Google postupne odoberá prístupové práva pre aplikácie tretích strán.

Tento krok by mohol pomôcť zlepšiť bezpečnosť systému a súkromie používateľov. To sa nám potvrdzuje dlhodobo, pričom zmeny prevádzané v mene ochrany používateľov nie ku konečnému výsledku vždy potrebné. V systéme Android 11 sa objavil ďalší kompromis, ktorý tentoraz odoberá používateľom možnosť vybrať si inú preferovanú aplikáciu na fotografovanie, alebo nahrávanie videí. To núti používateľov sa spoliehať iba na aplikáciu, ktorú do zariadenia nainštaloval priamo výrobca.

Huawei Mate Xs a jeho fotoaparáty

Huawei Mate Xs a jeho fotoaparáty

V prípade aplikácií s Androidom 11 prestanú doterajšie známe procesy fungovať, vrátane: VIDEO_CAPTURE, IMAGE_CAPTURE a IMAGE_CAPTURE_SECURE. To bude mať za následok, že Android 11 teraz bude automaticky preferovať predinštalovanú aplikáciu pre fotoaparáty bez toho, aby ju bolo možné nahradiť. Systém jednoducho ani nebude vyhľadávať alternatívne možnosti.

Google ako dôvod uvádza ochrana súkromia a bezpečnosť, ale nehovorí o tom, čo robilo výber aplikácie pre fotoaparát nebezpečným. Nové správanie sa presadzuje prinajmenšom v súčasnom vydaní beta verzie Androidu 11. Zatiaľ nevieme, aký to bude mať dosah na rôzne kreatívne foto aplikácie. Takisto nevieme, či samotní OEM výrobcovia dokážu “na vlastné riziko” zmeniť pravidlá výberu.

Pravdepodobne sa toto správanie aplikácií stane v budúcnosti štandardom.

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Google vylepšuje mapy, pridáva viac prírody a vo vybraných mestách aj detaily ulíc

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.