Doplnené 15. 12. 2017: Americká Federálna komisia pre telekomunikácie odhlasovala zmeny, ktoré ohrozujú sieťovú neutralitu.

Tá de facto skončí, nakoľko FCC už po novom nebude dohliadať na operátorov. Túto úlohu bude zastávať americká obchodná komisia (FTC), jej právomoci však budú obmedzené. Rovnako už nebudú platiť pravidlá, ktoré doteraz zamedzovali operátorom, aby upravovali kvalitu internetového pripojenia v závislosti od toho, ako internetové pripojenie . Rozhodnutie bude začiatkom budúceho roka zaradené do federálneho registra, takže ešte nejaký čas potrvá, dokedy začnú zmeny platiť. Boj o sieťovú neutralitu však zďaleka nekončí.

Do pozornosti dávame náš pôvodný článok, ktorý podrobnejšie vysvetľuje tematiku sieťovej neutrality:

Pôvodný článok 12. 7. 2017: Ak sa schvália nové zákony, sieťová neutralita bude v ohrození.

Americká Federálna komisia pre telekomunikácie FCC bude opäť diskutovať o zákonoch, ktoré sa týkajú sieťovej neutrality. Viacerí internetoví giganti sa obávajú toho, že komisia schváli zmeny, ktoré dajú väčšie právomoci internetovým poskytovateľom.

Zákony sa síce týkajú iba Ameriky, avšak sieťová neutralita je globálna téma. Aktuálne platí, že poskytovatelia internetu nemôžu blokovať ani obmedzovať jednotlivé webové stránky, služby či aplikácie. Samozrejme za predpokladu, že nedochádza k porušeniu zákonov alebo narušeniu stability či bezpečnosti siete.

Ak sa v Amerike schvália zmeny, ktoré dajú poskytovateľom internetu väčšie právomoci z hľadiska regulácie internetu, sieťová neutralita sa naruší. V praxi to bude znamenať, že poskytovatelia internetu budú môcť priorizovať vlastné služby, obmedzovať konkurenčné služby alebo žiadať od používateľov ďalšie poplatky za prístup k určitému obsahu. Bez ďalšieho dôvodu, iba z vlastného rozhodnutia.

Video portálu Vimeo vysvetľuje, prečo je dôležité zachovať sieťovú neutralitu

V prípade schválenia zmien sa takisto môže stať, že pripojenie do internetu si už nebudú Američania vyberať iba podľa typu a prenosových rýchlosti, ale aj podľa toho, čo chcú na internete robiť. Chcete iba prezerať webové stránky a pozrieť si emaily? Potom vám postačí základný balíček. Chcete sledovať YouTube a Netflix? V takom prípade si zaplaťte za drahší balíček, ktorý vám umožní pristupovať aj k týmto službám – v opačnom prípade ich budeme blokovať. Aj takto môže vyzerať budúcnosť internetu z pohľadu amerických internetových poskytovateľov, ak sa v Amerike odsúhlasia zmeny v zákonoch sieťovej neutrality. Samozrejme, dopad na celkový internet môže byť oveľa výraznejší, ako je nami spomenutý príklad.

Riziko si uvedomujú aj americkí internetoví giganti, ktorí dnes na svojich webových stránkach upozorňujú na túto problematiku. K dispozícii je takisto web battleforthenet.com, ktorý detailne vysvetľuje problematiku sieťovej neutrality a žiada Američanov, aby za udržanie tejto neutrality bojovali.

Ako už bolo spomenuté, aktuálny boj za sieťovú neutralitu sa týka iba Ameriky. U nás sa zatiaľ o dodržanie sieťovej neutrality nemusíme báť. Sieťovú neutralitu totiž pred rokom podporila aj Európska únia a nič nenaznačuje tomu, že by sa niečo v tomto smere malo zmeniť.

Prečítajte si aj:

Sieťová neutralita – koniec slobody na internete?

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit