Inovácie na trhu s optickými produktami sú doménou švajčiarskej spoločnosti Optotune.

Okrem špičkových výrobkov je však nevyhnutné poskytovať aj nástroje na ovládanie zariadení, ktoré firma vyrába. Spoločnosť Optotune neustále investuje do vývoja hardvéru a softvéru, aby podporila zákazníkov v čo najlepšej skúsenosti s ich portfóliom produktov. 

Zdroj na ovládanie elektricky laditeľných šošoviek

Tohtoročnou novinkou je vstavaný ovládač tekutých šošoviek s označením ECC-1C (Embedded current controller – one channel). Hardvérový ovládač slúži na pripojenie tekutých šošoviek priamo k vášmu vlastnému systému alebo snímaciemu zariadeniu.  

ECC-1C je prvý integrovaný prúdový zdroj spoločnosti Optotune na ovládanie elektricky laditeľných šošoviek v extrémne kompaktnom vyhotovení (27 × 20 × 5 mm). Podporuje digitálne rozhrania UART a I2C, ako aj analógové rozhranie 0-10 V, ktoré je ideálne v kombinácii so snímačom vzdialenosti. Srdcom tohto integrovaného zdroja je výkonný ARM mikro-kontroler, vďaka ktorému sa dosahuje odozva asi 1 ms.

Zabezpečuje komunikáciu so samotnou šošovkou a okolím, taktiež aj rôzne druhy ochrán a kompenzácií. Spojením precízneho hardvéru a firmvéru dosiahol vývojový tím na Slovensku výnimočnú teplotnú stabilitu a jemnosť kroku menej ako 0,01 dioptrie. ECC-1C je vhodným riešením pre zákazníkov, ktorí potrebujú spoľahlivý a presný regulátor na nepretržitú prevádzku v priestorovo obmedzenom prostredí.

ECC-1C vstavaný ovládačZdroj: Optotune
ECC-1C vstavaný ovládač

Softvérový ovládač a jeho funkcie

Na samotné ovládanie zariadení však nestačí iba hardvér. Softvérový tím tak vyvíja aplikáciu na ovládanie zariadení priamo v Optotune.

Optotune Cockpit je softvér na ovládanie zariadení vyvinutých spoločnosťou Optotune. Pomocou tohto softvéru je možné pripojiť sa ku všetkým tu vyvinutým ovládačom a využívať ich funkcie, ako napríklad nastavenie dioptrie šošovky alebo nastavenie polohy pohyblivého zrkadla.

Zákazníci si tak môžu vyskúšať rôzne nastavenia a nájsť nové uplatnenie zariadení. Softvér využíva Optotune aj interne pri vývoji a testovaní zariadení. Okrem ovládania slúži softvér aj na aktualizáciu firmvéru v zariadeniach.

Dokáže sa pripojiť k rôznym typom industriálnych kamier a spolu s ďalšími zariadeniami Optotune rozšíriť ich možnosti o funkcie ako automatické zaostrovanie alebo rozšírenie zorného poľa. Najnovšou funkciou Optotune Cockpitu je vylepšená rutina automatického zaostrovania, ktorá skracuje čas procesu a zvyšuje priepustnosť systému. Automatické zaostrovanie tak trvá iba pol sekundy, pričom stačí použiť iba 10 snímok.  Vďaka všetkým týmto funkciám je softvér často využívaný na propagáciu produktov vo videách alebo na rôznych medzinárodných výstavách po celom svete.

Spoločnosť Optotune dokazuje, že aj v pobočke na Slovensku vyvíja a produkuje zariadenia na najvyššej svetovej úrovni. Jej produkciu budeme naďalej sledovať.

Zdroje: Optotune, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.