Spoločnosť sa na rozhodnutie EÚ pripravila oveľa skôr.

Práve nová smernica, prikazujúca jednotný konektor pre spotrebnú elektroniku, pred časom vyvolala búrlivú diskusiu o tom, či a ako tento zámer EÚ podporí aj Apple. Ako sa však zdá, niektoré výroky spoločnosti boli iba neškodnou formou protestu, pretože portál GizChina tvrdí, že spoločnosť Apple začala USB-C port pre iPhony testovať už začiatkom roka 2022. Aj preto je pomerne zaujímavé, že spoločnosť existenciu iPhonu s USB-C potvrdila až koncom toho istého roka.

Európsky parlament 4. 10. potvrdil, že USB-C port sa stane novým štandardom pre prenosné zariadenia, a to nielen v oblasti nabíjania, ale aj prenosu dát. Opatrenie na USB-C port sa týka aj slúchadiel, náhlavných súprav, vreckových herných konzol, elektronických čítačiek, klávesníc, myší, navigácií, slúchadiel do uší a pod. Táto zmena bude mať taktiež dopad na notebooky, ktoré by mali USB-C port prijať do jari 2026

Pokým USB-C port je pre malú elektroniku povinný až od roku 2024, tak je takmer isté, že séria iPhone 15 ním už bude vybavená. To zároveň znamená, že Apple sa po rokoch musí rozlúčiť s ikonickým Lightning portom, ktorý bol neodmysliteľnou súčasťou veľkého množstva produktov spoločnosti.

Vľavo Lightning konektor, vpravo USB-C
Vľavo Lightning konektor, vpravo USB-C

Niektoré zdroje dokonca tvrdia, že Apple sa snažil USB-C port použiť o niečo skôr. Na druhej strane je tu USB-C, ktoré iPhonom iba prospeje, pretože je modernejší a umožňuje rýchlejší prenos údajov. Aj preto spoločnosť Apple už od januára 2022 testuje rôzne funkcie, ktoré s ním priamo súvisia. 

Keďže od testovacej fázy ubehol dlhý čas, tak je možné, že tento rok sa skutočne dočkáme prvého iPhonu s USB-C portom. Hoci to naznačujú aj viacerí leakeri, tak je tu predsalen jeden malý háčik. Apple by mohol aj v prípade USB-C portu rozlišovať medzi štandardnými verziami iPhonov a verziami Pro. 

To znamená, že štandardné modely série iPhone 15 by mohli dostať o niečo pomalšiu verziu USB 3.0, pričom Pro modely až verziu 3.2. Aj preto sa rýchlosť prenosu dát môže pohybovať od 2500 do 5000 MB/s.

Samsung Galaxy S23 Ultra vs Xiaomi 13 Pro vs iPhone 14 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13 Pro a Samsung Galaxy S23 Ultra využívajú USB-C port 3.2. Čoskoro sa k ním pridá aj prvý iPhone (na fotografii iPhone 14 Pro Max)

Marketing na prvom mieste

V jednom sa však spoločnosť Apple nezaprie. Marketing je ako vždy na prvom mieste, čiže pokiaľ budete chcieť pri sérii iPhone 15 rýchlejší prenos dát prostredníctvom USB-C portu, tak si budete musieť priplatiť. Na druhej strane tento prvok výbavy nebude hrať až tak významnú úlohu, ako napríklad lepšie displeje a fotoaparáty, ktoré Pro modely tradične dostávajú ako rozdielovú výbavu.

V každom prípade je aj na tomto prípade vidieť, ako sa Apple snažil ešte minulý rok “hrať formu”, a už počas toho testoval USB-C port pre svoje budúce iPhony.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.