Kúpa nového notebooku je niekedy celý proces. Čo však, ak cena nie je jediné, čo vás zaujíma?

V tomto článku sa pozrieme na to, ako sa vyznať v členení notebookov Lenovo pre osobné, domáce či kreatívne použitie. Séria ThinkPad je samostatná a svojim vlastnosťami určená pre biznis používateľov a do podnikov. My sa pozrieme na tri ďalšie série – Yoga, Ideapad a Legion.

Yoga

Séria, ktorú si vyberiete z dvoch dôvodov. Buď chcete konvertibilný notebook alebo ultraľahký. Notebooky v tejto sérii majú špeciálny kĺb, ktorý umožní preklopenie displeja tak, aby ste si zo zariadenia spravili tablet. Je tu jedna výnimka a tým je séria Yoga S, ktorá síce nemá otočný kĺb ale ide o ultraľahké notebooky.

Aktuálne sú dostupné modely Yoga S940 (13,9“ displej) a S730 (13,3“ displej). Model Yoga S730 váži len 1068 gramov a jeho recenziu si môžete prečítať na našom webe. Veľa cestujete a nepotrebujete notebook používať ako tablet alebo v inej polohe, ktorú umožňuje systém Yoga? Modely S naozaj odporúčame. S nimi len tak ľahko neprekročíte batožinový limit u leteckých spoločností.

Špecialitou je aj modelová séria C, ktorá predstavuje výkonný multimediálny notebook s unikátnymi vlastnosťami. Model Yoga C930 napríklad s otočným soundbarom priamo v kĺbe displeja. No a pre tých, čo si radi kreslia je tu pero. Budete ho mať vždy po ruke, keďže je štandardnou súčasťou tohto notebooku.

Sami dobre vieme, že preklopiť displej o 360° a mať z notebooku tablet nie je pre každého. Raz darmo, takéto zariadenia síce vyzerajú ako tablet ale ťažké sú ako notebook.

Preto je tu ešte séria D, ktorá má konštrukciu spravenú tak, aby sa dal displej oddeliť. Keď potrebujete tablet, jednoducho displej odopnete od klávesnice a máte podstatne ľahšie zariadenie s dotykovým displejom.

Ideapad

Takisto aj táto séria sa delí rovnako, ako v prípade modelov Yoga. Vyznačuje sa ale cenovou dostupnosťou a je vhodná pre široké spektrum používateľom. Môžete si kúpiť modely s rôznou uhlopriečkou a hodia sa ako domáci alebo prenosný notebook za neveľké peniaze. Podľa série začínajú na 11“ uhlopriečke displeja.

Nájdete tu väčšinou klasické notebooky, no nechýbajú ani konvertibilné a tie s oddeliteľnou klávesnicou. Príkladom môže byť model Ideapad 330S, ktorý poslúži ako domáci multimediálny počítač. Má samostatnú grafickú kartu od AMD a dva pevné disky.

Legion

To ani nevyzerá ako herný notebook. Ideálne pre tých, ktorí chcú mať serióznejší dizajn. Zároveň ale premyslený a technologicky nabitý stroj na hranie. Testovali sme super výkonný stroj Legion Y740 aj cenovo dostupnejší model Legion Y530.

Vyberať sa dá z dvoch uhlopriečok displeja 15,6 a 17,3“. Herné notebooky tejto série sú stavané tak, aby si ich mohli kúpiť hráči s obmedzenejším rozpočtom. No nechýbajú konfigurácie a modely, ktoré stoja 2000 EUR.

Lenovo Legion Y530

V skratke

Yoga

  • S – Ultratenké
  • C – Konvertibilné
  • D – Oddeliteľné

Ideapad

  • S – Ultratenké
  • C – Konvertibilné
  • D – Oddeliteľné
  • L – základné modely, keď nechcete minúť veľa peňazí

Legion

  • Y – zatiaľ jediná séria. Definitívne pre hráčov

Prečítajte si aj:

Mišo odporúča: Notebook Lenovo, ktorý ma nikdy nesklamal, klop, klop

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.