Zmena návykov v krajinách zasiahnutých koronavírusom sa dotkla aj vyťaženia internetu.

Mnohí zostali doma a tak trávia viac času sledovaním filmov a seriálov, prípadne videa všeobecne. Server Guru3D vysvetľuje, ako sa Netflixu podarilo znížiť dátový tok.

Európska Únia totiž požiadala spoločnosti ako Netflix, Google a Amazon, aby v rámci svojho streamovania videa obmedzili dátovú prevádzku.

Spoločnosti sa nechceli vydať cestou nižšieho rozlíšenia. Tam by zároveň došlo k porušeniu podmienok, za ktorých poskytuje používateľom svoju službu. Avšak v zatiaľ najviac zasiahnutých krajinách ako Taliansko a Španielsko sa podarilo znížiť o 25 %. Spoločnosť totiž neznížila počet obrazových bodov, ktorých šíri video. Inak povedané, ak platíte za UHD rozlíšení, dostanete ho. Zmena sa udiala v dátovom toku. Môžete tak postupne zaznamenať nižšiu kvalitu obrazu, no prakticky by ste si toho nemali všimnúť.

Pri videu totiž nestačí len to, aké má rozlíšenie, ale koľko obrazových informácií za sekundu v sebe nesie. Preto ste sa aj v minulosti mohli stretnúť s Full HD videom tak žalostnej kvality, že by ste mali radšej 480p ale vo vyššej kvalite – s vyšším dátovým tokom označovaným aj ako bitrate. Hoci ide o trochu extrémny príklad, najlepšie ilustruje, z čoho všetkého pozostáva kvalita videa.

Toto opatrenie spoločnosť prinesie do viacerých krajín Európy, podľa toho, ako to bude nevyhnutné.

Zdroj: Guru3D

Prečítajte si aj:

YouTube upravil prednastavené rozlíšenie na 480p: Môžete si ho však zmeniť

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.