Je pochopiteľne viac veci, ktoré vám môže s pokojným svedomím odporúčať.

Tento raz je to notebook Lenovo ThinkPad T470s. To je môj redakčný notebook, ku ktorému sa vždy vrátim po otestovaní iných notebookov. Viem, že aj iné kúsky sú skutočne dobré. Moje hodnotenie sa tým nemení, avšak tento stroj je niečo, čo ma ani raz nesklamalo. A že si so mnou na cestách aj v kancelárii niečo užil.

Vodná sprcha

Naposledy mi ho v Barcelone obliala nemecká novinárka nejakou vodou, keď zakopla, spadla a pohár aj s vodou letel priamo na stôl predo mňa a zvyšok vody pokropilo nielen notebook ale aj mobil, moje nohavice, koberec atď.

Dodnes nechápem prečo sa tak ospravedlňovala a stresovala, veď som jej povedal, hlavne že je v poriadku a že je to len zariadenie. Notebook som otočil „dole hlavou“ / dole displejom aj s klávesnicou a vodu vytriasol. Po chvíli ako nový a ešte aj umytý.

Prenosná tácka

Keď často z redakcie cestujeme po svete robiť pre vás reportáže, nie je to vždy ružové. Vlastne takmer nikdy. Zápasíte nielen s časom ale aj miestom. A tak mi notebook na kolenách poslúži ako tácka na horúci tanier s jedlom a nápoj. Žiadny problém a mám si kam položiť jedlo, keď z núdze sedím na nejakej taburetke.

Letom svetom

Priznávam, že notebook veľakrát pohadzujem, síce na posteľ ale aj tak. Pre niekoho možno znamenie, že si nevážim veci, pre mňa ale istota, čo používam. T470s prešiel mnohými armádnymi testami. Pohodenie na pohovku alebo na posteľ ho nerozhodí. Občas ma mu ale čudujem, že zvládla pretlak v batohu. Niekedy je tak plný, že mu tak trocha už držím palce, aby sa pod toľkým tlakom oblečenia a iných vecí nepoddal.

Všetko potrebné

Ja viem, že to čierne, čo používam, nie je bohvieako štýlové. Má ale hneď niekoľko predností. Jednou z nich je horčíková zliatina, z ktorej je vytvorené telo. Hliník je síce fajn, lebo na ňom viete postaviť oku lahodiace notebooky. Hliník je ale ťažký a v zime je studený, čo nie je pre mňa až tak príjemné.

Má všetky pre mňa potrebné porty. Teda HDMI, LAN konektor a čítačku SD. Samozrejmosť? No podľa toho, čo nám chodí do redakcie až tak veru nie. A to čo počas práce potrebujem najmenej, je vysvetľovať Ondrejovi, že nie opäť nemám čítačku kariet ale ďakujem, že si si dal robotu a pripravil mi fotky z podujatia 🙂 . Mám síce adaptér, keď testujem super tenké notebooky bez čítačky SD, no stane sa, že ho zabudnem na akciu zobrať.

Špičkový touchpad s mechanickými tlačidlami. Naozaj výborná vec, keď nemôžete použiť myš. Napríklad v lietadle alebo vo vlaku, prípadne niekde keď sedíte na zemi a snažíte sa na mieste spracovať reportáž.

Podsvietená klávesnica je ďalší faktor, ktorému pri ThinkPadoch fandím. Je tichá, takže nebudem nikoho zbytočne rušiť. A našťastie nemá dotykový displej. Tí, čo ma poznajú, už vedia, že notebook otvorím na 180° a zaprášený displej obtriem o nohavice.

Výdrž batérie 🙁

Toto mi prekáža. S notebookom sa dostanem na tri hodiny bežnej práce so stredným jasom displeja. Na 3,5 hodiny ak už trochu šetrím. Tu má svoj podiel operačný systém a výkon, ktorý nevie celkom orezať na minimum, keď ho nepotrebujem. V tomto zatiaľ vedie Fujitsu a ich notebooky sú skutočne „na dlhý beh“. Majú ale svoj vlastný nástroj na obmedzenie výkonu.

Konfigurácia notebooku:

  • Intel Core i7-7500U 2,7 ÷ 3,5 GHz, 4 MB cache (max. 15 W TDP)
  • 8 GB RAM
  • 256 GB SSD
  • 14“ Full HD Anti-Glare displej

Odporúčanie

Viem, že toto nie je lacný notebook. To už je iná liga a ak máte 1300 a viac EUR na solídnu konfiguráciu 4xx série, tak to budú dobre vynaložené peniaze. Kúpite aj lacnejšie stroje tejto značky a aj iných značiek, ale TP sú moja srdcovka.

Nenapočítal by som situácií, kedy som sa na T470s-ko potreboval kriticky spoľahnúť a ani raz ma nesklamal. Recenziu notebooku ThinkPad T470s si môžete prečítať tu a takisto aj recenziu jeho nástupcu ThinkPad T480s nájdete na našom webe.

Doteraz sme publikovali:

Miro odporúča: Určite sledujte a čítajte náš nový seriál!

Roman odporúča: Tento konvertibilný tablet od firmy Acer používam už takmer tri roky

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte tu.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.