Podpora výrezov v displeji pre Android P je známa už dávnejšie. 

Spoločnosť Google práve zverejnila vo vývojárskom blogu pravidlá pre Android P, kde podrobne popisuje, ako bude zobrazovanie vo výrezoch podporované. Našťastie ich nebude v jednom zariadení viac, ako iba jeden pre každú kratšiu stranu displeja. Celkovo sa do smartfónov so systémom Android P dostanú maximálne dva výrezy.

Podľa Android System UI manažérky, Megan Potoski, boli pravidlá Googlu pre výrezy vypracované v snahe zabezpečiť, aby aplikácie vývojárov boli predpripravené na výrezy. Ďalej Potoski požiadala, aby vývojári zvážili ako bude najvhodnejšie zobrazovať obsah vo výreze displeja.

Dobrou správou pre vývojárov aplikácií pre Android P je, že v predvolenom nastavení sa stavový riadok zmení tak, aby bol aspoň tak vysoký ako výrez a váš obsah sa zobrazí v nižšie uvedenom okne. Google uvádza, že okno aplikácie sa môže rozšíriť do oblasti výrezu, ak je výrez plne obsiahnutý v systémovej lište.

Pre vývojárov to znamená, že všetky okná aplikácie budú zobrazované tak, že žiadny obsah sa nezobrazí v oblasti výrezu, bez ohľadu na to, či je v režime na šírku alebo na celú obrazovku.

Tvrdé pravidlá pre hardvér

Pokiaľ ide o hardvér, spoločnosť Google vyhlásila, že výrobcovia zariadení musia zabezpečiť, aby ich výrezy nemali negatívny vplyv na aplikácie a že zariadenia môžu mať na každom kratšom okraji zariadenia iba jeden výrez.

Tým sa zabezpečí, že na jednom zariadení nebudeme vidieť viaceré výrezy na jednom okraji, alebo viac ako dva výrezy celkovo. Definovaný je aj zákaz použiť výrez na ľavom alebo pravom okraji zariadenia. Ďalšie pravidlo nastavené spoločnosťou Google uvádza, že v orientácii na výšku bez nastavenia špeciálnych vlajok musí stavový riadok presiahnuť aspoň výšku výrezu.

Okrem týchto ustanovení Google uviedol, že výrobcovia hardvéru môžu umiestniť na svojich zariadeniach výrezy kdekoľvek chcú (v súlade s pravidlami). Sme si istí, že väčšina ľudí by sa zhodla na tom, že viac ako jeden výrez by už nerozdýchali.

Zdroj: TheVerge

Prečítajte si aj:

Google chce zmeniť spôsob, ako používame smartfóny. Android P prinesie tieto novinky

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.