V redakcii sme si vyskúšali dva typy akčných kamier značky Lamax. Ich obrovskou výhodou je bohaté príslušenstvo priamo v cene a tiež aj kvalita obrazu. Akčné kamery sú pritom veľmi populárne hlavne s príchodom leta.

Kamera LAMAX X10.1 dokáže zaznamenať zábery z akčných dobrodružstiev a to s vysokou ostrosťou. My sme pri našom teste použili najvyšší režim 4K/30 fps, ale veľmi dobre vyzerajú aj spomalené zábery (slowmotion). Vo Full HD rozlíšení sa vďaka frekvencii záberov 120 snímok za sekundu dá pohyb spomaliť až 4 krát, čo vyzerá vo výslednom videu dobre. S výhodou využijete aj časozberné video (timelapse) na urýchlenie pomalších dejov.

Kamera Lamax X10.1 s náramkovým ovládačom

Kamera Lamax X10.1 s náramkovým ovládačom

Ako sme spomínali, v balení nájdete celú kopu príslušenstva, cenná je najmä druhá batéria. Ale sú tu rôzne nástavce napr. na umiestnenie kamery na prilbu, na zápästie, na kapotu auta, na bicykel a pod.  Tiež sme ocenili diaľkové ovládanie v podobe náramkových hodiniek, s ktorými môžete na diaľku realizovať fotky, spustiť video alebo si prezerať hotové zábery. V dodávke je aj puzdro na potápanie sa do hĺbky 40 metrov a aj v tomto puzdre sa celkom dobre zaznamenať vonkajší zvuk. Nabíjanie sa realizuje cez microUSB port.

Kamera Lamax X10.1 a veľký farebný displej

Kamera Lamax X10.1 a veľký farebný displej

Kamera pri videu využíva šesť-osová optickú stabilizáciu (OIS) a kodek H.265, čo vo výsledku šetrí miesto na microSD karte. Samozrejmosťou sú aj dobre fotky v rozlíšení 12 MPx. Na okamžité zdieľanie výsledkov slúži zabudované Wi-Fi a mobilná aplikácia. So svojimi zážitkami sa tak môžete podeliť s priateľmi na sociálnych sieťach hneď, zábery prenesiete do smartfónu a pomocou neho ich hneď aj zverejníte. Ovládacie menu v kamere je k dispozícii aj v slovenskom jazyku, displej má uhlopriečku viac ako 2 palce, ktorý v prípade tejto kamery nie je dotykový. Miestne ovládanie sa tak realizuje pomocou tlačidiel. Najlepšia na tom je cena tejto kamery, čo je 179,90 eur.

Prepojovacie porty. Vľavo X10.1, vpravo W9

Prepojovacie porty. Vľavo X10.1, vpravo W9

Testovali sme aj o niečo drahší model, ktorým je LAMAX W9 ako extra odolná kamera. Tá si úplne bez ochranného puzdra poradí s prívalom vody ale aj s potápaním. Bez puzdra sa môžete ponoriť do hĺbky až 12 metrov. Ocenili sme jednoduché ovládanie cez dotykový farebný displej s uhlopriečkou rovné 2 palce. A opäť, súčasťou kamery je kompletné príslušenstvo aj s náhradnou batériou. S oboma batériami tak môžete natáčať až celé tri hodiny. Nabíjanie sa pritom dá realizovať cez USB-C pripojenie, takže vám na to stačí adaptér z moderného smartfónu. Plné nabitie úplne vybitej batérie nám trvalo 105 minút. Hmotnosť tejto kamery je 134 gramov.

Aj tu je výborná je optická stabilizácia obrazu, čo oceníte napr. pri behu v prírode. Opäť sa so svojimi výsledkami môžete ihneď podeliť pomocou mobilnej aplikácie a zabudovaného Wi-Fi pripojenia.

Dotykové ovládanie na Lamax W9

Dotykové ovládanie na Lamax W9

Rozlíšenie videa je 4K/30 fps, fotografie majú 16 MPx. na spomalení video je tu HD rozlíšenie s Až 240 obrázkami za sekundu (FullHD pri 120 fps). Takto pripravíte naozaj luxusné slowmotion. Cena tejto kamery je 219,90 eur.

Príslušenstvo pre kameru Lamax W9

Príslušenstvo pre kameru Lamax X9

Obe kamery predstavujú dobré riešenie na realizáciu akčných záberov, pričom pri danej cene poskytujú vysoký pomer Výkon/cena.  My sme sme obe kamery použili napr. pri realizácii akčných záberov pri recenzii motocykla Honda Forza 150.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.