Prinášame 3 odporúčania.

Projekt Akadémia virtuálneho Slovenska zverejnil tri užitočné odporúčania, na ktoré by ste mali myslieť pri zabezpečovaní vášho webu alebo internetového obchodu. Môžete si ich pozrieť a vypočuť vo videu, prípadne si o nich detailnejšie prečítať v našom článku, pod videom:

3 nevyhnutné kroky na zabezpečenie webu

Zabezpečte si doménu

Zabezpečenie vášho webu začína zabezpečením domény. Na Slovensku existuje niekoľko spôsobov, ako si ochrániť vašu doménu – niektoré riešenia môžu byť štandardnou súčasťou služieb, iné sú nadštandardom.

Faktom je, že pre všetky domény .sk je k dispozícii bezplatné zabezpečenie formou služby DNSSEC. To, či má vaša doména takéto zabezpečenie, si môžete overiť na webe dnsviz.net. Pokiaľ tomu tak nie je, poproste o DNSSEC vášho registrátora.

Ďalšie detaily o DNSSEC nájdete na webe sk-nic.sk/dnssec/. Kľúčová informácia je, že toto riešenie zabraňuje hackerom presmerovať používateľa na nesprávnu www adresu a získať tak citlivé údaje, ktoré môže následne zneužiť.

Zabezpečte si web dvojfaktorovou autentifikáciou

O dvojfaktorovom zabezpečení sme už na webe TOUCHIT písali veľakrát – napríklad aj v tomto článku, v ktorom radíme, ako si chrániť svoje kontá na sociálnych sieťach či v rámci emailových služieb. A rovnaké odporúčania možno aplikovať aj v prípade administratívneho rozhrania vašej domény, vášho webu či internetového obchodu.

Dvojfaktorové zabezpečenie vychádza z jednoduchej myšlienky, ktorá tvrdí, že heslá dnes neposkytujú dostatočné zabezpečenie používateľských účtov. Verifikácia v dvoch krokoch je teda určitá forma nadstavby, pretože sa okrem hesla prihlasujete aj v druhom kroku. Obvykle ide o zadanie číselného kódu, ktorý má krátku platnosť, povedzme 30 sekúnd.

Koncept tejto formy zabezpečenia teda spočíva v tom, že aj keď niekto vie kombináciu meno / heslo, do vášho účtu sa neprihlási, pretože ho zastaví práve druhý krok overenia. Dvojfaktorovú autentifikáciu vašej domény a webu vám obvykle môže poskytnúť priamo registrátor, resp. poskytovateľ webhostingu. Preverte si uňho tieto možnosti.

Certifikujte si web

Zabezpečenie domény sa postará o to, aby útočníci nemohli presmerovať používateľa na falošnú www adresu. Zabezpečenie dvojfaktorovou autentifikáciou ochráni váš web z hľadiska neovereného prístupu zo strany útočníkov do vášho administrátorského rozhrania. A tretím dôležitým zabezpečením je získanie tzv. SSL certifikátu. 

Tieto certifikáty zabezpečujú to, aby sa komunikácia medzi počítačom používateľa a serverom webstránky zašifrovala tak, aby nedošlo k úniku citlivých dát. Vo vyhľadávačoch nájdete množstvo ponúk na rôzne SSL certifikáty. Odporúčame preštudovať recenzie a na základe toho si zvoliť vhodný certifikát.

Alebo sa poraďte s vašim registrátorom a poskytovateľom webhostingu.

Ďalšie užitočné informácie o tvorbe webovej stránky vám poskytne aj projekt Akadémia virtuálneho Slovenska, ktorý môžete sledovať na webe sk-nic.sk/akademia-virtualneho-slovenska a tiež aj na YouTube kanáli Akadémie virtuálneho Slovenska. Nový obsah bude pribúdať každý týždeň.

Zdroj: SK-NIC

Prečítajte si aj:

5 krokov, ako si vytvoriť webovú stránku

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit