Bosch na svojom výročnom stretnutí Bosch Connected World 2022 predstavil spoluprácu so spoločnosťou IBM.

Kvantová technológia v centre záujmu

Týkať sa bude predovšetkým spolupráce v oblasti kvantovej technológie a ovplyvní takmer všetky budúce produkty tejto firmy. Bosch je napr. významný dodávateľ komponentov pre autonómnu jazdu, tiež intenzívne vyvíja elektrické motory vrátane vodíkového pohonu.

Bosch Connected WorldZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Bosch Connected World bola hybridná akcia, osobná účasť bola ale najlepšia

Obrovské investície do nových technológií

Do roku 2025 teraz preinvestuje neuveriteľných 10 miliárd eur na digitalizáciu a konektivitu. Veľkú časť z toho bude ralizovať s využitím kvantovej technológie. Úplnou novinkou tak bude simulácia materiálov, čo umožní skutočne vytvoriť aj tradičné výrobky v celkom novom svetle. Vŕtačka s veľkým výkonom už tak nemusí byť rozmerovo obrovská a ťažká, jej materiály môžu byť celkom nové. Pre Bosch je veľmi dôležitá udržateľnosť a to znamená aj orientáciu na uhlíkovo neutrálne pohonné jednotky. Bosch momentálne zamestnáva 40 000 IT odborníkov a je to celosvetovo jeden z najväčších softvérových domov.

Bosch Connected WorldZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Partnerstvo IBM a Bosch

Partnerstvá s najlepšími

Ako nám povedala Tanja Ruckerd, Chief Digital Officer na tlačovej konferencii, IBM nie je jediná spoločnosť, s ktorou je dohodnuté rozsiahle partnerstvo. V súčasnom svete sú už partnerstvá nevyhnutné a medzi firmy, s ktorými Bosch spolupracuje patrí napr. aj Google, NVIDIA, Siemens, ale aj Intel, AMD a podobne.

Nové materiálny odhalené simuláciou

Výsledkom partnerstva Bosch s IBM je pomocou počítačových simulácií v nasledujúcich 10 rokoch nájsť alternatívy k vzácnym kovom a vzácnym zeminám pre uhlíkovo neutrálne pohonné jednotky – pre elektromotory a palivové články. Alternatívne zdroje energie sú pre Bosch pritom kľúčové.

Predseda predstavenstva spoločnosti Bosch, Dr. Stefan Hartung sa na tlačovej konferencii vyjadril, že digitalizácia je katalyzátorom ďalšieho vývoja firmy a predstavuje nové príležitosti vo všetkých oblastiach podnikania. Vo vzdialenejšej budúcnosti, keď sa zvýši výkon kvantových počítačov, bude možné určiť špecifické vlastnosti materiálov doslova za pár dní, zatiaľ to v prípade konvenčných počítačov by to trvalo roky až desaťročia. špecifické zameranie bude aj na magnety, ktoré sa využívajú pri elektromotoroch.

Najprv v USA, neskôr aj v Európe

Spolupráca Bech a IBM sa aktuálne uskutočňuje na území USA, ale rozšíri sa aj do Európy. Trh s kvantovými počítačmi v nasledujúcich rokoch výrazne porastie. Bosch má v súčasnosti približne 30 odborníkov, ktorí pracujú v oblasti technológie kvantových senzorov a kvantovej výpočtovej techniky.

Bosch Connected WorldZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Dekarbonizácia je pre Bosch a jej partnerov veľmi dôležitá

Dve tretiny z investičnej sumy 10 miliárd Eur tak pôjdu na vývoj a rozšírenie úplne nových technológií so zameraním na udržateľnosť, mobilitu a Priemysel 4.0. Okrem nových technológií bude Bosch investovať aj do odborného vzdelávania a profesijného rozvoja vlastných zamestnancov, pretože práve oni sú kľúčom k technológiám, ktoré sú dnes a aj v budúcnosti.

Liečenie Alzheimerovej choroby

Ďalší obrovský potenciál majú kvantové senzory. V porovnaní s bežnými senzormi MEMS (mikroelektromechanický systém) dosahujú vysokú presnosť, sú viac ako 1000 krát presnejšie. A to má význam napr. v medecíne. Kvantové senzory sú schopné pomôcť presnejšie a rýchlejšie diagnostikovať neurologické ochorenia, ako je Alzheimerova choroba. Dokážu zachytiť elektromagnetické pole okolo hlavy pacienta a určiť tak možné zmeny oveľa skôr a jednoduchšie ako je to pri klasickom vyšetrení. Sú tiež schopné snímať aj slabučké nervové impulzy a tak pohybovať lekárskymi protézami a umožňovať ich ovládanie čisto pomocou myšlienok vo virtuálnej realite.

Priama spolupráca s BMW

Pre Bosch je mimoriadne dôležitý automotive priemysel. Spolupráca je tu s viacerými výrobcami automobilov, na BCW 2022 vystúpil Oliver Zipse, predseda predstavenstva BMW AG.

Bosch Connected WorldZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
BMW a jej vystúpenie na BCW

Hovoril o tom, ako sa vyvíja spolupráca s Bosch pri autonómnej jazde a ako vybavujú nové autá snímačmi nového typu. Celý vnútorný priestor auta je vybavený tak, aby sa tu vodič ale aj posádka cítili príjemne, bezpečne a tiež zodpovedne. BMW pritom výrazne dbá na ochranu osobných údajov majiteľa vozidla.

Bosch Connected WorldZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Návrh interiéru nového BMW i7 a výbava senzormi je výsledkom spolupráce aj s Boch

Trvalé udržateľnosť na požiadanie

Nový start-up spoločnosti Bosch Decarbonize Industries vyvíjajú softvérové riešenie, ktoré pomáha priemyselným podnikom dosiahnuť uhlíkovú neutralitu. Takto vznikne v spolupráci Bosch a dodávateľa energie EWE AG platforma na určenie optimálnej cesty k trvalej udržateľnosti. Ak sa potom zmenia parametre, ako sú vládne dotácie alebo ceny energie, navrhované opatrenia sa automaticky upravia.

Z akcie Bosch Connected World pripravujeme aj video reportáž.

Zdroje: vlastné, Bosch

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.