Bezpečnosť je faktor, na ktorý sa systém Android 15 zameriava prednostne.

Zatiaľ čo staršie verzie systému Android prinášali väčšie funkcie a možnosti spolu s redizajnom používateľského prostredia častejšie, v posledných rokoch to tak nebolo. Google sa sústreďuje najmä na stabilitu systému a bezpečnosť používateľov, čomu prispôsobuje aj funkcie, ktoré do Androidu pridáva. Tieto novinky si bežný používateľ nemusí na prvý pohľad všimnúť, no v rámci bežného používania smartfónu mu môžu uľahčiť prácu so zariadením.

Len pred pár dňami tak Google vydal prvú developerskú verziu systému Android 15, ktorý príde do smartfónov v druhej polovici tohto roka. Americký gigant zverejnil aj časovú os, na ktorej uviedol, kedy môžu používatelia rátať s prechodom do stabilnej verzie systému, nakoľko aktuálna verzia je zatiaľ v testovacom štádiu. Už teraz však môžeme vidieť niektoré funkcie, ktoré sa v systéme objavia. Jednou z nich bude aj zvýšená ochrana voči zneužitiu kódov, ktoré získate pri dvojfaktorovom overení prihlásenia či transakcie.

Android 15 zabráni aplikáciám čítať vaše jednorazové kódy

Pri overovaní prihlasovania sa na internete, prípadne vykonávania transakcie, častokrát používatelia volia možnosť jednorazového kódu. Tento kód im prichádza do smartfónu prostredníctvom SMS správy či e-mailu, pričom práve túto praktiku útočníci využívajú na zneužitie vašich údajov. Škodlivé aplikácie či malvéry vo vašich smartfónoch tak majú možnosť sa k týmto kódom dostať a následne zneužiť vaše účty v rôznych službách.

Google Pixel 8 Pro oficiálneZdroj: GSMArena
Google Pixel 8 Pro oficiálne

S aktualizáciou na Android 15 však nepovolené aplikácie, resp. tie, ktorým smartfón nebude dôverovať, nebudú mať k týmto kódom prístup. Automatické doplnenie kódu tak pre takéto aplikácie nebude možné, nakoľko Google zabráni, aby sa dokázal automaticky prečítať. Aplikácie, ktoré túto možnosť budú môcť využiť, si pritom budete musieť zvoliť manuálne, čím na seba preberáte zodpovednosť v prípade zneužitia takéhoto kódu.

S podobnou funkciou však už prišiel aj systém Android 13, ktorý zakazoval čítanie kódov aplikáciám, ktoré boli nainštalované z neoverených zdrojov. Systém jednorazových kódov prijatých pomocou SMS správy síce môže vyzerať pohodlne, no ani zďaleka nie je tou najbezpečnejšou cestou. Systém Android 15 sa s nimi pokúsi vysporiadať vlastným spôsobom, no treba mať napamäti, že je bezpečnejšie využívať aplikácie na bezpečnostné kľúče, ktorými vaše prihlásenie či transakciu na internete potvrdíte.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.