Pri rozhodovaní o výbere vhodnej práčky treba zvážiť viacero faktorov.

Vybrať si dnes práčku nie je žiadny problém, keďže ponuka týchto pomocníkov do domácnosti je veľmi široká. Práve naopak, kupujúci musí dobre zvažovať, čo je preňho dôležité a na základe svojich preferencií si z množstva modelov vybrať ten vyhovujúci.

Základné delenie pračiek je na základe toho, ako sa do nich vkladá prádlo. Ide o práčky s bočným či predným plnením, alebo práčky s horným plnením. Pochopiteľne, základným faktorom pri sú dispozičné možnosti vašej kúpeľne, alebo nejakej inej miestnosti, hlavne kuchyne, do ktorej chcete novú práčku umiestniť.

Práčky s horným plnením sú zvyčajne užšie, takže je ich možné umiestniť do stiesnenejších priestorov, kde by práčka s predným plnením už trochu prekážala. Existujú však aj spredu plnené užšie verzie práčok, takzvané slim modely.

Na druhej strane, práčky s predným plnením zvyknú mať o niečo bohatšiu technologickú výbavu a viac funkcií. Dosť zásadným obmedzením je skutočnosť, že práčky so susičkou sú zväčša len spredu plnené modely. Pri tých, ktoré sa plnia zhora, ide skôr zriedkavú kombináciu. Aj na vstavanie do kuchynskej linky sa hodia práve práčky s predným plnením.

Podstatnou funkciu je počet otáčok za minútu pri odstreďovaní. Treba ho mať na pamäti hlavne, ak ku práčke chceme aj susičku, pretože tá si vyžaduje odstredenie pri minimálne 1200 otáčkach za minútu. S praním a hlavne odstreďovaním súvisí aj hlučnosť práčky. Bežne sa pohybuje okolo 60 až 80 decibelov, ale dajú sa nájsť aj tichšie modely okolo 50 decibelov.

Nemenej dôležitým faktorom je i spotreba vody a elektriny. Hoci ceny energií napokon nevystrelili až tak ako ceny potravín, stále ide o nezanedbateľnú položku domáceho rozpočtu. Navyše, práčka napríklad v domácnosti s malými deťmi môže byť v prevádzke takmer každý deň a v takom prípade už na spotrebe celkom záleží.

Zistiť sa dá jednoducho, ako pri iných elektrospotrebičoch, na základe energetického štítku, kde je práčka zadelená do jednej zo skupín od A po G. Platí, že najúspornejšie sú tie v triede A. Hoci môžu byť (a zväčša aj sú) drahšie ako menej energeticky efektívne modely, platí, že hlavne pri častejšom praní ide o návratnú investíciu.

S veľkosťou domácnosti súvisí tiež maximálna hmotnosť suchého prádla, ktoré vyperie práčka počas jedného programu. Bežné sú práčky na 5 až 6 kilogramov bielizne, ktoré v zásade stačia obslúžiť jedno až trojčlennú domácnosť. V prípade väčšej rodiny sa už oplatí práčka s väčším bubnom, do ktorého sa zmení viac ako sedem kilogramov prádla.

Existujú i takzvané mini práčky, ktoré sa vďaka malým rozmerom hodia na dovolenku na chate, ale napríklad aj pre študentov na internátoch. Ich kapacita býva okolo troch kíl bielizne. Daňou za kompaktné rozmery sú v tomto prípade len základné funkcie.

No a na záver treba dodať, že hoci sú práčky radené už akosi automaticky do segmentu bielej techniky, nemusia mať len túto farbu. Kúpiť sa dajú aj modely v čiernej farebnej verzii, respektíve v nerezovom či striebornom vyhotovení.

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.