Vonku kvitne jar a my sedíme doma.

Aktuálna situácia má ďaleko od ideálnej, to nemusím nikomu vysvetľovať. Náš bežný život sa v priebehu uplynulých dní zmenil na nepoznanie a doma trávime viac času, než sme možno boli zvyknutí.

Niekomu to vyhovuje a nemá s aktuálnou situáciou problémy. Niekoho však žerú mrle a nevie čo s voľným časom. Sledovanie nových informácií o koronavíruse a aktualizovanie globálnej a slovenskej mapy pandémie prestane človeka po pár hodinách – dňoch baviť. A potom príde tradičná otázka: „Čo s načatým večerom?“ Alebo skôr, čo s načatou karanténou – bez ohľadu na to, či je dobrovoľná alebo nútená.

Všeobecná odpoveď na danú otázku je zrejmá – využite dostupný čas zmysluplne a čo najlepšie. Definícia zmysluplne stráveného času je však pre každého iná a tak namiesto personalizovaných odporúčaní prinášam v tomto článku niekoľko užitočných informácií, ktoré vás možno inšpirujú k tomu, aby ste spokojne využili svoj voľný čas.

Pozerajte TV

Naozaj? Máme sledovať telku?“ – uznávam, že svoj zoznam to-do vecí nezačínam najkreatívnejšie. TV vysielanie je pre mnohých bežnou súčasťou ich každodenného dňa. Mali by ste však vedieť, že operátori sprístupnili viacero prémiových TV kanálov zadarmo a to je ponuka, ktorú sa oplatí využiť.

Detailný zoznam operátorov a TV kanálov zadarmo nájdete v tomto článku.

Pokiaľ doma nemáte TV cez kábel, optiku alebo satelit a hľadáte dočasné riešenie, odporúčam vyskúšať niektorú z internetových televízií. Magio GO môžete vyskúšať na 30 dní zadarmo a sledovať tak TV vysielanie počas tejto doby bez platenia. Rovnako môžete vyskúšať službu Lepšia.TV, ktorá obsahuje 101 TV kanálov a 30-dňový TV archív. Za prvý mesiac používania tejto služby zaplatíte iba 10 centov.

Vyskúšajte HBO GO či Netflix

Viac času na digitálnu zábavu je ideálnou príležitosťou na zoznámenie sa s prémiovými video službami, ako je HBO GO a Netflix. Obe z nich ponúkajú prémiový filmový a seriálový obsah.

Netflix poteší kvalitou technického spracovania, podporuje najnovšie technológie, ako je 4K rozlíšenie, HDR a viaceré audio technológie. Za uplynulé mesiace sa zlepšila aj lokalizácia, pribudlo množstvo obsahu s českými titulkami a v niektorých prípadoch aj český dabing.

Netflix ponúka 30-dňové skúšobné členstvo bez platenia, čo je optimálna dĺžka, aby ste sa so službou zoznámili a zároveň aj získali rozptýlenie počas pobytu doma.

Za skúšku stojí aj HBO GO. Táto služba síce ešte nepozná pojmy ako 4K či HDR, avšak má bezkonkurenčnú lokalizáciu. Každý titul obsahuje minimálne české titulky, častý je aj český dabing. HBO GO ponúka bezplatné skúšobnú členstvo na 7 dní.

HBO GO

HBO GO

Hrajte sa do sýtosti

Domáca karanténa je ideálnym časom, aby ste dohnali svoje herné resty. A pokiaľ nemáte čo hrať, využite ponuku obchodov GOG.com a Steam.

GOG.com ponúka viacero hier zadarmo počas obmedzenej doby. Steam sprístupnil množstvo hier vo forme časovo obmedzených demoverzií s platnosťou do 23. marca 2020.

Ak máte doma Xbox, oplatí sa vyskúšať službu Xbox Game Pass, ktorá vám za mesačný poplatok sprístupní knižnicu viac ako 100 hier. Našim aktuálnym favoritom je novinka Ori and the Will of the Wisps, ktorú takisto nájdete v ponuke Xbox Game Pass.

Xbox Game Pass

Xbox Game Pass ponúka prístup k veľkej knižnici hier bez nutnosti kupovať ich. Zdroj: Microsoft

Zacvičte si

Počas sledovania televízie, prémiového video obsahu a hrania hier by ste nemali zabúdať ani na svoju kondíciu a starostlivosť o zdravie. Zacvičiť si môžete aj doma.

V minulosti som testoval viacero aplikácií na cvičenie, písal som o nich v tomto článku. Aktuálne však doma cvičím s aplikáciou Nike Training Club a to z toho dôvodu, že ponúka množstvo obsahu bez platenia.

V obchodoch s aplikáciami možnože nájdete aj lepšie aplikácie na cvičenie. Mnohé z nich však vyžadujú platenie pravidelných poplatkov, aby ste ich využili naplno. Nike Training Club ponúka skvelú hodnotu aj bez platenia, stiahnuť si ju môžete TU.

Cvičenie doma

Cvičenie doma. Zdroj: Fitbit

Čítajte a získavajte nové informácie

Domáce pohodlie je ideálne, aby ste čítali a učili sa nové veci, prípadne rozširovali svoje vedomosti. Pokiaľ neviete, čo čítať, nemáte knihy alebo trpíte syndrómom rozčítaných kníh (žiadnu neviete dočítať), vyskúšajte službu Blinkist. Písal som o nej už viackrát a stále som presvedčený, že ide o výborný spôsob, ako získavať nové poznatky či zaujímavé myšlienky.

Blinkist môžete používať zadarmo – služba vám v takom prípade ponúka jeden Blink denne. Blink je označenie textu, ktorý sumarizuje najdôležitejšie informácie z kníh kategórie literatúry faktu. Prečítanie jedného Blinku trvá približne 15 až 20 minút, takže táto aktivita váš časový manažment výrazne nezaťaží a zároveň sa každý deň dozviete niečo nové.

Bezplatné Blinky môžete každý deň čítať na tejto webovej adrese, prípadne cez mobilnú aplikáciu pre Android a iOS.

Blinkist

Blinkist

Počúvajte podcasty

Nové informácie môžete získavať aj počúvaním podcastov. Tie sú na Slovensku čoraz obľúbenejšie. Svoj podcast máme aj my, nazýva sa DOTYK a nájdete ho napríklad na tejto webovej stránke alebo vo všetkých obľúbených službách.

Rovnako vám dávam do pozornosti TOP20 najobľúbenejších podcastov v rámci Slovenska a služby Spotify – ich zoznam nájdete TU.

Dotyk môžete počúvať zadarmo cez: Apple podcasty | Google podcasty | Spotify | Google Music|Podbean

Vzdelávajte sa

Chcete sa naučiť nové veci? Kedy je lepší čas, keď nie teraz. Na internete je množstvo služieb, vďaka ktorým sa môžete vzdelávať. Cudzie jazyky sa naučíte cez Duolingo, programovať sa môžete učiť cez The Odin Project a ďalšie tipy na 43 kurzov zdarma nájdete v tomto článku na fici.sme.sk. Prípadne sa prihláste do nejakého kurzu cez platformu Coursera.

Na webe fitrecepty.sk môžete nájsť inšpiráciu do kuchyne a keď si začnete hľadať DIY videá (DIY – Do It Yourself, urob si sám) na YouTube, nájdete možnože toľko nápadov, že vám nebude ani domáca karanténa stačiť.

Duolingo

Duolingo vás naučí cudzí jazyk a ešte vás bude aj motivovať odmenami

Venujte sa deťom

Pokiaľ máte deti, efektívne môžete stráviť čas aj s nimi. Zopár tipov si môžete prečítať v tomto článku.

Prečítajte si aj:

Vzdelávanie (aj hravou formou) detí počas karantény: Tipy pre všetkých rodičov a deti

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit