Alexa tu, Alexa tam, Alexa všade.

Tak nejako to bolo na tohtoročnom CES-e. Alexa je pre mnohých Angličanov, Američanov a Nemcov novým, virtuálnym členom rodiny. Výhodou je, že Alexa sa nehnevá, neodvráva, ona len radí a plní priania svojich „pánov“.

Amazon Echo je už súčasťou výbavy ľudí v USA, UK a Nemecku

Amazon asi predstavovať netreba, je to gigant, ktorý nie je len populárnym internetovým obchodom s ďalšími službami. Je to inovatívna spoločnosť, ktorá má na svedomí viacero populárnych zariadení a splnených vízií. Jednou z nich je aj inteligentný reproduktor Amazon Echo, s virtuálnou asistentkou Alexa. Echo je valec, ktorý má integrované dva výkonné reproduktory, sedem profesionálnych mikrofónov, dve interaktívne tlačidlá a výkonnú riadiacu jednotku s AI technológiou, ktorá sa stará o podstatu. Kvôli valcovitému tvaru je zvuk obohacujúcejší a rozptýlený v 360° podaní.

Prečo je Echo populárne na západe viac, ako iné AI zariadenia? Veď tu máme Google Home, Microsoft Cortanu, Apple Siri alebo Facebook Jarvis. Samozrejme, aj tie sú použiteľné, ale majú viacero ALE. Echo je totiž jednoduché, cenovo dostupné a ponúka podstatnú dávku rozšírených možností a interakciu s inými zariadeniami a službami. Echo má aj niekoľko zjednodušených verzií, ale podstata zariadenia je zachovaná – virtuálna asistentka Alexa.

Ako Echo funguje a čo robí Alexa?

Echo je vôbec prvý AI osobný asistent v jednoúčelovom zariadení. Je dobré vedieť, že funguje v úplnej jednoduchosti. Stačí ho pomocou aplikácie v smartfóne spárovať s vašou Wi-Fi sieťou, čím je okamžite pripravený na používanie. Zadávanie príkazov sa realizuje hlasom, po oslovení menom, teda Alexa. K dispozícii je aj manuálne zadávanie povelu po stlačení tlačidla. Táto možnosť je pre používateľov, ktorí sa boja odpočúvania a nechcú mať neustále aktívne mikrofóny.

Doplnkom môže byť aj diaľkový ovládač s integrovaným mikrofónom. Citlivé mikrofóny zaručia dobrú interakciu na hlasové povely, a to aj vtedy, keď používateľ hovorí potichu alebo z vedľajšej miestnosti.

Na takéto povely reaguje Alexa a vykonáva ich

Zariadenie má integrovanú batériu, ale kvôli neustálemu pripojeniu na internet vydrží veľmi krátku dobu. Nehovoriac o prehrávaní hudby. Znamená to, že Echo je potrebné často nabíjať alebo nechať neustále pripojené k nabíjačke. Na tomto musí Amazon ešte pracovať. Echo nemá žiadne konektory, jediný dostupný je pre nabíjačku. Ak je potrebné pripojiť externé zvukové zariadenia, je k dispozícií Bluetooth.

Alexa má viacero profilov, ktorými dokáže komunikovať a rozpoznáva aj hlas. To znamená, že odpovede budú mierne odlišné, pre každého člena domácnosti, podľa odhadovaného veku a zadávania povelov. Alexa sa postupne učí, čím vylepšuje svoje schopnosti, ktoré následne používateľovi poskytuje. Pre používateľa môže byť užitočná aj informácia, že Echo posiela všetky požiadavky na Amazon Cloud, kvôli analýze bezpečnosti. S tým treba počítať.

Echo, resp. Alexa má špeciálne algoritmy, ktoré okamžite reagujú na váš podnet. A v čom spočíva jej atraktivita? Alexa dokáže komunikovať s množstvom IoT zariadení, ak sa v domácnosti nachádzajú, a pomocou pokynov používateľa ich vie ovládať (Philips Hue, Nest, Honeywell, Lyric, iHome, WeMo a pod.). Na CES-e sme videli produkty, ktoré priamo podporujú Alexu, ako sú roboty, smartfóny, ale aj klimatizácie, práčky, sušičky a televízory. Práve to posúva v USA Alexu výrazne dopredu.

 

Používateľ zadá povel napr. takto: „Alexa, zapni TV, spusti rolety a osvetlenie na minimum“. Alexa sa spojí s pripojenými zariadeniami a splní želanie používateľa.

Vďaka podpore technológie IFTTT je možné Echo spárovať s množstvom služieb ako je Spofity, Uber, Apple Music, Amazon e-shop, BBC news, dopravné informácie, Google kalendár, poznámky a mnoho ďalších. Do všetkých spárovaných služieb a aplikácií má používateľ prístup cez Echo, zadaním hlasového príkazu alebo otázky.

To znamená, že môžete diktovať poznámky, zadávať pripomienky do kalendára, spúšťať hudbu, nakupovať a mnoho iného. Nechýba vyhľadávanie, ktoré funguje tak, že používateľ zadá otázku a Alexa na internete vyhľadá dostupné odpovede, prípadne sa spýta na doplňujúce informácie. Je to niečo ako infolinka, tu však na neochotnú slečnu nenarazíte ani náhodou. Alexa vám odpovie vždy a za každých okolností. Okrem toho je možné nastaviť budík, na ktorý Alexa upozorní a rôzne iné funkcie. Echo môžete pomenovať akokoľvek, ale vždy bude reagovať na povel Alexa, toto sa zmeniť nedá.

Sami si môžete vytvoriť pravidlá, čo sa má stať, keď vyslovíte nejaký povel

Služby, ktoré Alexa podporuje sú obmedzené krajinou, kde sa používa. Najvyššie použitie má v USA, následne vo Veľkej Británii a Nemecku. Doposiaľ tak Alexa podporuje tri hlasové režimy – americká angličtina, britská angličtina a nemčina. Objednať si ho môže ktokoľvek, do akejkoľvek krajiny, ale tým sa stratí jeho potenciál. Využiť bude možné len niekoľko málo služieb. Na doplnenie jazykov a podpory pre ostatné krajiny Európy sa čaká.

To by sme si však priali aj od Siri a podobných AI asistentov. Alexa nedokáže všetko, ale má potenciál byť najlepším AI osobným asistentom. To aj vďaka jednoduchému rozhraniu a podpore množstva služieb a aplikácií tretích strán. Dlhodobejšia spolupráca je už s inteligentnými žiarovkami a zásuvkami. Cena Amazon Echo je priamo v obchodnom systéme Amazon 179 dolárov.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE