Aj na YouTube sa dajú sledovať filmy zadarmo a legálne.

Alternatívou k plateným streamovacím službám môže byť aj najväčší svetový videoportál YouTube. Áno, aj tam sa dajú nájsť filmy, ktoré môžeme legálne sledovať a nezriedka dokonca v slovenskom či nám blízkom českom jazyku.

Pochopiteľne, ponuka filmov sa nedá obsahom porovnávať s týmito platenými platformami. Ak si však chcete občas niečo len tak pozrieť a prípadne dať šancu aj menej známemu titulu, alebo naopak, rokmi overenej klasike, za vyskúšanie okrem vášho času nič iné nedáte.

Ako si pozrieť pozrieť filmy na YouTube zadarmoZdroj: Reprofoto YouTube.com

Filmy a televízia

Začnime oficiálnou sekciou, ktorá sa nazýva Filmy, respektíve Filmy a televízia. V nej sa dajú filmy kúpiť či vypožičať, ale s reklamami aj sledovať zadarmo. Problémom je, že na Slovensku táto spomínaná tretia možnosť nie je dostupná. Keď systém zistí, že sa pripájate zo slovenskej IP adresy, záložku S reklamami za 0 € vám jednoducho neukáže.

Riešením je použitie VPN, teda služby, ktorá systém „prekabáti“ a vďaka pripojeniu cez ďalší server mu ukáže inú IP adresu, pochádzajúcu oficiálne zo zahraničia. Téme VPN a jeho použitiu sme sa na našom portáli viackrát venovali, ak si o tom chcete niečo zistiť, pozrite si napríklad článok o VPN vo Windows či v prehliadači Opera, kde je VPN okrem Androidu a desktopu dostupný už aj pre iOS.

Pre účely tohto článku sme vyskúšali práve VPN v desktopovej Opere, ktorý je zadarmo a veľmi ľahko nastaviteľný aj pre začiatočníkov. S takýmto prístupom sa nám ihneď objavila aj spomínaná tretia záložka, ktorá obsahuje desiatky filmov na sledovanie zdarma, vrátane známych titulov. Spomenúť možno napríklad Blbý a blbší, Karate Kid, Pravdivé lži, Posledný mohykán či Nepriateľ pred bránami. Filmy sú prehľadne rozčlenené do kategórií.

Háčikom je skutočnosť, že tieto filmy sú v angličtine, takže sú vhodné pre ľudí, ktorí tomuto jazyku rozumejú. Pomocou môžu byť aj titulky, ale tie sú tiež len anglické, buď originálne, alebo automaticky generované.

Ako si pozrieť pozrieť filmy na YouTube zadarmoZdroj: Reprofoto YouTube.com

Filmy česky, Česká filmová klasika, Filmy v čestině a KoukeYTe – celé filmy zdarma

Alternatívou pre nás jazykovo menej zdatných je kanál Filmy česky. V tomto prípade nepotrebujete žiadne VPN, stránka je voľne prístupná z našej krajiny. Nájdete tu nielen veľa filmov, ale i dokumentov, samozrejme, v nám zrozumiteľnej češtine.

Ako príklad môžeme spomenúť snímky Babovřesky, Rebelove, Roming, Pat a Mat ve filmu, Princezna ze mlejna či Kajínek.

Podobnou stránkou je Česká filmová klasika. Tu síce dominujú hlavne dokumenty a kratšie šoty, ale dajú sa nájsť aj klasické české a československé filmy. Ide povedzme o veľkofilm Jan Žižka, Proti všem, Ves v pohraničí či obľúbené komédie Hrdinný kapitán Korkorán a Klapzubova jedenástka. Nechýbajú ani vážnejšie filmy ako Proč?

Naším tretím odporúčaním je kanál KoukeYTe – celé filmy zdarma. Na tejto stránke sú aj zahraničné filmy s českým dabingom a veľký podiel tvoria snímky pre deti. Napríklad najsledovanejším na celej stránke je film Hurá do pravěku. Sú tu však aj bežné filmy ako Kontrakt, 16 Blokov či Ranhojič.

Štvrtým zdrojom, ktorý sa obsahovo ponáša na predchádzajúci, sú Filmy v češtině. Opäť tu nájdeme pomerne širokú ponuku filmov pre dospelých i deti. Piatym a posledným v tejto kapitole je VAPET, kde sú napríklad obľúbené staré komédie s Terence Hillom a Budom Spencerom.

Ako si pozrieť pozrieť filmy na YouTube zadarmoZdroj: Reprofoto YouTube.com

Iné zdroje

Pochopiteľne, na YouTube sa okrem českých filmov dajú nájsť aj klasické slovenské. Pri vyhľadávaní tohto výrazu sa vám ukáže napríklad playlist nazvaný Česko-slovenské staré filmy, kde je viac ako sto snímok. Sú medzi nimi filmy z vyššie uvedených zdrojov, ale aj iné, napríklad Orlie pierko, Sváko Ragan, Pacho – hybský zbojník, Vianočné oblátky či Drevená dedina. Je tam i trilógia Byl jednou jeden polda.

Na rozdiel od predchádzajúcich zdrojov však ide o filmy nahrané z rôznych profilov, ktorých legálnosť a tým pádom aj trvácnosť na portáli YouTube je otázna. Už v čase písania článku bolo zo zoznamu nedostupných (teda vymazaných) dovedna 19 titulov.

Filmy môžete hľadať na YouTube aj ručne, teda že zadáte názov konkrétneho titulu, napríklad Terminátor 2. Tento spôsob však príliš neodporúčame, pretože natrafiť pri ňom na reálny film je veľmi výnimočné. Namiesto toho nájdete buď falošné videá s náhľadovým obrázkom daného filmu, krátku ukážku nahranú v slučke na dĺžku celého filmu, prípadne nastrihaný mix filmu, ktorý sa nedá ani pozerať. Ich cieľom je len zbierať kliky a zarábať na zobrazených reklamách.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.