Dôvodom je boj proti malvéru.

S cieľom znížiť potenciál škodlivého softvéru bude operačný systém pre mobily od verzie Android 14 blokovať inštaláciu niektorých zastaraných aplikácií, ktoré boli vydané pre staré verzie Androida. Píše o tom portál 9to5google.com, podľa ktorého sa príslušné ustanovenia už objavili v usmerneniach pre vývojárov.

Podľa nich sa novopublikované aplikácie v obchode Google Play majú zameriavať minimálne na verziu Android 12, teda úroveň API 31. V prípade Wear OS pre inteligentné hodinky sa aplikácie majú zameriavať na Android 11 a vyšší (API 30).

Spočiatku budú zariadenia so systémom Android 14 blokovať len aplikácie, ktoré sú zamerané na obzvlášť staré verzie systému Android. Postupom času sa však plánuje zvýšiť túto hranicu na Android 6.0 Marshmallow a zvyšovanie bude postupne časom pokračovať.

Blokovaním takýchto zastaraných aplikácií chce spoločnosť Google obmedziť šírenie škodlivých aplikácií v systéme Android. Vývojár zodpovedný za príslušnú zmenu uvádza, že niektoré malvérové aplikácie sa zámerne zameriavali na staršie verzie systému Android, aby obišli určité ochrany vyžadované len v novších aplikáciách.

Zdroj: 9to5google.com, Developer.android.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.