Oplatí sa vôbec telefón do 300 eur? Aké funkcie majú, tieto, povedzme lacné telefóny?

Hneď úvodom – Dynamic AMOLED displej, 100× optický zoom, odolnosť voči vode, bezdrôtové nabíjanie 512 GB úložisko, najlepšie fotky v nočnom fotení – toto sa 300 eurovej kategórie zatiaľ netýka.

Vždy bude treba robiť nejaký kompromis, no je rok 2021 a tých kompromisov nebude až tak veľa. Stredná trieda sa už roky javí ako najlepší segment, aký si môžete spomedzi smartfónov vybrať. Ako sa vraví – hodnota za peniaze a tu je skrátka najvyššia. Neznamená to ale, že budete mať aj najlepšie funkcie. To je v súčasnosti práve kategória do 300 eur.

Hlavné znaky strednej triedy

Za svojich 300 eur dostanete dnes spravidla 5000 alebo aj 6000 mAh batériu. To je už je kapacita, s ktorou vydržíte dva dni bez nabíjania alebo celý deň mordovania mobilu do poslednej kvapky. Na skutočné kvapky ale pozor, skutočnú odolnosť voči vode tu spravidla nenájdete.

V tomto smere má motorola aspoň vodoodpudivú vrstvu. Telefóny prežijú vlhké prostredie a dážď. Podobnú vrstvu majú aj iné telefóny, hoci výrobcovia sa k nej oficiálne nepriznávajú. Pravdepodobne kvôli absencii záruky v tejto oblasti.

Veľké batérie sú tu jednak vďaka ich samotnému vývoju a stlačenia väčšej kapacity do menšieho objemu, ale aj veľkosťou uhlopriečky. Telefón nemusí byť tučnučký. Je totiž poriadne veľký a tak by sa dalo povedať, že výrobca dokázal veľkú batériu dobre zamaskovať. Bodaj by nie, keď tu bývajú displeje s veľkosťou okolo 6,5“.

Dobrá správa je, že aj v strednej triede nájdete telefóny s rýchlym procesorom. Procesor ako Snapdragon 720G či vyšší sa dá rozumne používať.

V oblasti displejov prešli telefóny poriadny kus cesty dopredu a tak tu máte kruhový výrez alebo kvapôčkový uprostred displeja.

Výnimkou tak nie je ani 65 W nabíjanie. Tu vlajkové lode a najdrahšie telefóny ťahajú za kratší koniec a sme radi keď majú 45 W káblové nabíjanie.

Fotoaparáty sa zlepšili výrazne a aj v strednej triede máte nočný režim a získate kvalitné nočné fotky. Nebudú vyzerať ako zo Samsung Galaxy S21 Ultra, avšak aj smartfón za 300 eur odfotí večernú scénu veľmi dobre. Štandardným rozlíšením je 64 Mpx, ultraširokouhlý objektív, makro kamera alebo rôzne kombinácie týchto vlastností.

Selfie fotoaparát je až na výnimky jeden. Niektoré smartfóny majú dvojicu predných kamier, avšak toto pre vás nemusí byť až tak podstatná funkcia. Telefón si pravdepodobne vyberiete na základe iných vlastností.

TOP 3 funkcie

  1. Rýchle nabíjanie (25 W a rýchlejšie) a dlhá výdrž, spravidla 2 dni
  2. Najlepšia hodnota za dostupné funkcie
  3. Fotenie nočných fotiek

Pod videom nájdete prehľad smartfónov v tejto kategórii. Ak sa vám video nezobrazuje, dá sa pozrieť aj na YouTube kanáli TOUCHIT.

Motorola moto g9 plus – 229 eur (recenzia)

Pravdepodobne nenájdete lepší smartfón za cenu 229 eur (pôvodná cena 300 eur). Ponúka 30 W nabíjanie a 5000 mAh batériu. Veľký 6,8″ displej s podporou HDR10 na filmy. Celkovo má 4 fotoaparáty, medzi ktorými nechýba ultraširokouhlý alebo makro objektív. Hlavný má 64 Mpx.

Procesor Snapdragon 730G bol dobrou voľbou. Telefón je rýchly a naozaj sa výborne používa. Pravidelné aktualizácie ako aj záruka prechodu na Android 11, to je klasika v podaní tohto výrobcu. Používa osvedčené vylepšenia Moto vrátane vyladenia výkonu na hranie hier a reprodukcie zvuku.

Xiaomi Mi 10T Lite – 329 eur

Získate 6,67“ displej so 120 Hz frekvenciou. Plynulý obraz na ňom bude niečo, na čo si určite zvyknete. Rýchly procesor Snapdragon 750G sa hodí aj na hranie hier, máme to preverené a odporúčame.

K tomu je tu extra veľká batéria s kapacitou 4820 mAh a podporou 33 W nabíjania. Foto výbava má štyri kusy šošoviek. Hlavný 64 Mpx fotoaparát plus ultraširokouhlý ale aj makro objektív na fotenie absolútnych detailov. Takisto aj tu sú stereo reproduktory a kvalitné spracovanie telefónu.

Samsung Galaxy M31s – 299 eur

Tip najmä pre tých, čo majú radi smartfóny od Samsungu. Tie bývajú zväčša drahšie ako konkurenčné, avšak poskytujú aj množstvo služieb navyše. Je tu 6000 mAh batéria, čo je naozaj veľká kapacita. Smartfón stačí nabíjať raz za dva dni. Tým, čo sa s telefónom radi hrajú častejšie, vydrží celý deň a ešte im zostane dostatok energie, aby ho nebolo treba v podvečer nabíjať.

Displej s miniatúrnym kruhovým výrezom, štyri fotoaparáty vrátane makro objektívu a 8 jadrový procesor. To všetko za super cenu plus ochrana dát od Samsungu, synchronizovanie galérie a nastavení telefónu plus mnoho ďalšieho.

Realme 7 Pro – 289 eur (recenzia)

Super AMOLED displej a extra rýchle nabíjanie s výkonom až 65 W. Toto je pecka a zabijak ostatných smartfónov v strednej triede. Na 43 % ho nabijete za 10 minút. Nechýba procesor Snapdragon 720G.

Je tu Dolby Atmos, 8 GB RAM a 128 GB úložisko. Kvalita reproduktorov nie je taká u napríklad starého modelu Galaxy S10, takže stereo reproduktory tu síce sú, no istá rezerva tu je. Nič kritické, stále je to vypeckovaný telefón. Osobne ho odporúčam.

Možno jediná vec, ktorá by sa dala telefónu vytknúť je, že nemá 5G. Naozaj? Tak toto asi nebude tá najdôležitejšia vlastnosť. 64 Mpx fotoaparát a vysoká kvalita nočných fotiek uzatvára tento telefón.

OnePlus Nord N10 5G – 289 eur (recenzia)

Hlavnou prednosťou OnePlus smartfónov je ich používateľský zážitok a rýchle nabíjanie. Je tu rýchle prostredie operačného systému Oxygene OS, 30 W nabíjanie, 90 Hz displej a tiež napríklad aj stereo reproduktory.

Nechýbajú ani tradičné OnePlus gestá a spoľahnúť sa môžete na veľmi dobrú kvalitu nočných fotiek. 6,5“ FHD+ displej a 64 Mpx fotoaparát. No a ako už hovorí názov je tu podpora 5G. Odolnosť voči vode a prachu tu ale nie je.

CAT S52 – 299 eur (recenzia)

Tak a toto je trochu iný smartfón. Ten vás prežije. Vysoko odolný so spevneným kovovým telom a pogumovaním. Môžete ho ponoriť do vody a nič sa mu nestane.

Má protišmykovú zadnú stranu a tým sa udrží takmer na akomkoľvek povrchu. Technickými parametrami neohúri, avšak prežije nejednu nástrahu stavby alebo divočiny.

Prečítajte si aj:

Najlepšie telefóny do 200 eur, ktoré si môžete kúpiť

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.