Kompaktné smartfóny budú aj v budúcnosti súčasťou portfólia Xiaomi, zdá sa.

Smartfóny s menším displejom sa v priebehu rokov začali objavovať v segmente viacerých výrobcov. Keďže bežné telefóny ako z kategórie lacnejších modelov tak aj vlajkové lode dnes už štandardne ponúkajú displeje s veľkosťou uhlopriečky okolo 6,7 palca a viac, menšie telefóny sa na trhu vidia už ťažšie. Niektoré spoločnosti si však na týchto zariadeniach zakladajú a patria medzi nich aj značky ako Xiaomi, Samsung či Google.

Jednou zo značiek, ktoré s menšími smartfónmi experimentovali, je aj spoločnosť Apple. Tej sa však v tomto segmente príliš nedarilo a po dvoch generáciách kompaktných iPhonov sa takéto modely vyradili z ich portfólia. Teraz ale CEO spoločnosti Xiaomi, Lei Jun začal s prieskumom na sociálnej sieti X. Tam sa pýta či už bývalých alebo súčasných majiteľov iPhonov mini, aké sú ich skúsenosti s týmito smartfónmi.

Nedá sa poprieť, že Xiaomi sa inšpiruje práve spoločnosťou Apple vo viacerých smeroch. Sám Lei Jun v minulosti prezradil, že Apple je pre nich inšpiráciou a ak si spomínate na niektoré ikonické telefóny od z ich dielne, inšpirácia Applom bola aj po stránke dizajnu. Je pravdepodobné, že v prípade kompaktných smartfónov sa chce Xiaomi poučiť z prístupu Applu, nakoľko sa teraz pýta práve používateľov menších iPhonov na skúsenosti.

Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14

Mnohí používatelia takýchto kompaktných smartfónov začali na tento príspevok uverejnený na sociálnej sieti X reagovať. Niektorí písali, že veľké iPhony sú pre nich jednoducho nie príliš dobre uchopiteľné, takže práca so smartfónom v jednej ruke pre nich nie je ideálna. Iní zasa písali, že im kompaktné iPhony chýbajú. Lei Jun na viaceré komentáre odpovedal a z odpovedí bolo jasné, že kompaktné telefóny plánuje aj naďalej udržiavať v portfóliu Xiaomi.

Čínsky gigant pravdepodobne tento neformálny prieskum robí v súvislosti s blížiacim sa predstavením vlajkových lodí zo série Xiaomi 15. Tie budú pravdepodobne predstavené už v októbri pre čínsky trh ako prvé zariadenia s čipsetom Snapdragon 8 Gen 4. Na základe tohto prieskumu je tiež možné, že čínsky výrobca by rád rozšíril portfólio kompaktných smartfónov. Ich nevýhodou je totiž v súčasnosti to, že sa nachádzajú len v sérii vlajkových lodí. Aktuálnym modelom s menším displejom je tak Xiaomi 14 s uhlopriečkou displeja 6,36 palca. Lacnejšie zariadenia s kompaktným dizajnom však v portfóliu výrobcu zatiaľ nenájdete.

Zdroj: X (@leijun)

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.