Prinášame niekoľko užitočných rád a tipov.

Internet sa stal bežnou súčasťou našich každodenných životov. Využívajú ho ľudia všetkých vekových kategórií na všemožné účely – komunikáciu, zábavu, vzdelávanie, zdieľanie informácií a tiež aj na finančné operácie a prístup do banky. Aj preto je dôležité pravidelne upozorňovať na riziká online sveta a pripomínať zásady bezpečného správania.

Veľké množstvo Slovákov je však presvedčených, že sa na internete správa bezpečne – podľa prieskumu agentúry STEM/MARK, ktorý zrealizovala pre mBank, si to myslí až 96 % Slovákov. Väčšie sebavedomie majú v tomto smere mladší používatelia, s pribúdajúcim vekom postupne klesá.

Bez ohľadu na to, do ktorej skupiny používateľov patríte vy, pokiaľ sa budete riadiť našimi jednoduchými radami, úroveň ochrany vašich dát a financií by mala byť na výbornej úrovni.

Sedmoro bezpečného správania sa na internete

V prvom rade je dôležité uvedomiť si, že cieľom útočníkov je obohatiť sa na váš úkor. A to môžu dosiahnuť nepriamo, napríklad získaním prístupu do vášho emailového účtu či služby, za ktorú si platíte alebo priamo – získaním údajov o platobnej karte či prístupom do vášho bankového účtu. Podľa prieskumu agentúry STEM/MARK je približne jeden z desiatich takýchto útokov úspešných.

Praktiky útočníkov sú každým rokom sofistikovanejšie, preto je dobré dávať si pozor a byť neustále v strehu. Medzi tie najčastejšie, ktoré sa pravidelne opakujú a je možné sa na ne vopred pripraviť, patria:

1. Dajte si pozor na podvodné emaily

Útočníci sa často vo forme emailov alebo SMS správ vydávajú za banku, finančnú službu alebo poštu v snahe získať vaše prihlasovacie údaje alebo informácie o platobnej karte. Medzi hlavné znaky podvodných emailov či SMS správ patria gramatické chyby v texte, podozrivý odkaz/príloha/odosielateľ alebo výzva k neobvyklej akcii často pod časovým tlakom.

Ak máte pochybnosti, vždy radšej najskôr kontaktujte inštitúciu, od ktorej ste dostali email, či ho naozaj poslala ona. Takisto si skontrolujte, či odkaz z emailu odkazuje na oficiálnu webovú stránku danej služby. Tento typ útoku sa nazýva phishing a ide o najčastejšiu formu útoku, s ktorou sa Slováci stretli a to až v 61 % prípadoch podľa prieskumu agentúry STEM/MARK.

Jedna z podôb podvodných e-mailov, vydávajúcich sa za správy od Slovenskej pošty

Jedna z podôb podvodných e-mailov, vydávajúcich sa za správy od Slovenskej pošty

2. Pozor na podvodné telefonáty

Vaša skutočná banka si od vás nebude pýtať prihlasovacie údaje či informácie o platobnej karte cez telefonický hovor a ani cez email či komunikačné služby, ako je Messenger, WhatsApp, atď. a rovnako ani iné služby. Takisto si dajte pozor na podvodníkov, ktorí sa vydávajú za technickú podporu a chcú sa dostať do vášho počítača.

Podvodníci v dnešnej dobe vedia dokonca napodobniť číslo volajúceho, preto je potrebné dávať pozor, čo od nás volajúci chce. V prípade akéhokoľvek podozrenia treba radšej telefonát ukončiť a kontaktovať telefónnu linku danej spoločnosti.

3. Pozor na podvodné súťaže

Ak vám niekto na Facebooku napíše, že ste vyhrali v súťaži a výhru musíte potvrdiť overením vašej identity zadaním údajov z platobnej karty, zamyslite sa nad tým, či ste sa vôbec do súťaže na danej FB stránke prihlásili. Opäť platí, že údaje o platobnej karte nikomu nedávajte.

4. Overte si zabezpečenie online obchodu

Pri nakupovaní v online obchodoch preferujte tie eshopy, ktoré už poznáte. Ak nakupujete z nového obchodu, skúste si najskôr získať informácie o ňom, resp. si prečítajte recenzie a skúsenosti iných ľudí. Ak ich nenájdete, tak zbystrite – podvodný eshop vám v lepšom prípade nedodá tovar, za ktorý vopred zaplatíte. V horšom prípade môže zneužiť údaje vašej platobnej karty.

Aj verejné Wi-Fi siete môžu predstavovať bezpečnostné riziko

5. Verejné Wi-Fi siete môžu predstavovať bezpečnostné riziko

Citlivé finančné operácie, ako je prihlasovanie sa do internetového bankovníctva alebo nakupovanie cez internet s platením a zadávaním údajov o vašej platobnej karte, nevykonávajte na verejnej Wi-Fi sieti. Nikdy neviete, či cez danú verejnú Wi-Fi sieť niekto nezachytáva údaje, ktoré odosielate do internetu.

6. Vytvorte si silné heslo

Vytvorte si silné a unikátne heslo pre každú dôležitú službu či konto. Internetom koluje množstvo ukradnutých databáz, ktoré obsahujú prihlasovacie údaje do množstva služieb a pokiaľ používate tú istú kombináciu meno / heslo vo všetkých službách, útočníci môžu tieto dáta zneužiť.

7. Chráňte sa v dvoch krokoch

Toto extra zabezpečenie ochráni váš účet (či už bankový, emailový alebo na sociálnej sieti) aj v prípade, že útočníci získajú vaše heslo. Zabezpečenie v dvoch krokoch ponúkajú prakticky všetky veľké a obľúbené služby, nájdete ho v nastaveniach. V prípade bánk ide o bežnú súčasť zabezpečenia.

mBank bezpečnosť

Základné rady, ako sa chrániť na internete. Zdroj: mBank

Bezpečnosť vašich financií môžete zvýšiť pomocou nastavení v mobilnom bankovníctve

Bezpečnosť vašich financií môžete zvýšiť dodržiavaním vyššie uvedených rád a takisto aj pomocou bezpečnostných funkcií, ktoré vaša banka ponúka.

Príkladom je mBank, ktorá disponuje nadštandardnými možnosťami zabezpečenia platobných kariet – niektoré z nich nemajú na Slovensku konkurenciu. V mobilnej aplikácii mBank si môžete kedykoľvek prispôsobiť tieto nastavenia:

  • Dočasne si zablokovať platobnú kartu, ak ju napríklad dlhšie obdobie nepoužívate.
  • Nastaviť si samostatné limity na bezkontaktné platby, výbery z bankomatov a internetové platby. Tieto limity je možné kedykoľvek zmeniť alebo si nastaviť dočasný denný limit, ktorý bude platiť iba počas aktuálneho dňa. Okrem nastavenia limitov je možné tieto transakcie úplne povoliť, ale aj zakázať.
  • Povoliť alebo zakázať bezkontaktné platby, platby v zahraničí, platby pomocou magnetického prúžka, či platby s konverziou meny (DCC) a výbery z bankomatov, ktoré si účtujú dodatočný poplatok za výber.

Pomocou spomenutých nastavení môžete minimalizovať riziko zneužitia karty, ak by ste sa stali obeťou skimmingu – útočníci by skopírovali údaje o vašej karte pomocou špeciálneho zariadenia, ktoré umiestnili do bankomatu alebo do platobného terminálu, resp. by iným spôsobom získali údaje o vašej karte.

mBankZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

mBank nastavenie platobnej karty. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Dočasné blokovanie karty využíva každý druhý Slovák

Na vyššie uvedené nastavenia upozorňujeme aj z toho dôvodu, že až 58 % respondentov prieskumu agentúry STEM/MARK nevyužíva blokáciu magnetického prúžka a pritom sa pomocou tohto prúžka neplatí takmer nikde v Európe. Z prieskumu tiež vyplynulo, že až 53 % respondentov nevyužíva možnosť dočasnej blokácie platobnej karty a pritom ide o najjednoduchší spôsob, ako si zabezpečiť dlhšiu dobu nepoužívanú kartu.

mBank tiež umožňuje jednoducho ochrániť vaše financie pred nevýhodnými službami, s ktorými sa môžete stretnúť najčastejšie v zahraničí, ako sú nevýhodné kurzy pri platení alebo výbere peňazí v cudzej mene v zahraničí (vždy plaťte v lokálnej mene) alebo výbery z bankomatu, ktoré si za výber peňazí účtujú dodatočný poplatok.

Ďalšie užitočné informácie o bezpečnosti financií si môžete prečítať na webovej stránke mbank.sk/bezpecnost, kde nájdete viacero odporúčaní, ako si chrániť financie.

mBank

mBank nastavenie platobnej karty. Magnetický prúžok si deaktivujeme aj my. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Článok vznikol v spolupráci s mBank.

Prečítajte si aj:

mBank vynovila internet banking: Čo sa zmenilo? (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit