Microsoft vylepšil svoj procesor SQ.

Prvú verziu tabletu Surface Pro X som testoval v apríli tohto roka – so značným oneskorením oproti spusteniu jeho predaja vo svete. A už vtedy som chválil moderný a tenký dizajn zariadenia, neustálu konektivitu a videl som jeho potenciál.

Na druhej strane som upozornil na hlavný nedostatok zariadenia, ktorým bola a je obmedzená kompatibilita s aplikáciami. Tablety Surface Pro X totiž využívajú ARM procesory a natívne podporujú iba ARM verzie softvéru pre Windows 10. Pomocou emulácie si poradia aj s 32-bitovými programami, avšak 64-bitový softvér je pre Surface Pro X stále problémom.

Tento nedostatok však Microsoft pravdepodobne čoskoro vyrieši. V novembri by mal spustiť beta testovanie emulácie pre 64-bitové programy a to znamená, že by ste mali na Surface Pro X tabletoch spustiť všetok softvér. Rovnako ako na iných zariadeniach so systémom Windows 10. Bohužiaľ, emuláciu 64-bitového softvéru som nemal možnosť počas testovania vyskúšať.

Microsoft Surface Pro X s procesorom SQ2

Microsoft Surface Pro X s procesorom SQ2. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Prečo ARM procesor?

Ak sa pýtate, prečo Microsoft zvolil ARM procesor a nie klasiku od Intelu alebo AMD, resp. v čom je pridaná hodnota, tak potenciálnych výhod je niekoľko. ARM procesor je chladený pasívne a jeho použitie umožnilo Microsoftu dosiahnuť tak tenký dizajn a tak tenké rámiky okolo displeja, aké by v prípade aktuálnych Intel procesorov nedosiahol.

ARM procesor takisto umožňuje neustále pripojenie do internetu a to aj do mobilného a okamžite prebudí zariadenie z režimu spánku. V ideálnom prípade je tento proces rýchlejší v porovnaní s inými procesormi a je tak rýchly, ako keď prebudíte váš smartfón. ARM procesory sú takisto energeticky efektívnejšie, takže je možné dosiahnuť rovnakú alebo dlhšiu výdrž v porovnaní s procesormi od Intelu a AMD, avšak pri výrazne tenšom šasi zariadenia.

Jednoducho, výhod je viacero a uvedomujú si to aj ostatní výrobcovia. Aj Apple vyvíja vlastné ARM procesory, ktoré použije vo svojich MacBookoch. Z pohľadu používateľa je tu potom možnosť zvoliť si Surface Pro X s ARM procesorom a všetkými jeho výhodami (a momentálne aj jednou znateľnou nevýhodou) alebo Surface Pro 7, čo je v podstate tradičný prenosný počítač vo formáte tabletu.

Microsoft Surface Pro X s procesorom SQ2

Microsoft Surface Pro X s procesorom SQ2. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Bez vonkajších zmien

Recenzovať tablet Surface Pro X (2020) je zaujímavý pocit. Na stole mám zariadenie, ktoré sa navonok vôbec neodlišuje v porovnaní s pôvodným modelom. Keby som mal aj vynovený model k dispozícii v čiernej farbe, možno by som do recenzie vložil fotografie z našej staršej recenzie. Výkonnejší model som testoval v šedej verzii.

Hlavným rozdielom medzi Surface Pro X (2019) a Surface Pro X (2020) je procesor. Microsoft do tohtoročného modelu zakomponoval vylepšený procesor Microsoft SQ2. Ten prináša viac výpočtového a tiež aj grafického výkonu. Zároveň ponúka efektívnejšiu prevádzku a teda lepšiu výdrž batérie.

V praxi to znamená, že pôvodný Surface Pro X získal v aplikačnom teste PCMark 10 celkovo 3 763 bodov. Výkonnejší model s procesorom SQ2 dosiahol 5 317 bodov, čo predstavuje nárast 40% pri používaní prehliadača Edge či aplikácií balíka Office. Vyššie skóre však môže byť spôsobené aj optimalizáciou softvéru, ktorú Microsoft dosiahol počas posledného polroka.

Microsoft Surface Pro X s procesorom SQ2

Microsoft Surface Pro X s procesorom SQ2. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Výdrž na celý pracovný deň

Výkonnejší Surface Pro X sme otestovali aj v teste 3DMark – Night Raid. V tomto teste tablet dosiahol 7 345 bodov a 99,6% stabilitu. To je skvelý výsledok. Pre porovnanie, 13,5-palcový Surface Laptop 3 s integrovanou grafickou kartou Intel Iris Plus Graphics 940 dosiahol takmer 8 100 bodov. Aj pri výbere hier však budete obmedzovaní (ne)kompatibilitou s aplikáciami. Niežeby ste si kupovali Surface Pro X primárne na hranie.

Čo sa výdrže batérie týka, tohtoročný Surface Pro X dosiahol takmer 12 hodín v teste PCMark 10 – Aplikácie pri polovičnom nastavení jasu a takmer 8 hodín výdrže pri sledovaní videa s maximálnym jasom displeja. V oboch prípadoch je to takmer o hodinu dlhšia výdrž v porovnaní s pôvodným modelom. Ide teda o nárast 10 až 20%.

Dlhú výdrž batérie som si pri používaní tabletu Surface Pro X užil. Zariadenie vydržalo fungovať počas celého pracovného dňa, v mojich podmienkach som dosahoval výdrž na úrovni 9 až 11 hodín reálnej práce. Pri práci som primárne používal prehliadač Edge, nástroje kancelárskeho balíka Office, zabudovaný emailový klient a úpravu obrázkov pomocou programu IrfanView.

Microsoft Surface Pro X s procesorom SQ2

Microsoft Surface Pro X s procesorom SQ2. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Stále najkrajší Windows 10 tablet na trhu

Vyššie uvedené poznatky priamo súvisia s novým modelom tabletu Surface Pro X. Zariadenie si však zachováva všetky výhody, ktoré som chválil už pred polrokom. Do pozornosti dávam samostatnú recenziu, kde nájdete všetko podstatné. V krátkosti však pripomeniem kľúčové vlastnosti.

Surface Pro X je nádherné zariadenie, je to jednoznačne najkrajší Windows 10 tablet na trhu. Jeho rozmery sú takmer totožné so Surface Pro 7 – model Pro X je však tenší a obrazovka je na prvý pohľad väčšia. Microsoft to dosiahol zmenšením rámikov, takže Pro X ponúka 13-palcový displej. Rozlíšenie je 2880 × 1920 pixelov, chválim maximálny jas na úrovni 450 nitov a celkovú kvalitu zobrazovacieho panela.

Pri práci som ocenil pomer strán 3:2. Kompaktné rozmery s vysokým pomerom obrazovky k telu mi umožnili pracovať na Pro X pohodlnejšie v porovnaní s Pro 7. A využíval som aj podporu mobilnej konektivity bez nutnosti použiť USB modem alebo zdieľať internetové pripojenie. Tablet podporuje eSIM karty a obsahuje aj slot na nano SIM karty. 5G konektivitu však nepodporuje.

Microsoft Surface Pro X s procesorom SQ2

Microsoft Surface Pro X s procesorom SQ2. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Ideálny počítač na cestovanie

Surface Pro X považujem za ideálny mobilný počítač na cestovanie, ak potrebujete vykonávať základnú kancelársku prácu, videokonferencie, sledovať videá, počúvať hudbu či surfovať internetom. Viaceré dôvody, prečo je tomu tak, som už spomenul. Rovnako som ocenil, že som si tablet dokázal v prípade potreby pomerne rýchlo nabiť pomocou 40 W powerbanky – výrazne rýchlejšie v porovnaní s notebookmi a tabletmi s Intel procesormi.

Pri zvažovaní, či si zaobstarať Surface Pro X, alebo nie, však treba brať do úvahy aj už spomenuté obmedzenia. Na tomto zariadení nespustíte všetky aplikácie a programy a to môže byť pre niekoho kritické obmedzenie. Prísľub emulácie 64-bitového softvéru je fajn vec, avšak dokedy túto technológiu neotestujem v praxi, sa k nej neviem vyjadriť a zvážiť jej reálny prínos.

Keďže sa dizajn nemenil, bez zmeny je aj portová výbava tabletu. Surface Pro X ponúka dvojicu USB-C portov, Surface port a nano SIM slot. 3,5 mm jack a čítačka microSD kariet chýbajú, avšak už som sa bez nich naučil žiť. S tabletom som používal skvelé Microsoft Surface Headphones 2 a pamäťové karty som čítal pomocou USB-C adaptéra. 256 GB úložisko tabletu mi postačovalo.

Microsoft Surface Pro X s procesorom SQ2

Microsoft Surface Pro X s procesorom SQ2. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Verdikt

Surface Pro X (2020) predstavuje drobnú evolúciu vpred. V porovnaní s pôvodným modelom sa zlepšil výkon tabletu a zvýšila sa výdrž zariadenia. Surface Pro X je však stále skôr prísľubom budúcnosti ako produktom, ktorý už teraz dosahuje svoj plný potenciál. V tomto smere musí Microsoft s partnermi popracovať na vývoji ARM aplikácií a emulácii 64-bitového softvéru.

Surface Pro X (2020) je pomerne drahé zariadenie. Testovaná konfigurácia so 16 GB RAM a 256 GB úložiskom sa predáva za 1709 eur a to je pomerne dosť peňazí. Ak vás však tento tablet zaujal a chcete ho, odporúčame zvážiť aj lacnejší model s procesorom SQ1, 8 GB RAM a 128 GB úložiskom, ktorý sa predáva za 1129 eur.

Microsoft Surface Pro X s procesorom SQ2

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • moderný dizajn s tenkými rámikmi
  • ešte lepšia výdrž batérie a vyšší výkon procesora SQ2
  • zabudovaná podpora pre nano SIM a eSIM karty
  • nová klávesnica s praktickým puzdrom pre dotykové pero
  • postupná optimalizácia softvéru pre ARM procesory

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • ešte stále obmedzená kompatibilita s aplikáciami
  • 3,5 mm jack, slot na microSD karty či štandardný USB port môžu niekomu chýbať
  • vyššia cena modelov s procesorom SQ2 môže odradiť
  • Wi-Fi iba vo verzii 5

Cena: 1 709 eur

Zapožičal: Microsoft

Technické špecifikácie:

ModelMicrosoft Surface Pro X (2020)
Displej13″, IPS, 2880 × 1920 px, 60 Hz
CPU / GPUMicrosoft SQ2 / Adreno 690
Operačná pamäť / Úložisko16 GB DDR4 / 256 GB SSD
Konektivita2× USB-C, nano SIM, Surface konektor
Rozmery a hmotnosť287 × 208 × 7,3 mm / 0,774 kg bez klávesnice
Test – Benchmarky
PCMark 10 – Test aplikácií5 317
PCMark 10 – Rýchly SSD test799 / 98,08 MB/s
3DMark – Night Raid / Stress Test7 345 / 99,6%
Výdrž batérie – Práca s aplikáciami / Video11:51 / 7:53

Prečítajte si aj:

Microsoft Surface Pro X: Začiatok novej éry (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit