Je úplne bežné, že vývojári upustia od podpory starších operačných systémov. 

Prehliadanie webových stránok môže byť v roku 2021 menej bezpečné. Platí to v prípade, že používate starší smartfón. Budúci rok ho budete musieť pravdepodobne vymeniť, pokiaľ sa chcete na internete cítiť bezpečne. Zdroj varuje, že telefóny s verziou Androidu staršou ako 7.1.1 Nougat od roku 2021 stratia zabezpečený prístup na veľa webových stránok z dôvodu zmeny certifikátu.

Vypínanie spôsobu overovania tohto certifikátu začne nadobúdať platnosť 11. januára 2021, pričom krížové podpisové partnerstvo bude úplne zrušené 1. septembra 2021. Čiastočné riešenie je k dispozícii nainštalovaním prehliadača Firefox (Mozilla je partnerom Let’s Encrypt) a použitím vlastného úložiska certifikátov, čo však nepomôže pri konkurenčných klientoch ani funkciách nad rámec prehliadačov.

Let’s Encrypt poznamenal, že asi 33,8 % používateľov Androidu v Google Play používa verziu staršiu ako 7.1 a niektorí dodávatelia hardvéru podporu prerušili skôr. Nie je neobvyklé, že výrobcovia Android zariadení ponúkali v minulých rokoch relatívne málo aktualizácií a niektoré zariadenia dokonca zostali iba s pôvodnou verziou OS.

Pokiaľ ste si kúpili telefón v rokoch 2016 alebo 2017, už onedlho môže náhle stratiť prístup k niektorým webovým serverom.

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

Honor Watch GS Pro: Známy hardvér v odolnom dizajne (RECENZIA)

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.