AMD chcelo byť vždy čo najprehľadnejšie. Malo to jednoduchý dôvod.

Už pred vyše 20 rokmi AMD so svojimi procesormi prišlo s označovaním, aby ste presne vedeli, aký konkurenčný procesor od Intelu sa dá dať do porovnania. Názov vyzeral napríklad takto – AMD Athlon XP 1800+. Vedeli ste, akému CPU od Intelu bude podľa frekvencie konkurovať. AMD vydalo vyhlásenie, v ktorom ukazuje, ako poznať detaily čipu priamo z jeho číselného označenia.

Názov Ryzen stále zostáva, tak isto ako aj označovanie Ryzen 3, 5, 7, a 9. Teda opäť je tu spojitosť so sériou Core od Intelu. Už na pohľad bude jasné, akú výkonnostnú sériu si kupujete, čo inak bude trochu zrejmé aj z ceny čipu alebo notebooku.

Procesory Ryzen sú čoraz viac obľúbené a sme radi, že ich je vidno vo väčšej miere aj v notebookoch. V mnohých prípadoch sa prihovárame práve za kúpu počítača s AMD. Notebooky preferujeme najmä pre vyšší grafický výkon ich „kancelárskej“ grafiky. Na tej si zahráte hry o niečo lepšie ako na integrovanom čipe od Intelu, hoci ani v jednom prípade nejde o grafické karty určené pre hráčov.

Označovanie nových procesorov bude pre modely od roku 2023 a každá číslica bude mať svoj význam. Ako príklad uvádza AMD model Ryzen 5 7640U. Je teda jasné, že toto má byť odpoveď na Intel Core i5. Číslovka 7 hovorí, že ide o model z roku 2023, 8 bude pre rok 2024 atď. Následne, ako je z obrázka vidieť, 6ka patrí pre Ryzen 5. Pozor, tu si výrobca rezervoval dve číslice na jednu sériu. Teda napríklad 3 a 4 budú znamenať Ryzen 3, nie Ryzen 4, keďže taký model v ponuke nemá a neplánuje mať.

Tretie číslo v štvorici hovorí o architektúre. Tento má Zen 4. Zvyšovanie číslovky by malo ísť ruka v ruke s následným uvádzaním novších architektúr. Posledné číslo bude hovoriť o APU s využitím pre multimédiá. Nula bude APU s označením Phoenix a vhodná do energeticky úspornejších či bežných multimediálnych modelov. Číslovka 5 bude znamenať APU s výkonnými čipmi architektúry Zen 4 pre najvýkonnejšie herné stroje.

Doplnkové písmeno, podobne ako pri Inteli, charakterizuje TDP. Tie najúspornejšie čipy chladené pasívne budú mať „e“, najvýkonnejšie s TDP viac ako 55+ budú označené ako HX.

Nie je to úplne dokonalý systém, no dá sa v ňom vyznať. To sa jednu dobu dalo celkom dobre aj pri Inteli. S príchodom 12. generácie čipov je to trochu ťažšie, no logika tam je. V skutočnosti pribudli nové typy čipov pred viac ako 6 rokmi, už tam chcelo trochu umu vyznať sa, čo je tzv. „fanless“ edition a čo je procesor s ultra nízkym napájaním atď. Uvidíme, dokedy firme AMD vydrží tento spôsob označenia. Ak výrazne nezmenia typy CPU, dá sa do budúcna hravo používať tento novo zavedený systém.

Prehľad sérií podľa ich určenia a výkonnostných charakteristík

Zdroj: AMD

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.