To je kategória smartfónov, ktorá sa takisto oplatí a ešte stále ste schopní mať za svoje peniaze nejakú hodnotu.

Kategória s cenou do 200 eur (motorola nám tu jemne prekročila hranicu) na pohľad veľké rozdiely neprináša, no hlavný rozdiel bude v procesore a fotoaparáte. Keby sme išli do veľkých podrobností, tak rozdiely zaznamenáte aj v rýchlosti použitých pamäťových čipov.

Základom bude Full HD displej, spravidla 48 Mpx fotoaparát bez OIS teda optickej stabilizácie, do 128 GB úložiska ale s možnosťou rozšírenia cez pamäťovú kartu. Keď v segmente najdrahších telefónov slot na micro kartu nájsť nemusíte, tak v tomto segmente ju zaručene nájdete.

Vypočujte si aj náš podcast o tom, ako si vybrať telefón do 200 eur:

TOP 3 funkcie

  1. Nabíjanie (15 / 18 W so sporadickými výnimkami aj silnejšie) a dlhá výdrž, spravidla 2 dni
  2. Full HD+ displej
  3. Audio konektor a slot na pamäťovú kartu

Pod videom nájdete prehľad smartfónov v tejto kategórii. Ak sa vám video nezobrazuje, dá sa pozrieť aj na YouTube kanáli TOUCHIT.

Motorola moto g9 plus – 229 eur (recenzia)

Pravdepodobne nenájdete lepší smartfón za cenu 229 eur. Ponúka 30 W nabíjanie a 5000 mAh batériu. Veľký 6,8″ displej s podporou HDR10 na filmy. Celkovo má 4 fotoaparáty, medzi ktorými nechýba ultraširokouhlý alebo makro objektív. Hlavný má 64 Mpx.

Procesor Snapdragon 730G bol dobrou voľbou. Telefón je rýchly a naozaj sa výborne používa. Pravidelné aktualizácie ako aj záruka prechodu na Android 11, to je klasika v podaní tohto výrobcu. Používa osvedčené vylepšenia Moto vrátane vyladenia výkonu na hranie hier a reprodukcie zvuku.

Samsung Galaxy A21s – 199 eur (recenzia)

6,5“ displej s rozlíšením 1600 × 720 px. Má 48 Mpx fotoaparát, 4 GB RAM a 128 GB úložisko. Celkovo tu máte 4 objektívy na zadnej strane. 5000 mAh batéria a 15 W nabíjanie. To je základ, ktorý v telefóne od Samsungu dostane.

Pridanou hodnotu je ekosystém Samsungu za ktorý sa ja prihováram. Pripravte sa ale na to, že tak rýchly ako eSková séria to nebude. Samozrejme nechýba NFC a alebo 3,5 mm audio konektor.

Samsung Galaxy A41 – 179 eur (recenzia)

Zároveň tu je ale ešte voľačo rýchlejšie a to model Galaxy A41. Má AMOLED displej s uhlopriečkou 6,1 palca a tri fotoaparáty. Hlavný opäť s rozlíšením 48 Mpx. Predný fotoaparát má dokonca 25 Mpx. Možno je to trochu zbytočné, no máte ho tu a robí dobré fotky.

V tomto prípade je ale batéria s kapacitou iba 3500 mAh a nabíja sa s 15 W nabíjačkou, ktorú dostanete v balení. Prečo stojí toľko čo A21s a má menšiu batériu? Platíte, teda okrem iných detailov, práve za AMOLED displej.

Xiaomi Redmi Note 9 LTE – 189 eur

Funkciami nabitý telefón so 6,53“ displejom a Full HD+ rozlíšením. Procesor MediaTek Helio G85 je už štandardnom v tomto segmente smartfónov. Fotoaparát s rozlíšením 48 Mpx, 128 GB úložisko, audio konektor ale aj 5020 mAh batéria a 18 W nabíjanie.

Toto je dobrý základ a ak máte radi značku Xiaomi resp. ich samostatne vystupujúcu značku Redmi, toto bude voľba, s ktorou nespravíte krok vedľa. A ešte má aj infračervený port, takže telefón môžete použiť ako diaľkové ovládanie.

Realme 7 – 179 eur (recenzia)

Vychádzajúce slnko či hviezda súčasných cenovo dostupných smartfónov. Má 5000 mAh batériu, ktorú budete môcť nabíjať super rýchlo s 30 W nabíjačkou. Výrobca použil procesor MediaTek, nedajte sa tým ale odradiť. No a je tu ešte 64 GB úložisko.

Hlavný fotoaparát 48 Mpx, ale nechýba dokonca ani ČB snímač. To pre tých, ktorí majú záľubu v ČB fotkách. Jednou z obrovských výhod je, že displej má 90 Hz IPS displej. Povedal by som, že Realme 7 je najlepší telefón z tých, ktoré som predstavil v tomto videu. Avšak, kto viac dôveruje motorole tak najlepší mobil bude práve moto g9 plus.

Xiaomi POCO M3 – 169 eur

6,53“ displej s Full HD+ rozlíšením, no je tu procesor Snapdragon 662. Máte tu 4 GB RAM a 128 GB úložisko, tiež aj možnosť ho rozšíriť cez pamäťovú kartu. Čím ale rozhodne zaujme, je 6000 mAh batéria. Bude sa nabíjať s výkonom 18 W.

No a takisto aj pri tomto Xiaomi POCO nechýba infračervený port. POCO je vlastná značka, ktorá robí svoje špecialitky. Ja by som to prirovnal k tomu, že ak chcete Xiaomi ale chcete ešte kúsok viac za svoje peniaze, pozrite si niečo zo segmentu POCO.

Honor 9X Lite – 179 eur

No a nesmie chýbať Honor. Výrobca používa vlastné procesory a v tomto prípade je tu Kirin 710F a Full HD+ IPS displej. Ostatná výbava je takisto presne v duchu ostatných smartfónov. Teda 48 Mpx fotoaparát, 4 GB RAM, 128 GB úložisko a nechýba NFC či napríklad audio konektor. Ešte stále má Google služby, takže nebudete ničím limitovaní.

Prečítajte si aj:

6× najlepšie smartfóny do 550 EUR (RECENZIA)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.