Názor Michala Reitera

Nová verzia, nový model, nové vydanie či nová edícia. Nazvime to hocijako, vždy to v nás vyvoláva veľké očakávania. Sám som zapojený v testovacích programoch, beta verziách alebo vo verziách s prednostným prístupom. Práve preto, aby som o nových funkciách či naopak prípadných problémoch vedel čím skôr. Chceme vás z redakcie informovať o novinkách čo najskôr a prinášať nové poznatky. To nás núti používať aj tento spôsob rýchleho aktualizovania softvéru.

Myslím si, že dnes je svet najmä o tom, čím skôr priniesť novú verziu. Vždy budú používatelia, ktorí to očakávajú a novinky ich potešia. No a potom je tu druhá skupina, ktorá sa až tak neponáhľa. Aprílovú aktualizáciu Windows som mal s niekoľkotýždňovým predstihom. Som členom Windows Insider programu. To mi ale tentoraz skomplikovalo život a aj ja som sa stal obeťou chyby, keď zamrzlo rozhranie systému po pár minútach s prehliadačom internetu. Keby sa to stávalo pri použití Accessu alebo AutoCADu, ani by som si túto chybu nevšimol :-).

Dokonca aj tie insiderské aktualizácie zvyknú byť celkom stabilné, keď máte šťastie. Bežne ich ale neodporúčam, radšej si vždy počkajte na oficiálne aktualizácie zo štandardného sprístupňovania z lokality Windows Update. Pamätám si, ako bol očakávaný Windows 98. Boli iné časy a ja som hltal aj tých málo obrázkov a informácií, ktoré boli zverejňované v časopisoch. Windows XP, obrovská sláva, rovnako aj keď naň prišiel Service Pack 3.

Nové funkcie máme radi asi všetci. Navyše je to súčasť licencie, a to nás poteší o to viac. Niekedy ma však mrzí to časté aktualizovanie, najmä na smartfónoch s OS Android. Aplikácia, ktorá priniesla nejaké rozšírenie funkcií dnes, má ešte dva dni po sebe aktualizácie. Opravy chýb. Nedalo sa chvíľu počkať a potom aktualizovať? Viem, aké je to programovať. Kým to nepustíte von, chybu nenájdete. Murphyho zákony a zákony schválnosti v jednom koktaile. V prípade, že sa opravia chyby, ktoré sa ma netýkali, je to len o tom, že si Google Play stiahne novú verziu opäť automaticky. Teda nijako ma to nelimituje, ide asi len o princíp.

Mišov verdikt

Môj prístup je jasný. Novinky sledujem a inštalujem väčšinou čím skôr. Z vlastnej zvedavosti, ale aj kvôli vám, našim čitateľom a priaznivcom. Chceme v redakcii čo najviac vedieť dopredu, a to znamená vykročiť na cestu neistoty skorších a prednostných aktualizácií. Chápem ale tých, ktorí inštalujú novinky s väčším odstupom. To, čo majú, im funguje a počítač majú pravdepodobne na iné veci. A spravodajský servis majú od nás, odvážlivcov zapojených do Windows Insider Program.

Názor Romana Kadleca

Osobne oslavujem druhé Vianoce, keď Apple, Google a Microsoft predstavujú na prelome mája a júna svoje novinky. Veľké aktualizácie operačných systémov totiž často prinášajú praktické novinky a funkcie, ktoré môžu zmeniť celkový používateľský zážitok a aj to, ako so zariadením pracujeme a ako ho používame.

Na druhej strane, každá veľká aktualizácia prináša viacero chýb a nedostatkov. Niektoré sú zanedbateľné a veľmi zriedkavé, v minulosti sa však objavili aj také, ktoré znefunkčnili zariadenie alebo vyžadovali jeho kompletné resetovanie do továrenských nastavení. Osobne som sa síce zatiaľ nikdy nestretol s tak kritickou chybou, ktorá by spôsobila, že by som ďalšieho poldňa oživoval zariadenie, ktoré som aktualizoval, avšak vy – naši čitatelia, s nami často zdieľate aj takéto zážitky. Najčastejšie sa tak deje niekoľko dní po vydaní veľkej aktualizácie pre Windows 10.

Aktualizácie mám rád a osobne si vždy rád vyskúšam aj rôzne beta verzie – Microsoft má svoj program Windows Insider a Google, resp. Apple sprístupňujú beta verzie svojich systémov práve v dobe vývojárskych konferencií Google I/O, resp. WWDC. Používanie beta verzií má u mňa obvykle veľmi krátku trvácnosť. Pár dní sa pohrám s novinkami, aby som o nich dokázal lepšie pripraviť článok a následne sa vraciam k verejnej verzii. Vďaka beta verziám však dokážu výrobcovia systémov odstrániť hlavné chyby ešte predtým, ako novú verziu sprístupnia pre verejnosť.

Chápem používateľov, ktorí s aktualizáciou často čakajú minimálne polroka a dlhšie, aby bola nová verzia už skutočne odladená a chyby odstránené, avšak toto je podľa mňa už dnes trochu prežitok. Dnes je cyklus vylepšovania a opravovania operačných systémov oveľa rýchlejší, ako tomu bolo v minulosti a mení sa aj filozofia ich výrobcov. Operačný systém už nie je iba softvér, je to dynamicky sa rozvíjajúca služba. Faktom je, že ak nechcete inštalovať aktualizáciu hneď, nanajvýš po mesiaci sú prípadné chyby už zväčša opravené. Dôvodom sú dáta, ktoré zdieľajú používatelia s výrobcami operačných systémov. Dnes však tieto dáta zdieľajú používatelia už počas vývoja, v rámci beta testovania a rovnako aj pri používaní verejných verzií.

Romanov verdikt

V minulosti bolo bežné, že mnohí používatelia čakali s inštaláciou aktualizácie polroka či rok, kým si boli istí, že nová verzia bude odladená. Dnes je situácia iná a vďaka množstvu dát z verejného beta testovania je kvalita nových aktualizácií na vyššej úrovni. Problém je, že v systéme Windows 10 sa vždy objaví nejaký ovládač, ktorý je dôvodom komplikácií, obvykle však ide o staršie zariadenia.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit