Procesor AMD Threadripper druhej generácie má až 32 jadier a je krok pred konkurenčným procesorom od Intelu, ktorý ich má 28.

AMD opäť posúva technologické hranice na novú úroveň. Počas svojho vstupu na prebiehajúcom technologickom veľtrhu Computex v Taipei, spoločnosť predstavila druhú generáciu procesora Threadripper s 32 jadrami a 64 vláknami.

Už skôr sa vedelo, že procesor by sa mal na trh uviesť v priebehu 2. polroka. Spoločnosť AMD oznámila, že pripravuje spustenie predaja už v 3Q tohto roka. V rámci vstupu bol predstavený aj 24-jadrový procesor so 48 vláknami. Tieto novinky od AMD prichádzajú ako odpoveď na predstavenie 28-jadrového procesora ( 5 GHz / 2,7 GHz v základe) od Intelu.

AMD taktiež uvádza, že už v momente predstavenia 16-jadrových procesorov mali v príprave 32-jadrové.

32-jadrový procesor Threadripper je založený na 12 nm architektúre AMD Zen+. Je tvorený 4 čipmi po 8 jadier a aj vďaka tomu získal väčšie rozmery. V novinke budú obsiahnuté všetky výhody radu Ryzen ako napríklad možnosť pretaktovania, efektívnejší výkon a vylepšená podpora. Zachovaná ostane aj spätná kompatibilita so základnými doskami X399.

Intel a AMD len pred pár rokmi uviedli na trh prvé procesory, ktoré mali dvojciferný počet jadier. Ani sme sa nenazdali a je ich zrazu až 32.

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

Budú takto vyzerať notebooky budúcnosti? Projekt Precog má namiesto klávesnice druhý displej

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.