Viacerí z vás si všimli, že čoraz viac zvyšujeme kvalitu našich videí. Po obsahovej stránke ale aj po stránke kvality obrazu a zvuku? Rovnako nám začali aj rásť čísla videnosti videí, čo YouTube aj finančne odmeňuje.

Vlastné štúdio

Prezradíme teda niečo z toho, ako sme si vlastne vybudovali naše štúdio. Bola pritom doba, že sme videá robili kde prišlo, v nejakej miestnosti a to malo aj svoje negatíva. Jedna z rozhodujúcich skutočností, ktoré ovplyvňujú to, ako vyzeráte na videu je dostatok svetla. V skutočnosti vyzerá video lepšie keď máte kvalitný externý zdroj svetla ako keď točíte na priamom slnku. Výnimkou z toho je obdobie skoro ráno alebo neskoro poobede, v tzv. zlatej hodinke. Inokedy je ale kvalita svetla podstatnejšia ako je kvalita kamery alebo fotoaparátu (samozrejme, do určitej miery).

Naša investícia tak bola do poriadneho svetla a vybrali sme si SmallRig RC 120D. Toto svetlo sa pokojne dá kúpiť v slovenských predajniach, stačí sa pozrieť na internet a jeho výhodou je pomerne zaujímavá cena.

SmallRig RC120DZdroj: TOUCHIT.sk
SmallRig RC120D

Základné parametre

Vo vzdialenosti 1 metra od zdroja bodového LED svetla je maximálna intenzita na hodnote 5 370 luxov. Po pripojení tzv. hyper-reflektora sa úroveň osvetlenia zvýši na pôsobivých 62 600 luxov. Tento reflektor je súčasťou dodávky, podobne ako aj sieťový napájací zdroj a prepojovací kábel. Verte, že svieti naozaj silno a úroveň osvetlenia si môžete ľahko nastavovať.

Svetlo má farebné podanie ako je to v prípade denného svetla (TLCI 96+, CRI 95+). Znamená to vysokú farebnú vernosť. Osvetlené objekty vyzerajú prirodzene, vidno to aj na našich tvárach vo videu. Teplota farby je 5600K±200K. Elektrickú spotrebu sme pri plnej intenzite namerali na hodnote 149 W.

SmallRig RC120DZdroj: TOUCHIT.sk
SmallRig RC120D a nastavovanie na zadnom paneli

Svetlo sa dá ovládať manuálne pomocou otočného voliča alebo funguje aj diaľkové ovládanie pomocou mobilnej aplikácie SmallGoGo (až do 100 metrov vo voľnom priestranstve). Inteligentné ovládanie svetla ponúka nastavenie teploty farieb a tiež je tu 9 svetelných efektov (v podstatne rôzne periodické blikania (paparazzi, blesky, ohňostroj a pod). Efekty sme zatiaľ nikdy nepoužili.

Svetlo môžete napájať zo sieťového adaptéra na 230 V alebo z 14,4 V/26 V batérie (V-mount). To dáva možnosť použiť toto svetlo aj v teréne, kde nemáte k dispozícii zdroj svetla. Aby sme si mohli toto svetlo pohodlne zobrať do terénu, k dispozícii je aj látková prenosná taška pevných tvarov a s hmotnosťou 1,55 kg.

SmallRig RC120DZdroj: TOUCHIT.sk
SmallRig RC120D s prenosnou taškou

Svetlo je pri prevádzke úplne tiché a zvuk ventilátora sa vám tak nedostane do výsledného videa. Namerali sme úroveň hluku 27 dB vo vzdialenosti 1 metra od svetla.

Podľa popisu výrobcu sa zapne funkcia aktívneho rozptylu tepla keď teplota tela lampy prekročí 60 ℃. TO má byť sprevádzané vyšším hlukom. Tento stav sme ale nedosiahli ani počas augusta, keď teploty v Bratislave prekračovali 35 °C a točili sme vtedy video v štúdiu.

SmallRig RC120DZdroj: TOUCHIT.sk
Uchytenie LED svetla SmallRig RC120D na statív

Svetlo je vybavené štandardným držiakom Bowens, čo znamená kompatibilitu s väčšinou príslušenstva pre svetlá. Uhol svetla na statíve je možné nastavovať, v držiaku je aj priestor na umiestnenie rozptylového dáždniku.

SmallRig RC120DZdroj: TOUCHIT.sk
Najrýchlejšie nastavenie e potom otočných gombíkov

Svetlo sa dodáva bez statívu, ten si treba prikúpiť a počítajte s tým, že hmotnosť svetla je takmer 2,5 kg. Takže žiadne lacné statívy od Aliexpress – treba na to poriadnu výbavu, to svetlo si to zaslúži.

Užitočné príslušenstvo

K tomuto svetlu sme si zaobstarali aj parabolický softbox RA-D55 s priemerom 55 cm. Je to veľmi dobré riešenie, lebo svetlo takto nie je zaostrené na jede bod ale je pekne rozptýlené a objekty sú úplne bez tieňov a dobre presvetlené. Tento softbox má tvar dáždnika, pričom jeho 16 rebier je vedených z vonkajšej strany. Vo vnútri je vysokoreflexná plocha, svetlo prechádza cez dve vrstvy bielej mäkkej látky a mriežku.

Zdroj: TOUCHIT.sk
Softbox SmallRig RA-D55 v zloženom stave

S takouto výbavou ľahko zrealizujete napr. živé vysielanie alebo dobre vyzerajúci vlog, v ktorom rozprávate a ukazujete produkty. Dobre ho využijete aj pri fotení predmetov. Jeho výhodou je aj to, že sa dá dobre poskladať do prenosnej formy a vložiť do prepravného látkového obalu.

V nasledovnom článku predstavíme svetlo NANLITE, ktoré používame v našom štúdiu tiež.

Cena: LED svetlo RC 120D – 290 eur, softbox RA-D55 – 106 eur

Zapožičal: Focus Nordic

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.