Tablety tento rok stagnovali.

Boom tabletov postupne upadá a tento rok to bolo najlepšie vidieť. Výrobcovia menia svoju stratégiu a mnoho značiek, najmä tých béčkových, prestáva vydávať nové produkty. Ťažko hovoriť o predajných číslach, ale pred rokom – dvoma sa mnohí výrobcovia chválili a tento rok boli ticho. A pri pohľade na aktuálnu situáciu na trhu, nie je veľa dôvodov, prečo vymeniť svoj starý tablet za nový. Teda, ak ste nekúpili 60 eurové zariadenie pred dvoma rokmi.

Honor_X2_3

Zo 7-palcových zariadení sa postupne stávajú phablety. Tablety sa objavujú najčastejšie v 8 a 10-palcovom prevedení

Rok 2015 bol charakteristický tým, že postupne vymizli 7-palcové modely. V ponuke obchodov ich nájdete, ale výrobcovia sa do nich už natoľko nehrnú. Nové 7-palcové modely síce „z povinnosti“ vydal ASUS a Lenovo, ale skôr sa v tomto segmente začínajú objavovať phablety. Honor X2 je výborný príklad a kvalitné zariadenie, ktoré však trpí tým, že u nás nie sú veľké obrazovky phabletov natoľko obľúbené ako v Ázii. Ak sa teda pozrieme na testované modely za tento rok, prevažne to boli 8 a 10-palcové zariadenia.

Prečítajte si tiež: Aký bol rok 2015: Smartfóny

samsung_galaxy_tabs2_vianoce_nowat

Samsung Galaxy Tab S2 je jedna z mála vlajkových lodí, ktoré sa tento rok dostali na trh. Tento model mal vhodne zvolenú cenovku a je to jeden z najlepších a najuniverzálnejších Android tabletov

Pohľad na grafy s výsledkami testov takisto poukáže na ďalší zaujímavý fakt. Netestovali sme žiadne Prestigio, GoClever ani Colorovo. Prestigio patrilo medzi špičku v béčkových značkách a v minulosti dokázalo ponúknuť atraktívny produkt za rozumnú cenu. V prípade zvyšných značiek to bolo rôznorodé, našli sa lepšie aj horšie modely. Avšak agresívna cenová politika značiek ASUS, Acer a Lenovo spôsobila, že pre béčkové značky už nie je na trhu miesto. Chýbať nám nebudú, spomenutí výrobcovia obvykle prichádzajú s lepšou ponukou.

Béčkové značky vymizli, dieru na trhu chce využiť Alcatel. Snaží sa zaujať cenou

Ešte raz odkazujeme na grafy s výsledkami testov. Tento rok sme boli svedkami atypického úkazu. Zatiaľ čo v minulosti výrobcovia integrovali do tabletov čoraz lepšie komponenty, tento rok sme zažili aj medzigeneračný úpadok. Najlepšie je to vidieť v prípade produktového radu Lenovo Yoga Tab 3. Výrobca zmenšil rozlíšenie displeja a použil menej výkonný procesor ako v prípade druhej generácie týchto tabletov. Výnimkou bol iba model Pro s projektorom. Podobný úkaz sme si všimli aj v prípade nových tabletov od ASUSu. Jednoducho, výrobcovia sa viac orientujú na cenu, ale niekedy to dopadne tak, že v obchode môžete za takmer totožnú cenu (alebo ešte lacnejšie) kúpiť starší, ale lepšie vybavený model, ako je nová, horšia, verzia. No aký to má zmysel?

tablety_antutu_touchit

Tento rok sme si zvykli, že niektoré staršie modely predbehli svojich mladších súrodencov

Naozaj prémiových tabletov vyšlo tento rok minimum. Za zmienku stojí Samsung Galaxy Tab S2 aj so snímačom odtlačkov prstov alebo multimediálne zameraný Sony Xperia Z4 Tablet, ktorého cena však môže byť prekážkou. Do prémiového segmentu môžeme zaradiť aj Lenovo Yoga Tab 3 Pro s projektorom a iPad mini 4. Ak ste si však pred rokom kúpili iPad Air 2, blahoželáme vám, stále máte najlepší (a svojim spôsobom aj najvýkonnejší) tablet na trhu. Jednoducho, do prémiového segmentu dnes ide minimum výrobcov a skôr iba tí, od ktorých sa to očakáva.

lenovo_yoga_tab3_vianoce_nowat

Lenovo tento rok spravilo v prípade tabletov krok späť. Výnimkou je prémiový model Pro

V súvislosti so Samsungom Galaxy Tab S2 – opäť sa vo svete Androidu začali objavovať tablety s pomerom strán 4:3. Tentoraz však o veľkých značiek. Túto snahu chválime, aj keď ich na trh uviedol iba Samsung a ASUS. Veríme, že sa ich dočkáme aj budúci rok.

Prečítajte si tiež: Aký bol rok 2015: Smartfóny

iPadProTit

Tohtoročnou novinkou bol tablet iPad Pro. Z pohľadu bežného používateľa však odporúčame radšej iPad Air 2 alebo iPad mini 4. Priplaťte si však aspoň za 64 GB model

Aký bude rok 2016 a má zmysel kupovať tablet dnes alebo radšej počkať?

Rok 2015 bol pre tablety stagnujúci. Inovácie prakticky žiadne a aj tie, ktoré sa udomácňujú vo svete smartfónov (snímač odtlačkov prstov) sa medzi tabletmi aplikujú veľmi pomaly. Windows tabletom zatiaľ nepomohlo ani uvedenie systému Windows 10 na trhu. V tomto smere však očakávame najmä príchod konvertibilných zariadení začiatkom budúceho roka. Ak chcete kupovať tablet, pravdepodobne nemá zmysel čakať. Predpokladáme, že najbližšie mesiace veľa noviniek neprinesú a budeme skôr svedkami pokračovania tohtoročného trendu. Výnimkou môžu byť spomenuté konvertibilné zariadenia so systémom Windows.

Surface4Pro

Surface Pro 4 je kvalitný konvertibilný tablet, avšak za vysokú cenu. Začiatkom budúceho roka sa na trhu objaví viacero podobných zariadení s nižšou cenovkou 

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit