Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Umožňuje na diaľku komunikovať s vaším autom pomocou smartfónu. Používa sa na správu služieb konektivity v automobiloch Toyota – ako so sadou služieb konektivity Toyota Connected Car, ktorá je štandardne k dispozícii už niekoľko rokov, tak aj so službami na diaľku MyT, ktoré debutovali v roku 2021.

Stále pripojenie s internetom auta

Vzdialené funkcie MyT sú dostupné na vozidlách Toyota vybavených modulom DCM (Data Communication Module) so SIM kartou. Tento modul poskytuje automobilu nezávislý prístup na internet bez akýchkoľvek dodatočných nákladov na prenos dát počas prvých štyroch rokov (po tomto období bude k dispozícii dobrovoľné platené predplatné). DCM je základom pre fungovanie novej generácie multimediálneho systému Toyota Smart Connect a navigácie Connected s online mapami, ktoré sú zavádzané do nových modelov od roku 2021 a sú dostupné ako štandard alebo vo vybraných konfiguráciách.

Diaľkové služby MyT

Vďaka neustálemu pripojeniu auta na internet cez modul DCM získava vodič služby na diaľku, teda možnosť diaľkovo ovládať vybrané funkcie auta cez aplikáciu MyT. Dostupnosť jednotlivých služieb závisí od modelu a úrovne výbavy auta.

Diaľkové centrálne zamykanie a odomykanie vám umožňuje otvoriť alebo zamknúť auto z akéhokoľvek miesta prostredníctvom aplikácie MyT v telefóne. Vďaka tomu môžete napríklad niekoho poprosiť, aby priniesol niečo z auta a otvoriť auto, aj keď pri sebe nemáte kľúče.

Funkcia Car Status (Stav vozidla) rozpozná akékoľvek abnormality v aute a upozorní na ne vodiča. Približne do 8 minút po vypnutí zapaľovania vás systém upozorní, ak vodič opustil vozidlo s otvorenými alebo zamknutými dverami, oknami, strešným oknom alebo batožinovým priestorom a so svetlami alebo inteligentným kľúčom vo vnútri. Potom sa na obrazovke telefónu objaví vizualizácia, ktorá naznačí, v čom je problém. Aplikácia vás tiež upozorní, aby ste nenechali v aute deti a domáce zvieratá.

Diaľková aktivácia výstražných svetiel uľahčuje vyhľadanie auta na parkovisku. Keď je táto funkcia aktivovaná, výstražné svetlá vozidla fungujú 30 sekúnd.

Diaľkové ovládanie klimatizácie umožňuje zapnúť klimatizáciu pred odchodom z domu – tak sa teplota vo vnútri auta upraví na predchádzajúce nastavenie. Túto funkciu je možné aktivovať prostredníctvom aplikácie MyT na obmedzený čas. Nezabudnite však dodržiavať informácie zobrazené v aplikácii, napríklad nezapínať klimatizáciu, ak je auto v budove bez vetrania, pretože na jej pohon by sa mohol naštartovať motor.

Prepojená navigácia s MyT Multimedia

Navigácia Connected je založená na online dátach a využíva bezdrôtový prístup na internet cez modul DCM. Navigácia je založená na online mapách a poskytuje vodičovi multimediálne služby MyT. Tento systém vás bude informovať o aktuálnej situácii na zvolenej trase prostredníctvom funkcie Live Road Events. Navigácia zohľadní prichádzajúce informácie o udalostiach a navrhne alternatívne trasy, prispôsobené preferenciám vodiča. Poskytne tiež informácie o rýchlostných radaroch na trase a rôznych typoch objektov (POI), vrátane čerpacích staníc a parkovísk, s možnosťou vyhľadávania podľa ceny, značky a aktuálnej alebo plánovanej polohy auta.

MyT Multimedia podporuje aj funkcie Apple CarPlay® a Android Auto™, ktoré umožňujú integráciu s vaším hudobným prehrávačom a ďalšími aplikáciami nainštalovanými v smartfóne. Aktualizácie systému sú realizované cez internet, bez nutnosti návštevy stránky, vďaka čomu budú súčasné funkcie nielen stále modernejšie, ale budú do nich pribúdať aj nové.

Pohodlie v štandarde

Toyota Connected Car je súbor funkcií založených na konektivite, ktoré uľahčujú používanie auta a podporujú vodiča pri zlepšovaní techniky jazdy. Nástroj je možné používať prostredníctvom aplikácie MyT aj na dotykovej obrazovke auta. Toyota Connected Car je štandardne ponúkaná na väčšine modelov Toyota. Dostupnosť jednotlivých funkcií závisí od modelu a roku výroby vozidla.

Funkcia Sledovanie objednávok vám umožňuje sledovať, v akej fáze sa nachádza vaša objednávka nového auta, až kým nepríde k predajcovi a  je pripravené na vyzdvihnutie.

Hybrid Driving Guide je na trhu unikátna služba, ktorá podporuje vodiča pri monitorovaní činnosti hybridného pohonu a trénovaní efektívnej hybridnej jazdy, aby plne využil jeho potenciál. Táto služba ponúka návod, ako používať hybridný pohon, t.j. analýzu a vyhodnotenie štýlu brzdenia a akcelerácie, skóre štýlu jazdy, zaznamenávanie času jazdy a prejdenej vzdialenosti v režime EV, denník jázd, informácie o spotrebe paliva a tipy na efektívnejšiu jazdu. Sprievodca vám ukáže výsledky každej trasy, ktorú ste prešli, ako aj súhrnné údaje v priebehu času (týždenné, mesačné a ročné priemery). Jeho používanie vám pomôže znížiť spotrebu paliva a vyvinúť bezpečnejšie techniky jazdy.

Funkcia My Driving Style, ponúkaná pre autá s konvenčným motorom, umožňuje uložiť a zobraziť parametre štýlu jazdy, ako je priemerná a maximálna rýchlosť, zrýchlenie a prejdená vzdialenosť. To platí nielen pre poslednú jazdu, ale pre celú históriu.

Funkcia Nájdi moje vozidlo ukazuje na mape, kde je auto zaparkované. Tieto informácie môžete zdieľať aj s rodinou alebo priateľmi.

Možnosť Servis pripomienky umožňuje majiteľovi vozidla zobraziť históriu servisu a zjednodušiť rezerváciu servisnej návštevy. Táto funkcia analyzuje aj najazdené kilometre auta a na základe toho posiela upozornenia o blížiacej sa pravidelnej kontrole.

Funkcia výstražné kontrolky môže prostredníctvom smartfónu  upozorniť na určité varovné signály zobrazené vo vašom vozidle a radí, čo urobiť v prípade ich aktivovania.

Plánovač umožňuje na jednom mieste označiť všetky činnosti súvisiace s vlastníctvom auta. Pomáha naplánovať si najbližší servis, poznačiť si dátum obnovenia poistenia alebo sezónnej výmeny pneumatík. Pripomenutie dôležitých dátumov môžete dostávať textovou správou alebo e-mailom.

Aplikácia MyT sa neustále vyvíja a bude rozširovaná o ďalšie funkcie, ktoré umožnia väčšiu integráciu a lepšiu komunikáciu s autom cez telefón. Komunikačné služby a digitálne mobilné funkcie sú v súčasnosti popri elektrifikácii a systémoch autonómneho riadenia jedným z hlavných smerov vývoja automobilizmu. V budúcnosti sa stanú nevyhnutným prvkom výbavy každého auta.

Aplikácia MyT je dostupná pre väčšinu modelov Toyota v závislosti od špecifikácie a dátumu výroby – Aygo X, Yaris, Yaris Cross, GR Yaris, Corolla, Corolla Cross, Toyota C-HR, RAV4, RAV4 Plug-in Hybrid, Toyota bZ4X, Camry , Mirai, Highlander a Hilux. MyT si môžete zadarmo stiahnuť z Apple Store alebo Google Play. V súčasnosti je kompatibilný s operačnými systémami Google Android 7 a novšími a Apple iOS 13 a novšími.

Zdroje: Toyota

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.