Stane sa tak v blízkej budúcnosti.

Apple každoročne najíma obrovské množstvo pracovníkov, ktorí na montážnych linkách skladajú nové iPhony smerujúce na trh. Na druhej strane aj niekoľko rokov počúvame, ako nás v budúcnosti nahradia stroje, hoci toto tvrdenie neplatí pre všetky profesie. Jednou z oblastí, kde však môže automatizácia prispieť k výraznému prepúšťaniu, je skladanie smartfónov na montážnych linkách. Portál PhoneArena informuje, že Apple zvažuje veľkú automatizáciu výroby iPhonov, čo bude mať významný dopad na kapacity zamestnancov vo výrobe. V budúcnosti má ísť údajne až o 50 % zníženie stavu pracovníkov na montážnych linkách, čo síce môže pomôcť spoločnosti v ďalších rokoch znížiť mzdové náklady, avšak prvotná investícia, aby sa tak stalo, nebude vôbec malá.

Na toto zásadné rozhodnutie spoločnosti mali vplyv aj nepokoje medzi pracovníkmi závodu a políciou, ku ktorým došlo v roku 2022 mimo hlavného montážneho závodu Foxconnu. Aj Apple sa však musí na automatizáciu výrobných liniek pripraviť, pretože táto investícia môže spoločnosť stáť aj niekoľko sto miliónov dolárov ročne. 

iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15

Apple vo svojej správe uvádza, že celkový počet zamestnancov jej výrobných partnerov klesol z 1,6 milióna v roku 2022 na 1,4 milióna v roku 2023. V správe sa uvádza, že pri konečnej montáži série iPhone 15 bol okrem ľudského faktora prítomný aj významný podiel automatizácie. Treba však zdôrazniť, že automatizácia sa začína v spoločnosti Apple výraznejšie presadzovať približne rok. Spoločnosť stihla za ten čas nasadiť napríklad stroje na inštaláciu kovových držiakov a flexibilných dosiek plošných spojov. Tieto výrobné procesy tak už prebiehajú celkom bez prítomnosti človeka.

Už teraz sa počet zamestnancov na niektorých pozíciách znížil o 30 %, pričom Apple plánuje v automatizácii pokračovať, čo určite nepoteší “sezónnych pracovníkov”, ktorí si do Foxconnu chodili na ich pomery zarobiť nemalé peniaze.

Tim Cook vo Foxconne
Tim Cook zo spoločnosti Apple vo Foxconne

Apple už o niekoľko týždňov predstaví novú sériu iPhone 16, avšak spoločnosť sa ešte neodhodlala na zvýšenie podielu automatizácie pri výrobe ďalších komponentov. Údajne preto, lebo nebola spokojná s kvalitou výsledných produktov, čo dáva viacerým zamestnancom nádej, že v najbližších mesiacoch neprídu o prácu.

V každom prípade je isté, že Apple pokračuje v snahe nahradiť ľudí strojmi. 

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.