Google má zvažovať AI vyhľadávanie v Googli ponúknuť za poplatok.

Umelá inteligencia je oblasťou, do ktorej spoločnosť Google už zainvestovala nemalé peniaze. Prvé výsledky už tak možno vidieť aj na trhu v podobe chatbota a modelu Gemini, predplatného služby Google One s AI a ďalšie. Teraz sa však rozpráva o tom, že aj vyhľadávanie v Googli by sa malo spájať práve s umelou inteligenciou, malo by to však háčik. Google by tento prvok mohol spoplatniť, čo sa nakoniec zrejme aj stane.

Podľa dostupných informácií by nové predplatné pre AI vyhľadávanie v Googli mohlo byť súčasťou už existujúcich balíkov. Spojiť by sa tak mohlo práve so službou Google One, prípadne Gemini Advanced. Zatiaľ sa však zdá, že ak sa takéto predplatné uvedie na trh, tak nebude také výnimočné, ako by všetci chceli.

Google vyhľadávanie s AI môže byť za poplatok

Spoločnosť Google by tak mala ponúknuť hneď dva druhy vyhľadávania vo svojom vyhľadávači. Jedna z verzií by bola dostupná zadarmo rovnako, ako je to doteraz. Druhá verzia by však bola za poplatok a mala by v sebe integrovanú umelú inteligenciu. Čo je však zvláštne, obe verzie budú stále obsahovať reklamy, teda aj tá, za ktorú si zaplatíte. A práve túto súčasť by možno používatelia a predplatitelia tejto služby privítali najviac.

Google aplikáciaZdroj: Unsplash (Brett Jordan)
Google aplikácia

Google má teraz pred sebou neľahkú úlohu, kedy bude musieť vybalansovať príchod AI do vyhľadávania a zároveň udržať vo vyhľadávaní reklamy, ktoré taktiež tvoria veľkú časť jeho príjmov. Príchod AI do Google vyhľadávania je však prirodzeným pokrokom na trhu. S vysokou popularitou služby ChatGPT od OpenAI a tiež integrácie ich chatbota do vyhľadávača Bing môže Google výrazne motivovať.

Podľa našich informácií má Google už na integrácii AI do vyhľadávača Google starostlivo pracovať. V akom štádiu však je zatiaľ nevieme povedať. Okrem toho je taktiež neznáme, kedy by sa AI mohla dostať do vyhľadávača a ako to nakoniec bude aj s predplatným.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.