Poradí vám Akadémia virtuálneho Slovenska.

Projekt Akadémia virtuálneho Slovenska zverejnil užitočné rady, na ktoré by ste mali myslieť pri ochrane vášho biznisu na internete – to znamená, ako si chrániť doménu, značku a know-how. Rady si môžete pozrieť a vypočuť vo videu, prípadne si o nich detailnejšie prečítať v našom článku, pod videom:

Video: Zlaté pravidlo pre ochranu značky a know-how

Ako si chrániť doménu v prípade súdnych sporov

O tom, ako si chrániť doménu, sme písali v samostatnom článku, TU. V súvislosti s ochranou domény by ste však mali vedieť aj o existencii webovej stránky adr.eisionline.org/sk/. Je to webová stránka Arbitrážneho centra pre alternatívne riešenie doménových sporov, ktoré vám pomôže, keď sa s vami bude niekto chcieť súdiť o tom, či ste naozaj držiteľom domény.

Túto webovú stránku môžete využiť aj v prípade, že niekto nekalo používa doménu, ktorej názov spadá napr. pod vašu ochrannú známku.

V prípade sporu, ktorý sa týka domény .sk, vám vie pomôcť aj spoločnosť SK-NIC. V tejto súvislosti je dobré myslieť na to, že ak ste pri registrácii domény zadali všetky potrebné údaje a máte poruke všetky potrebné zmluvy, tie môžu výrazne pomôcť v prípade súdneho či iného sporu.

Ako si chrániť značku

Top značky majú hodnotu miliárd eur a preto sú lákadlom pre zlodejov. Zneužívanie značiek sa však deje každý deň a preto nie je prekvapujúce, že na svete neustále prebieha množstvo sporov, v ktorých musia obe strany dokazovať svoju pravdu.

V tejto súvislosti je vhodné, aby ste mali prehľad o tom, čo znamenajú pojmy ochranná známka, priemyselný vzor, patent a tak ďalej. Tieto informácie si môžete nájsť pomocou vyhľadávačov alebo na webe www.slovensko.sk.

Do pozornosti dávame aj web slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zivotna-situacia/_ochranna-znamka, ktorý sa venuje ochrane duševného vlastníctva a poradí vám s procesom registrovania ochrannej známky – to je prvý krok, ako si chrániť svoju značku.

Užitočná môže byť takisto webová stránka Úradu priemyselného vlastníctva SR, kde nájdete všetko potrebné.

Ako si chrániť know-how

Know-how je označenie znalostí, informácií, skúseností a poznatkov z rôznych oblastí, ktoré sa vo výsledku môžu podpísať pod úspech vášho biznisu. Na ochranu know-how používajú firmy zmluvy o mlčanlivosti, doložky k zmluvám pre manažérov, či blokovanie osôb podnikať istý čas v rovnakom biznise.

Ďalšie tipy na ochranu know-how nájdete na internete. Do pozornosti dávame aj tento článok na webe podnikajte.sk či na webe dusevnevlastnictvo.gov.sk.

Ďalšie užitočné informácie o podnikaní v online prostredí vám poskytne aj projekt Akadémia virtuálneho Slovenska, ktorý môžete sledovať na webe sk-nic.sk/akademia-virtualneho-slovenska a tiež aj na YouTube kanáli Akadémie virtuálneho Slovenska.

Zdroj: SK-NIC

Prečítajte si aj:

3 kroky, ako si zabezpečiť svoj web a internetový obchod

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit