Platforma čoskoro celkom zanikne.

Systém Android TV bol na trh uvedený v roku 2014, pričom niekoľko rokov mu trvalo, kým sa dostal do povedomia používateľov a vývojárov aplikácií. Teraz sa však zdá, že platforma bude čoskoro nahradená modernejšou verziou. Tou je Google TV, ktorá by mala po Android TV prebrať štafetu a pokračovať tam, kde jej predchodca skončil. Prvé správy o možnom konci Android TV sa objavili už koncom roka 2020, kedy sme predpokladali, že Android TV by sa mal už do dvoch rokov dostať do úzadia. Tento scenár sa síce nenaplnil, ale smerovanie trhu je stále jasne definované.

Android TV sa za necelých desať rokov dostal do rôznych krabičiek, stickov ale aj priamo do televízorov spoločností TCL, Sony, Philips a mnohých ďalších. Od roku 2020 sa táto platforma dostala do ešte väčšieho množstva televízorov. Po prvých náznakoch sa však od roku 2020 začala čoraz viac presadzovať aj ďalšia TV platforma spoločnosti Google, ktorá je rovnako založená na OS Android TV, čiže na rovnakom základe vedľa seba fungujú dva takmer identické systémy, hoci Google TV má navrch

Google TV
Zdroj: 9to5Google

Môžeme tak hovoriť o akomsi prechodnom období, ktoré malo byť podľa slov spoločnosti Google iba dva roky. Pôvodný plán bol, že už od roku 2021 väčšina výrobcov začne používať novší Google TV. Je však zrejmé, že tento zámer sa nepodarilo splniť. Od roku 2022 sa mal Google TV stať jediným systémom pre nové televízory a iné zariadenia, čiže už minulý rok sa mal Android TV prestať používať. Aj v tejto oblasti sa však veci posúvajú stále ďalej, iba niektoré prekážky toto smerovanie spomalili.

Pozitívnou správou je, že už takmer všetci hlavní partneri spoločnosti Google v oblasti smart televízorov začnú používať Google TV. Medzi prvými bola spoločnosť Sony, ku ktorej sa v roku 2021 pripojilo TCL. V roku 2022 sa k tejto iniciatíve pripojila aj spoločnosť Hisense, ktorá doteraz používala svoj vlastný OS. Na trhu sa dokonca začali objavovať aj boxy a projektory, ktoré sa v čoraz väčšej miere spoliehajú práve na novší Google TV.

Hoci trend je jasne daný, a Android TV je na ústupe, je zrejmé, že tak skoro nezanikne. Pôjde však už iba o regionálne rozdiely a tento systém bude prevládať predovšetkým v Afrike, Číne, a na Taiwane. Pokiaľ sa však Google TV dostane aj na tieto trhy, tak Android TV bude mať svoje dni už spočítané. 

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.