Vynikajúce fotoaparáty v smartfónoch sa od tých najlepších líšia aj tým, ako podarená je stabilizácia obrazu.

Tá je úplnou nevyhnutnosťou pri natáčaní videí. Nie je totiž príjemné pozerať sa na videá, pri prehrávaní ktorých vidíte evidentné roztrasenie. Rovnako s rozmazanými fotkami fotených pri horších svetelných podmienkach nič neurobíme, môžete ich len vyhodiť do koša. Smartfóny si v tomto prípade prirodzene nastavujú dlhší čas expozície, a akýkoľvek, hoci najmenší, pohyb ruky pri fotení môže znamenať, že bude výsledná fotografia nepríjemne rozmazaná. Fotomobily našťastie ponúkajú niekoľko možností stabilizácie, ktoré sa v priebehu rokov vylepšovali, a postupne získali na svojej významnosti.

Elektronická stabilizácia (EIS – Electronic Image Stabilization)

Najjednoduchšou formou stabilizácie obrazu je elektronická stabilizácia (EIS). Na rozdiel od optickej stabilizácie nepotrebuje žiadny doplňujúci hardvér, ale vystačí si so softvérovými algoritmami, ktoré vylepšujú obrazovú kvalitu natáčaných videí. Zjednodušene povedané, dochádza medzi jednotlivými rámcami k presunu pixelov, čo navonok pôsobí tak, že je základný video obraz zastabilizovaný. Algoritmus na presun pixelov medzi jednotlivými rámcami využíva dáta, ktoré mu poskytne akcelerometer (merač zrýchlenia) smartfónu. Pri natáčaní videí softvér nájde bod s vysokým kontrastom, ktorý sa snaží udržať na rovnakej pozícii vo všetkých rámcoch. V moderných smartfónoch sa EIS kombinuje so strojovým učením a umelou inteligenciou, ktorá rozpozná snímaný objekt, a podľa toho „zameriava“ účinnú stabilizáciu obrazu.

Samsung Galaxy S20 FE v oranžovej farbe

Samsung Galaxy S20 FE ako relatívne lacný telefón s výbornou fotovýbavou

Tento prístup neovplyvňuje hladinu šumu natočeného záznamu, ale nedokáže si dobre poradiť s výrazným pohybovým rozostrením. Video natočené počas chôdze teda elektronická stabilizácia nijako nevylepší. EIS navyše používa rámec okrajových pixelov ako akúsi „vyrovnávaciu pamäť“ na presuny pixelov, takže je výsledný záznam orezaný, prípadne môže byť znížené jeho rozlíšenie alebo môže mať finálny obraz neprirodzené skreslenie (tzv. Jelly Effect).

Celkovo je elektronická stabilizácia síce riešenie lacné a sú situácie, kedy naozaj pomôže. Presadzuje skôr u lacnejších smartfónov. Ostatne, akákoľvek stabilizácia je lepšia ako žiadna. Pri fotení sa EIS môže využiť len v tom prípade, keď je nafotených viac snímok za sebou, ktoré sa zložia do jednej. Typickým príkladom využitia je režim HDR alebo nočný režim. Pri fotení samostatných fotografií nemá EIS výraznejší prínos.

Super stabilné video

Variáciou na elektronickú stabilizáciu obrazu je v rade Galaxy režim Super stabilný. Pri jeho aktivácii sa telefón prepne na ultraširokouhlý objektív, pri ktorom sa aplikuje EIS. Uhol záberu je menší, než pri samostatnom natáčaní videí ultraširokouhlým objektívom, takže natočené objekty v pohybe vyzerajú podobne, ako by ste ich natočili hlavným fotoaparátom s užším uhlom záberu. Super stabilné videá však majú obmedzené rozlíšenie, je možné ich natáčať maximálne vo Full HD s 30 fps (počet záberov za sekundu).

Optická stabilizácia (OIS – Optical Image Stabilization)

Pri drahších zariadeniach je použitá optická stabilizácia, ktorá sa opiera o doplňujúci hardvér pridaný k fotoaparátu. Fotoaparát je stabilizovaný pomocou dvoch až štyroch mikro-elektromechanických gyroskopov, ktoré rozpoznajú pohyb a podľa toho upravujú smerovanie objektívu. Optická stabilizácia tak dokáže veľmi efektne odstrániť negatívny vplyv trasenia ruky pri natáčaní videí či fotení a efektívne si poradí aj s natáčaním videí v pohybe. Ide o čisto hardvérové ​​riešenie, takže na výstupe môžete dostať foto a video v plnom rozlíšení, a to všetko s prirodzenou perspektívou bez skreslenia a nežiaducich efektov.

Nevýhodou je však to, že nasadenie OIS môže byť pomerne nákladné a to hlavne vtedy, ak chcú výrobcovia stabilizovať niečo tak malé, ako miniatúrne mobilné fotoaparáty. OIS má význam pri hlavnom fotoaparáte, avšak možno ešte viac je optická stabilizácia potrebná u teleobjektívu, ktorý je vďaka užšiemu uhlu záberu náchylnejší aj na najmenšie pohyby pri fotení.

Dual OIS – duálna optická stabilizácia

Podľa označenia môže Dual OIS evokovať akúsi vylepšenú základnú optickú stabilizáciu. V skutočnosti však výrobcovia používajú označenie Dual OIS v prípade, že je zastabilizovaný tak hlavný snímač ako aj i teleobjektív. Teda je to dvojitá stabilizácia, ale každá z nich na iný objkektív.

Hybridná stabilizácia (OIS + EIS)

Ak už je v smartfóne nasadená optická stabilizácia, nič nebráni ju doplniť stabilizáciou elektronickou a využiť tak prednosti oboch riešení a čiastočne eliminovať ich jednotlivé nedostatky. Hybridná stabilizácia v základe využíva ako prvú optickú stabilizáciu, ktorá zaistí, že je záznam bez „roztrasenia“ a v plnom rozlíšení. Následne môže poslúžiť elektronická stabilizácia na finálne vyhladenie vytvoreného videa. Orezanie okrajov tak nemusí byť až také výrazné ako pri čisto elektronickej stabilizácii (obraz je už totiž relatívne dobre zastabilizovaný). Záznam má vo finále len nepatrne nižšie rozlíšenie, ale zase o niečo vyššiu úroveň stabilizácie. Pri fotení nemá hybridná stabilizácia zásadný význam, smartfóny si bohato vystačia s optickou stabilizáciou.

 

Keď stabilizácia v smartfóne nestačí

Ak vás nepostačí ani hybridná stabilizácia, ďalším riešením je doplnková stabilizácia pomocou gimbálu. Typicky ide o ručný držiak na prichytenie smartfónu, ktorý je zastabilizovaný v troch osiach. Nejde však o univerzálny všeliek, pretože v niektorých prípadoch nemusí prídavný stabilizátor správne spolupracovať so stabilizáciou v smartfóne. V niektorých prípadoch je vhodné stabilizáciu v smartfóne dokonca pri použití externého gimbáílu deaktivovať. Cena tohto príslušenstva môže byť až v rádoch niekoľkých stoviek eur, v závislosti od výrobcu a funkcií stabilizátora. V redakcii používame DJI Osmo Mobile 3.

DJI Osmo Mobile 3 spojené so Samsung Galaxy S10+

DJI Osmo Mobile 3 spojené so Samsung Galaxy S10+

Stabilizácia obrazu v rade Galaxy

Už prvý model radu Galaxy S podporoval elektronickú stabilizáciu obrazu. Nástupnícke modely stabilizáciu vylepšovali režimami proti „traseniu“ rúk pri fotení. Nasadenie optickej stabilizácie pri zadnom fotoaparáte sa odohralo pri rodine telefónov Galaxy S6.

Samsung Galaxy S6 s prvou optickou stabilizáciou

Samsung Galaxy S6 s prvou optickou stabilizáciou. Zdroj: Samsung

V prípade Galaxy S9+, ktorý mal v rade Galaxy vôbec prvýkrát integrované dva fotoaparáty, sa do akcie dostala funkcia Dual OIS. Optická stabilizácia teda bola k dispozícii a to tak na hlavnom snímači ako aj na teleobjektíve s 2-násobným optickým priblížením. Rad Galaxy S10 ako prvý dostal režim Super stabilné video, čo sa následne opakovalo aj pri rade Galaxy S20.

Dual OIS po prvý krát na Galaxy S9+

Dual OIS po prvý krát na Galaxy S9+. Zdroj: Samsung

Už teraz sa tešíme na to aké fotograficky ladené novinky prinesie budúci rad topmodelov od Samsungu? Dozvieme sa to 14. januára 2021 o 16 hodine a na TOUCHIT prinesieme podrobnú správu.

Viac o realizácii videa so smartfónom

Najlepšie video so smartfónom

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.