Počas predstavenia telefónu Huawei nova 9 vo Viedni sme mali možnosť rozprávať sa s Fabiom Yanom, ktorý je zodpovedný za Consumer Business Group pre trh v Čechách a na Slovensku.

Ako prvé sme sa samozrejme pýtali na to, ako sa darí systému HMS (Huawei Mobile Services). Iste viete, že Huawei telefóny nemôžu používať Google služby, a preto je dôležité vedieť, ako sa vlastný systém aplikácií vyvíja.

Zdroj: TOUCHIT.sk
Fabio YAN pri našom rozhovore pri uvedení Huawei nova9

Huawei Mobile Services

Podľa Fabia je dôležité, že Huawei považuje vývoj služieb HMS za kľúčový pre predaj smartfónov. Naozaj veľa preto investuje do vývoja nielen celosvetových, ale hlavne lokálnych aplikácií. To platí aj pre Slovensko.

Platba cez Huawei telefóny pomocou Curve PayZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Platba cez Huawei telefóny pomocou Curve Pay

Predovšetkým je to do oblasti bankovníctva, dopravy a médií. V Huawei urobili veľký krok v tom, že pomocou telefónov Huawei je už možné platiť. To bola v minulosti veľká výhrada pri používaní týchto telefónov napr. na Slovensku a Huawei to naozaj pomocou Curve Pay vyriešil. Rovnako už dnes sú pokryté rozhodujúce banky na Slovensku tak, aby ste si mohli skontrolovať svoj zostatok na účte, odoslať platbu alebo realizovať základné operácie. Prirodzene, problém nie je so svetovými aplikáciami ako je Facebook, Gmail, Instagram, YouTube a pod. Na vyhľadávanie je pre vás pripravený Petal search.

Navigácia

Podľa Fabia je pre zákazníkov telefónov Huawei dôležitá navigácia a v tomto ohľade sú k dispozícii neustále sa zlepšujúce mapy Petal. Pomocou nich sa dnes dá plnohodnotne navigovať. Sú aj ďalšie oblasti, kde sa Huawei sústredil na vývoj aplikácií pre HMS a je to napr. podpora mobilných operátorov. S tým na Slovensku dnes už nie je problém.

Ako nám Fabio vysvetlil , široká podpora aplikácií lokálnych HMS je pre úplne celé územie Európy, a práve preto aj Huawei výrazne podporuje lokálnych vývojárov v našom regióne. Potrvá to ešte niekoľko rokov, ale HMS bude vo výsledku aplikačný systém, pri ktorom nepocítite žiadny rozdiel voči konkurencii. Prakticky každú mobilnú aplikáciu nájdete aj na AppGallery.

Ekosystém

Huawei buduje svoj ekosystém, kde budú jednotlivé zariadenia od tejto značky vzájomne spolupracovať. Ideálnym príkladom je bezdrôtové zrkadlenie displeja smartfónu do prostredia Huawei notebooku s prostredím Microsoft Windows. Toto tzv. bezdrôtové zrkadlenie (wireless mirroring) smartfónu na displej notebook bude fungovať aj na procesoroch Intel, AMD apod a nebude teda limitované len na procesory od Huawei.

Zrkadlenie telefónu Huawei nova 9 v prostredí notebooku od HuaweiZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Zrkadlenie telefónu Huawei nova 9 v prostredí notebooku od Huawei

Rovnako je to s so vzájomným prepojením slúchadiel, hodiniek a celého príslušenstva, aby spolupráca začala už po otvorení krabice s produktom. Integrálnym prvkom je operačný systém Harmony a v tomto prípade sa počíta so spoluprácou aj u s produktami tretích strán.

Slúchadlá Huawei sa k zariadeniu Huawei FreeBuds Lipstick pripoja ihneď po ich otvoreníZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Slúchadlá Huawei sa k zariadeniu Huawei FreeBuds Lipstick pripoja ihneď po ich otvorení

Podpora siete 5G

Druhá naša otázka smerovala k tomu, že novo predstavený telefón Huawei nova 9 nepodporuje sieť 5G. Tá sa už v niektorých regiónoch Slovenska pritom bežne používa.

Fabio nám vysvetlil, že tento problém opäť vychádza z blokovania niektorých amerických technológií pre použitie v Huawei telefónoch. Huawei tak dnes nemôže použiť procesory od amerických firiem a súčasťou týchto procesorov je aj modul pre 5G komunikáciu. Používa teda vlastný procesor a nejaký čas ešte potrvá, pokým bude podporovať európske 5G siete.

Nedostatok telefónov

Fabia sme sa na záver pýtali, ako je to s nedostatkom nových telefónov Huawei na slovenskom trhu. Model nova 9 bol totiž po dlhšom čase jeden z mála z novo predstavených telefónov od tejto firmy. Pritom prichádza s vynikajúcou foto a video výbavou a na to, aby sa podporilo používanie systému HMS hardvérové novinky nevyhnutne treba.

Huawei nova 9Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Huawei nova 9

Ako sme sa dozvedeli z jeho odpovede, o tomto probléme samozrejme v Huawei vedia. Súvisí to s celosvetovým nedostatkom čipov. Huawei je pritom mimoriadne silný na domácom čínskom trhu a tiež v celej Ázii. Situáciu v Európe chce Huawei vylepšiť. V nasledujúcom období tak budeme svedkami predstavenia novej vlajkovej lode od Huawei a prídu aj ďalšie novinky z najpredávanejšieho segmentu. A to nielen z oblasti smartfónov a tabletov, ale aj zariadení pre inteligentnú domácnosť. Špeciálne to bude aj televízor.

Tak uvidíme, ako to bude naozaj, situáciu so značkou Huawei prirodzene veľmi starostlivo sledujeme. Počas nášho pobytu vo Viedni sme navštívi aj novú značkovú Huawei v centre tejto metropoly a konštatujeme, že ekosystém má táto firma rozbehnutý veľmi dobre.

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.