Apple vydal novú aktualizáciu pre macOS, ktorá je v obehu už niekoľko dní

Veľa zásadných zmien sa neudialo, skôr ide o bežné vylepšenia systému a opravy rôznych aplikácií, pričom nechýba vylepšenie bezpečnosti. Aktualizácia má veľkosť 1,56 GB.

Jedna zásadná zmena však prišla, je ňou funkcia Night Shift, ktorú dobre poznáme zo zariadení iPhone, iPad, iPod. Je to výborná funkcia, ktorá po západe slnka alebo manuálnom nastavení posúva farby displeja do teplejšej časti farebného spektra, čím nám šetrí zrak. Rozvrh zapnutia Night Shift si môžete nastaviť manuálne (od-do) alebo od západu do východu slnka, poslednou možnosťou je úplné vypnutie. Samozrejmosťou je možnosť nastavenia úrovne teploty farieb displeja.

Na reguláciu teploty farieb (aj na Windows zariadeniach) sme doteraz používali veľmi dobrý program F.Lux, o ktorom sa dozviete viac > TU. V tomto prípade je už F.Lux na Macu nepotrebný, aj keď má viac špecifických nastavení (záleží na preferenciách používateľa). Night Shift je jednoliata funkcia, bez ďalších možností. Nájdete ju v – Systémové nastavenia > Displeje > Night Shift.

Pozornosť si zaslúži aj novinka v podobe podpory, resp. možnosti otvorenia súborov v RAW formáte, bez potreby použitia aplikácií tretích strán, napr. od spoločnosti Adobe. Podpora je však zaujímavo viazaná na fotografie z konkrétnych zariadení. Zoznam nájdete TU. Treba však povedať, že podporovaných zariadení je množstvo. Privítali by sme však aj podporu formátu DNG, ktorý je postupom času čoraz viac používaný.

Mohlo by vás zaujímať:

iOS 10.3 – aktualizácia, ktorá prináša nový súborový systém APFS

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE