Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Slováci využívajú stále v drvivej väčšine hlavne tradičné investičné produkty, no zároveň priznávajú, že by mohli investovať aj lepším spôsobom.

Prevláda názor, že by svoje úspory tiež dokázali zhodnocovať efektívnejšie, no majú z investovania obavy a pre investičné rady si stále chodia do bánk alebo k investičným poradcom. Aj taká je finančná gramotnosť Slovákov. Vyplýva to z prieskumu, ktorý si na začiatku roka nechala vypracovať investičná platforma Fondee. Český startup len nedávno expandoval na Slovensko, a už dnes sa teší prvým stovkám spokojných klientov.

Prieskum spracovala prieskumná agentúra 2muse a prebehol na reprezentatívnej vzorke 556 respondentov. Rovnaký prieskum v tom istom čase Fondee spracovalo aj v susedných Čechách pod agentúrou Instant Research, na vzorke 505 respondentov. Aké sú medzi Čechmi a Slovákmi rozdiely a v čom naopak uvažujeme a konáme rovnako?

Prekvapivo rovnaké výsledky sme získali pri otázke investovania ako takého. 67% Čechov a rovnako tak 67% Slovákov za posledné dva roky investovalo aspoň raz. Obe skupiny respondentov (Česi: 51%, Slováci: 52%) sa zhodli na tom, že by mohli investovať či sporiť aj lepšie.

Značné rozdiely prichádzajú v otázke dôchodkov, ktoré Slováci vidia značne pesimistickejšie, než Česi. Na otázku, či predpokladajú, že budú mať od štátu dostatočný dôchodok, 36% Slovákov odpovedlo rozhodne nie, zatiaľ čo u Čechov to bolo 24%.

Jedným z cieľov Fondee je zvyšovať finančnú gramotnosť, aby tak ľudia pochopili, že investovanie je dnes už akousi nevyhnutnosťou, pokiaľ si chce človek zabezpečiť napríklad aj dôstojný dôchodok.

„Sú to práve mladí klienti, ktorí na investičnom trhu nemajú toľko skúseností, aby sa v danej situácii, akej čelíme aj dnes (starnutie populácie či inflácia), vedeli rozhodovať správne. Našim klientom, ktorí aj spočiatku nemusia mať dostatočné know how, prakticky stačí nastaviť si trvalý príkaz, aby tak vedeli do svojho investičného portfólia investovať pravidelne a o všetko ostatné sa postará tím našich špecialistov. To, či sa aj my dočkáme dôchodku je reálnou témou, preto kto chce prežiť svoj dôchodok dôstojne, musí naň myslieť čím skôr. Je priam alarmujúce, že na dôchodok si dnes šetrí ani nie štvrtina Slovákov,“ komentuje Jan Hlavsa, CEO a, co-founder Fondee.

A aké dôvody nás privádzajú k investovaniu? Zatiaľ čo u Čechov medzi hlavné dôvody patrí zabezpečenie sa na dôchodok (32%), sporenie pre deti (29%),  rozumné využitie našetrených úspor (26%) či samotná inflácia (23%), u Slovákov sa prvé priečky značne líšia. Na prvé miesto sa u Slovákov dostalo rozumné využitie zdedených finančných prostriedkov (33%), následne šetrenie si na dôchodok (24%), inšpirácia od priateľov, ktorí tiež začali investovať (18%) a záujem o online inovatívne online investičné platformy (14%).

Dôvody sa investovania sa teda značne rôznia. Len 2% opýtaných Slovákov uviedlo ako dôvod investovania sporenie peňazí pre deti, zatiaľ čo u Čechov to bol hneď druhý najdôležitejší dôvod investovania, s počtom opýtaných až 29%.

Silným dôvodom pre Slovákov nie je ani stále rastúca inflácia. Ako dôvod k investovaniu ju uviedlo len 6% opýtaných.

A čo rozumné využitie našetrených úspor? Zatiaľ čo sa na tomto dôvode zhodlo až 26% opýtaných Čechov, u Slovákov to bolo len 5%.

Pozreli sme sa aj možné bariéry investovania.

Slováci sa v porovnaní s Čechmi cítia byť viac finančne gramotní. 22% opýtaných Slovákov uviedlo, že investíciám nerozumie, zatiaľ čo Česi boli k sebe kritickejší, a až 40% respondentov označilo, že nerozumie investíciám. Celkovo sa však opýtané skupiny na možných bariérach zhodli. Za rizikové považuje investovanie 29% Čechov a 21% Slovákov. 20% Čechov a rovnako tak 20% Slovákov chcú mať peniaze vždy po ruke a majú obavy, že pri investovaní nebudú mať potrebnú sumu hneď k dispozícií.

„Práve s posledným argumentom sa stretávame denne. Pritom si niekedy stačí len dohľadať relevantné informácie. Napríklad vo Fondee majú naši klienti po požiadaní svoje úspory naspäť na bežnom účte do 48 hodín, a teda sú im k dispozícií prakticky ihneď. Verím, že aj vďaka našim iniciatívam bude postupne čoraz viac ľudí rozumieť svojim vlastným financiám a bude s nimi vedieť aj rozumne naložiť. Stále platí, že čím skôr človek začne myslieť na svoju budúcnosť, tým lepšie,“ uzatvára Hlavsa.

  • Ako investujú Slováci v porovnaní s ČechmiZdroj: Fondee
  • Ako investujú Slováci v porovnaní s ČechmiZdroj: Fondee
  • Ako investujú Slováci v porovnaní s ČechmiZdroj: Fondee
  • Ako investujú Slováci v porovnaní s ČechmiZdroj: Fondee
  • Ako investujú Slováci v porovnaní s ČechmiZdroj: Fondee

Značky: