C potom cielia na menej náročných používateľov s orientáciou za čo najdostupnejšie cenu.

Séria X prichádza s modelmi Nokia X20 a Nokia X10

Na pomyselnom vrchole nového portfólia nájdeme modely Nokia X20 a Nokia X10. Oba modely sú poháňané mobilnou platformou Qualcomm Snapdragon 480 5G, ktorá poskytuje dostatok výkonu a 5G konektivitu. Modely série X ponúknu kvalitné spracovanie a dlhú softvérovú podporu. Vôbec prvýkrát Nokia garantuje u série X nielen 3 roky pravidelných bezpečnostných aktualizácií, ale aj 3 roky hlavných systémových aktualizácií. Hlavným cieľom tohto rozhodnutia je podporiť udržateľnosť a predĺžiť životný cyklus produktu a tým znížiť jeho ekologický dopad. V prípade, že by v Európe každý používal svoj smartfón len o rok dlhšie, ušetrili by sme do roku 2030 také množstvo uhlíka, ako keby z ciest zmizli dva milióny automobilov.

Majitelia Nokia X20 a Nokia X10 si môžu priamo po vybalení z krabice tešiť užívať operačný systém Android 11 s rozhraním Android One. O fotografie sa stará optika ZEISS s umelou inteligenciou pre vyladenie každej fotografie. Displej má uhlopriečku 6,67 palca a  Full HD+ rozlíšenie.

Nokia X20 a Nokia X10 ďalej ponúknu predĺženú trojročnú záruku a 100% kompostovateľný kryt v balení, ktorý ochráni zariadenie pri pádoch a zároveň je šetrný voči životnému prostrediu.

Nokia po novom aj odstránila z balenia nabíjací adaptér i slúchadlá. Výrobca to zdôvodňuje snahou i zníženie generovania nadbytočného elektroodpadu. Celková hmotnosť vyhodených nabíjačiek mobilných telefónov podľa predstaviteľov značky Nokia predstavovala až 12 000 ton. V prípade potreby možno nabíjačku zakúpiť na stránkach Nokia.com za zvýhodnenú cenu. Získané peniaze z nákupu nabíjacieho adaptéra však budú venované charitatívnej organizácii CLEAR RIVERS, ktorá pracuje na odstraňovanie plastového odpadu z medzinárodných vodných ciest.

Predný fotoaparát modelu Nokia X20 ponúka pôsobivé rozlíšenie 32 Mpix a hlavný fotoaparát sa môže pýšiť až 64 Mpix rozlíšením. Vylepšená funkcia Dual Sight novo aktivuje nielen dve kamery súčasne, ale zároveň umožňuje vyberať nielen medzi hlavným a predným fotoaparátom a navyše aj medzi ultra širokouhlým a makro snímačom.

Nokia X10 prináša aj vďaka absencii nabíjacieho adaptéra a slúchadlám výhodný pomer ceny a výkonu a poteší všetkých, ktorí hľadajú všestranný telefón za dostupnú cenu. 48 Mpix hlavný fotoaparát ponúkne funkciu Cinematic Capture a je doplnený o celý rad profesionálnych nástrojov na úpravu snímok a videí.

Séria G štartuje s modelmi Nokia G20 a Nokia G10

Séria G predstavuje rovnováhu medzi výkonom pre každodenné používanie a dostupnou cenou. Pre obe novinky v sérii G platí až trojdňová výdrž na jedno nabitie, čo je doteraz najdlhšia výdrž v portfóliu inteligentných telefónov tohto fínskeho výrobcu.

Nokia G20 sa dočká 3 rokov pravidelných bezpečnostných aktualizácií a 2 rokov hlavných systémových aktualizácií. O bezpečnosť sa stará čítačka odtlačkov prstov na boku zariadenia a technológie rozpoznania tváre. Displej ponúka uhlopriečku 6,5 palca s rozlíšením HD+ a vo svojej triede pôsobivý jas. Nokia G20 je kreatívne štúdio na cestách, ktoré sa zmestí do dlane. Vďaka 48 Mpix fotoaparátu, dostatočne veľkému úložisku a strhujúcemu zvuku OZO audio umožňuje zachytiť dôležité okamihy vo vysokej kvalite.

Nokia G20

Nokia G20. Zdroj: Nokia

Nokia G10 ponúkne trojitý hlavný fotoaparát s pokročilým spracovaním farieb za pomoci umelej inteligencie. Všetky spomienky budú tak dobre zachytené aj za zhoršených svetelných podmienok.

Nokia G10

Nokia G10. Zdroj: Nokia

Séria C predstavuje modely Nokia C20 a Nokia C10

Séria C implementuje všetky moderné technológie aj do cenovo najdostupnejších inteligentných telefónov. Obe novinky ponúkajú veľký, až 6,5 palcový HD+ displej a operačný systém Android 11 GO, ktorý prináša až o 20% vyššiu rýchlosť a štvrťročné aktualizácie zabezpečenia po dobu dvoch rokov.

Nokia C20. Zdroj: Nokia

Nokia C20 dobre zvládne všetky bežné činnosti. Ponúka predný i zadný LED blesk, kvalitný fotoaparát a dostatočný výkon.

Nokia C10 je najdostupnejším zariadením celého nového portfólia

Nokia C10 je najdostupnejším zariadením celého nového portfólia. Zdroj: Nokia

 

Konkrétne ceny týchto telefónov pre slovenský trh zatiaľ neboli stanovené a zverejníme ich hneď ako ich výrobca oznámi.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.