Začiatkom októbra sme sa zúčastnili konferencie Bosch Energy and Building Technology 2017, v rámci ktorej spoločnosť predstavovala svoje riešenie Bosch Smart Home. To je dostupné vo viacerých európskych krajinách, napr. aj v susednom Rakúsku. Do Čiech a na Slovensko sa zatiaľ nechystá.

Riešenie do veľkej miery pripomína technológie, ktoré sú k dispozícii aj u nás. Základom je riadiaca jednotka a v ponuke riešenia sú inteligentné zásuvky, senzory pohybu, dverí a dymu, kamery, dokonca aj 360°, ďalej fyzické vypínače a radiátorové hlavice. K dispozícii je tiež prepojenie so svietidlami Philips Hue. Jednotlivé komponenty jednoducho spárujete a môžete ich ovládať pomocou mobilnej aplikácie. Výhodou je možnosť automatizácie a kontroly domácnosti.

Hore: Jednotlivé komponenty inteligentnej domácnosti Bosch Smart Home.
Dole vľavo: Mobilná aplikácia na ovládanie, automatizáciu a kontrolu domácnosti.
Dole vpravo: Alarm a prepojenie s osvetlením a aplikáciou

Z hľadiska ponuky komponentov sa riešenie od Boschu najbližšie približuje ponuke Magenty SmartHome. Bosch však umožňuje ovládať svoju inteligentnú domácnosť aj prostredníctvom inteligentného asistenta Amazon Alexa, cez reproduktor Amazon Echo. Niečo podobné aktuálne na Slovensku nie je možné, nakoľko žiadny virtuálny asistent zatiaľ nerozumie slovenčine. Aj keď, podaktoré firmy, ako napr. Domotron, vymysleli vlastné riešenie a virtuálnych asistentov naučili po slovensky. Síce iba pár základných povelov, ale funguje to – pozrite si naše video.

Okrem jednoduchších riešení pre inteligentnú domácnosť sú vo svete dostupné rovnaké pokročilé platformy, ktoré kúpite aj u nás – teda napr. Fibaro a ďalšie Z-Wave riešenia.

Vľavo: Amazon Echo a ovládanie hlasovými povelmi cez Amazon Alexu
Vpravo: Termostat a radiátorové hlavice a ovládanie teploty cez termostat alebo aplikáciu

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017, ako súčasť článku o inteligentnej domácnosti, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Prečítajte si aj:

VIDEO: Domotron ukázal, ako sa dá ovládať inteligentná domácnosť hlasom v slovenčine. Slovensko bude reprezentovať na konferencii WebSummit

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit